Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM PROSINEC 2018

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 1. prosince 2018 - 19:30 - Vrátnice

UŽ JSME DOMA, DURCHUMDURCH

19:30 DURCHUMDURCH

20:30 UŽ JSME DOMA

Už Jsme Doma vyrážejí na turné s novou deskou "Kry", kterou úspěšně pokřtili na Špicberkách. Jako předkapela vystoupí prostějovští Durchumdurch. Vzhledem ke kapacitě klubu doporučujeme koupit vstupenky v předprodeji.

Aktuálně - pátek 30. 11. 2018, 11:30 - k dispozici je posledních 20 vstupenek.

Vstupné do 30. 11. 170 Kč v den koncertu 200 Kč. Předprodej v T klubu, TIC  nebo online.

detaily | video

V září 2018 skupina vydala album na CD. To bylo pokřtěno v Longyearbyenu na souostroví Špicberky. V místě plném ledovců a roztávajích ker Severního ledového oceánu. Místo nebylo vybráno náhodně. Potkal se zde Wanekův celoživotní zájem o severské oblasti s celkovou koncepcí alba. Na Špicberky dorazila i řada fanoušků skupiny. Už jsme doma odehráli krátký koncert dokonce na nejsevernějším bodě planety, který si lze pro koncert představit, a to v bývalém městě Pyramiden, na 79. rovnoběžce s.š.  Zde taky vznikl nový videklip autorství Jakuba Čermáka, syna Míry Wanka.

Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Asi po půl roce do kapely přišli Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendární punkové skupiny FPB.

Hudba UJD je již od počátků punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce. Živá vystoupení navíc oplývají nespoutanou energií.

Pokud jde o stylovou charakteristiku, je velmi obtížné ji zařadit, jak v České republice tak v zahraničí není nic podobného k nalezení. Jisté jsou punkové kořeny a vliv avantgardní hudby v podání hnutí Rock in Opposition, The Residents nebo Magmy. Z kapel alespoň trochu podobých je možné uvést Sleepytime Gorilla Museum, The Ex, NeZdali, Dog Faced Herrmans, Degenarate Art Ensemble aj. Na české scéně patří UJD do duchovní rodiny skupin jako jsou Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk, Ženy, Krásné nové stroje, Zkopce a nebo Dvouletá fáma.

Především díky své originalitě, ale také díky své píli a nezlomné vůli, pronikli UJD  po roce 1989 do evropských  klubů  a  vzápětí i na severoamerický kontinent, Japonska či Nový Zéland.

V USA a Kanadě odehráli více než 700 koncertů, díky nimž jsou tam dnes pravděpodobně nejznámější českou rockovou kapelou. Fanoušky však mají prakticky po celém světě.

Nezávislé distribuční sítě jako např. RecRec nebo Poseidon mají UJD ve svých katalozích. Internetových odkazů a diskuzí jsou tisíce a to i ve vzdálených zemích jako např. Austrálie nebo země v Africe. UJD se účastnili a účastní řady významných festivalů, kde přitahují často pozornost prestižních periodik jako tomu bylo např. v Austinu, TX na festivalu SxSW u časopisu Rolling Stone. Velmi kladné kritiky jak na koncerty tak na veškeré své nahrávky získávají po celém světě, od Tokia přes Moskvu a Evropu až po San Francisco. Časopis Option nadšeně ocenil jejich prostorovou knihu, za kterou v Čechách dostali autoři cenu ministerstva kultury "Nejkrásnější kniha roku".

UJD často podnikají exkurze do dalších oblastí. Pravidelně spolupracují např. s Aurelem Klimtem na hudbě k jeho animovaným filmům a k divadlu. Miroslav Wanek byl za hudbu k filmu Fimfárum Jana Wericha nominován na Českého lva.

V roce 2015 oslavila kapela své 30. výročí vydáním alba Tři křížky, které obsahuje velmi radikální předělávky toho nejlepšího, co skupina kdy produkovala.

Každým dalším rokem UJD pokračují ve své frenetické koncertní činnosti (cca 100 koncertů ročně) a to jak v zemích českých, tak i v zahraničí.

Durchumdurch

Nejisté obrysy a kontury jsou matné,
srdce je v hrdle a bije a bije…


ilustrativní obrázek

Sobota 8. prosince 2018 - 20:00 - Vrátnice

3. HUDEBNÍ MARMELÁDA

Třetí hudební marmeláda na Vrátnici. Čím bude tahle výjimečná?
Předvedou se na ní dva rappeři - Kumar a Professor Cass, a živé beaty jim bude dělat teď už tradiční marmeládovská kapela, a to přesně na míru danému textu a dané náladě. V mezičasech se můžete těšit na živé minimal techno.
Tady je pár ukázek z tvorby obou rapperů:
https://www.youtube.com/watch?v=vFFZ21USGBs
https://www.youtube.com/watch?v=qr8rIwYXlXk
Tak si to přijďte užít!

Vstupné 50 Kč.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 15. prosince 2018 - 20:00 - Vrátnice

THOM ARTWAY, PATRIK BERÁNEK

Thom Artway je český pop-folkový zpěvák a muzikant. Patří ke generaci mladých písničkářů, kteří vyrůstali s kytarou v ruce na ulicích světových měst. Jako busker začínal u Lennonovy zdi v Praze na Malé Straně. V roce 2013 nahrál EP Still Standing Unknown. V této době také strávil pět měsíců v Austrálii, kde se věnoval cestování a pouličnímu hraní.
První singl I Have No Inspiration byl vydán v roce 2015 a zaznamenal obrovský úspěch. Skladba se okamžitě stala hitem a na více než rok a půl ovládla přední příčky českých hitparád. Následovalo očekávané debutové album s názvem Hedgehog, které vyšlo u vydavatelství Warner Music v září 2016. Za desku získal Thom Artway hned dvě ceny Akademie populární hudby Anděl 2016, a to v kategoriích Zpěvák roku a Objev roku.
Thom Artway je výhercem projektu Czech Fresh, který je zaměřen na podporu exportu české hudby do zahraničí a jehož cílem je, ve spolupráci s respektovanou hudební agenturou United Talent Agency, představit vítězného umělce na mezinárodní hudební scéně.

Posledního srpna vyšla nová deska All I know, na které opět spolupracoval s Lukášem Chromkem stejně jako na dvěma Anděly oceněném debutu Hedgehog. Novinka, na které se v jedné písní objeví Lenny, se nese spíše ve svižnějším tempu a zazní na ní i elektronika. „Album All I Know začalo vznikat v Indonésii na ostrově Sumatra, kam jsem odcestoval na začátku roku 2017. Dvacet dní na téměř opuštěném ostrově Sikandang mi poskytlo základ ke třem písním." Mladého písničkáře z Valašska čeká podzim nabitý koncerty doma i v zahraničí (UK, HU, AT, FR, PL).  
Recenzenti novou desku chválí: "...První řadovka "Hedgehog" se i přes hit "I Have No Inspiration" hodila hlavně k vyhřátému krbu za podzimních večerů, ta druhá má minimálně dva nosné pilíře. Jeden oslavuje lásku k muzice v té nejniternější podobě, ten druhý manifestuje, že ani s moderní produkcí za zády a chutí občas si zaexperimentovat se tenhle talent z Vlachovic neztratí."

Před Tomem vystoupí talentovaný místní hudebník Patrik Beránek s kapelou. Kombinace starých kytarových vlivů a moderního zpěvu vytváří neobvyklé pojetí hudby, ve které si své najdou všichni - mladí, staří, posluchači a snad i hudebníci. Patrik hrál v mnoha kapelách, z počátku rytmickou, později většinou sólovou elektrickou kytaru - žánry jako funk, soul, jazz, blues či rock n roll. (kupříkladu Fish & fish, Celboss, United Sound, Big band ad.). Jeho hudba nemá tedy jen jeden určitý směr, kromě zmiňovaných vychází také z indie rocku a alternativní hudby. Výrazným prvkem je vintage zvuk starého aparátu a dynamický rozsah písní, kdy často uslyšíte přecházení z tichého šepotu až po nával hlasitého burácení všech nástrojů.

Vstupné do 14. 12. 170 Kč v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 16. 10. 2018 v T klubu, TIC  nebo online.

video


ilustrativní obrázek

Pátek 21. prosince 2018 - 19:30 - Vrátnice

OPEN MIC

Open mic je koncertní koncept, který nabízí otevřený prostor pro písničkáře, básníky, instrumentalisty a další umělce. Je typický svou neotřelostí, blízkým poutem umělce a diváka, pohodovou atmosférou a uvolněností. Každý interpretet má svůj pevný časový prostor (zhruba 15 minut). Hrají se převážně skladby vlastní, zpívané v jakémkoliv jazyce, žánr nerozhoduje.
Pokud jste začínající ale i pokročilejší umělec a chcete se o svůj um podělit, ozvěte se nám na email barukolacek@gmail.com.
Chcete-li zažít jedinečný umělecký zážitek jako divák, přijďte 21.12. do klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm!

Vstupné je dobrovolné.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino