Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM DUBEN 2019

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 5. dubna 2019 - 19:30 - Vrátnice

KHOIBA, ČÁRY ŽIVOTA

KHOIBA
Kapela, která hrála na české klubové scéně důležitou roli v prvních letech nového milénia se vrací s novou eponymní deskou. Ema Brabcová a Filip Míšek po více jak deseti letech otvírají další část svého vesmíru, kde vévodí éterický vokál na pozadí jemné elektroniky, melancholická, alternativně popová produkce zahalená v tajemné elektronice s trip-hopovým tepem. Eponymní třetí deska vyjde koncem března na Minority records.

Čáry života
Celý večer zahájí songwriter a zpěvák Jan Baroš se svým projektem ČÁRY ŽIVOTA, který v loňském roce vydal debutovou desku Stínítko, se kterou byl nominovaný na hudební ceny Apollo a Vinyla.

 

Vstupné do 4. 4. 180 Kč v den koncertu 220 Kč. Předprodej od 19. 2. v T klubu, TIC  nebo online.

detaily | video

„O tom, že uděláme třetí desku, jsme se poprvé bavili v červnu 2015. Od té doby uběhla spousta času, ale více urychlit to nešlo. Oba desce dáváme přesně tolik, kolik potřebuje. Je to krásná práce a pro mě hodně osobní záležitost,” říká Brabcová. Každá píseň na albu má svůj vlastní příběh, deska jako celek ovšem bude bez názvu. „Je to náš pocit. Asi to nějakým způsobem pramení z té pauzy, že cítím potřebu vypíchnout tu věc bez jakýchkoli okolků a příměsí,“ dodává Míšek k dokončované novince, na níž duo úročí své předchozí zkušenosti. „Jsme už hudebně i v životě dál, ale je to pořád Khoiba. Stále intenzivní a žánrově tak trochu ‚na hraně‘. Když děláme hudbu, tak se vždycky napojíme na něco, co s vnějšími vlivy až tolik nesouvisí,“ uzavírá Brabcová.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 13. dubna 2019 - 19:30 - Vrátnice

OR, LYSSA, CHOROBOPOP

Lyssa: Jeden z hlavních důvodů neustávajícího provozu Silver Rocket. Řídí se pachem tvýho těla, protože tvý tělo je pouhou loutkou v rukou zvuku, jehož drtivá síla se ve zlomu let změnila v lákavý bludiště pro skutečný dobrodruhy. V krystalech pradávnýho kosmu sice kdysi existovaly zárodky původních, jedinejch riffů, ale pak se jich surově zmocnila Lyssa a začala drze zkoumat každej jejich detail, načež je s pohrdáním nechala ostatním kapelám a sama postavila něco zcela výjimečnýho. Nejsem žádná nula. Mý poslední slova...

OR: Co se stane, když se do kotle hodí několik bubnů, činely, otlučená kytara, přiměřeně nakřápnutá basa, pár zesilovačů, nějakej ten reprák, kabely, trsátka, efekty, mikrofon, jeden womanizer, jeden řezník a naklonovanej Kurt Cobain? Tihle kluci vypadaj, že neuměj do pěti počítat a jenom celej život zevlujou s pivem v ruce před rockovejma klubama, ale nenechte se zmást. Ovládaj všechno, co potřebuje homo sapiens v 21. století k důstojný existenci: kytara, basa a bicí přežijou i Keitha Richardse!

A vystoupí i místní CHOROBOPOP v sestavě: ctib_zpěv_kytara, keč_ zpěv_basa, zay_zpěv_kytara, dr. machine.

Z recenzí: Dvě kytary, basa, bicí automat a tři zpěvy, léta osmdesátá a devadesátá dýchají na krk, no-wave řízlý rezatou břitvou, melancholická líbivost bez kýče. Chorobopop skládají písně naléhavé i lehce znepokojivé, nemusí křičet, aby byli slyšet. Označení „ne-pop“ přináší písničkovost i břitké slovní obraty, nesoucí trochu nihilismu i dravosti a chuti jednat. Chytlavé texty črtají sugestivní obrazy, přitom zůstávají civilní a nenucené. Záznamy všední existence, nadějných vyhlídek i krizí.
Michal Smrčina, Full Moon Zine (web 2018)

Vstupné do 12. 4. 100 Kč, v den koncertu 130 Kč.  Předprodej od 12. 3.  v T klubu, TIC  nebo online.


ilustrativní obrázek

Úterý 16. dubna 2019 - 19:00 - Vrátnice

BEER WITH TRAVEL - TRANSSIBIŘSKÁ MAGISTRÁLA

Cestovatelský stand-up Beer With Travel

Vážně nevážné povídání o tom, jak dva kluci v kšiltovkách vyrazili na pivo do Ruska. S lahváčem v ruce ujeli vlakem od Finského zálivu k Japonskému moři přes 10 000 kilometrů, cestou navštívili mnoho zajímavých míst a nechali se okouzlit krásou Bajkalu. Vyslechli řadu neobyčejných příběhů od obyčejných lidí a po celou dobu poctivě ochutnávali lokální pivo i gastronomické dobroty.

Můžete se těšit na více či méně vtipné příběhy z cest, hezké fotky a snad i pár zajímavostí z navštívených míst. Nečekejte přednášku plnou historických dat a zeměpisných termínů, ale uvolněné vyprávění o zážitcích a svobodě, kterou člověk při takovém cestování zažívá.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 18. dubna 2019 - 20:00 - Vrátnice

BLANKA ŠRŮMOVÁ, JAN SAHARA HEDL A NĚŽNÁ NOC

Koncert legendárních postav české rockové scény (Blanka Šrůmová ex - Tichá dohoda a Jan Sahara Hedl ex - DG 307, Precedens) s novou kapelou Něžná noc v sestavě:

Blanka Šrůmová - zpěv, klávesy
Jan Sahara Hedl  - zpěv, akustická kytara
Tomáš Valášek - kytara
Ivan Kadaňka – bicí
Martin Schneider - basová kytara

JAN SAHARA HEDL je český zpěvák, textař a písničkář, vystupoval s DG 307, poté se svojí skupinou Duševní hrob, je autorem např. jednoho ze zásadních českých songů Tisíc jmen a zakladatel skupiny Precedens / s Martinem Němcem /. Poté se věnoval hlavně vlastní tvorbě, jako textař psal nadále pro Báru Basikovou (Souměrná, atd.), Kamila Střihavku (Když se snáší déšť, atd.), Natálii Kocábovou a další interprety. Stále spolupracuje s Michalem Pavlíčkem na jeho projektech (např. Excalibur, Obraz Doriana Graye, apod.).

Zpěvačka BLANKA ŠRŮMOVÁ je známá hlavně díky indie-popové skupině Tichá dohoda, se kterou vydala celkem 12 alb, 2x byla nominována na Zpěvačku roku (Ceny Akademie 1993, 94), jejími nejznámějšími hity se staly písně Marioneta a Večírek osamělých srdcí. Pozastavení činnosti domovské kapely roku 1997 způsobilo, že odjela nadlouho mimo republiku (Peru) a po návratu vystupovala se svojí kapelou a zúčastňovala se různých projektů (např. Kamelot, atd.).

Vstupné s místenkou (na sezení v prvních 4 řadách) 230 Kč, na stání v zadní části sálu 180 Kč. Předprodej od 12. 3. 2019 v T klubu, TIC  nebo online. Při online nákupu kombinace vstupenek (tzn. na sezení i na stání) vyberte nejdříve ty na sezení. Omezená kapacita.

detaily | video

V roce 2014 se potkávají Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl. Již během jara vznikají první společné písničky jako je Únor, Zkus otevřít můj hrob, na světě už je dokonce demo Saharovy skladby Neměj strach.
Na podzim téhož roku již Blanka a Sahara vystupují společně ve dvojici na prvním koncertě, kterým je otvírání malešického minipivovaru. V září jde kapela, ve které hrají v rytmické sestavě Ivan Kadaňka a Martin Schneider, na kytaru Saharův mladý a talentovaný objev, dvacetiletý Jakub Trš. natočit do studia Elements první píseň Únor.
Po vánocích je již jasné, že Sahara bude hrát na kytaru, Blanka se ujme kláves a zřejmě také bookingu.
Kapela se rozhodne pro název Něžná noc a vyjíždí na první jarní klubové koncerty. Během půl roku se zjistí, že kytarista Jakub byl přijat na FAMU v oboru zvuk a tudíž se musí přednostně věnovat studiu.


V březnu a dubnu 2016 probíhá nahrávání ve studiu Audio Kokpit u matadora a velmistra českého zvukařského umění Petra Kocfeldy. Album vzniká za emotivních okolností, když se nový kytarista Tomislav vzpouzí věnovat příliš ze svého času kapele Něžná noc, protože má sám vlastní ambice a vlastní projekt. Nakonec desku nahraje a s výsledkem je spokojen.
Na koncertech dobrý ohlas, občas se Tomislav nechává zastoupit svým kamarádem Ondřejem Ekrtem, se kterým se také občas střídá například ve skupině Laura a její tygři. 15. září vyšlo u vydavatelství Galén Praha první album s názvem Neměj strach. Deska byla velmi dobře přijata jak fanoušky tak hudební kritikou, objevily se články a nominace na album roku, Blanka a Sahara byli označeni jako „spojení roku“.
V lednu roku 2017 bylo CD Neměj strach časopisem Rock and Pop oceněno jako Album roku. Sahara byl na Rádiu Beat nominován v anketě Osobnost roku (vyhrál Luboš Pospíšil) a v květnu kapela získala nominaci na Žánrové ceny Anděl v kategorii Rock and Pop (vyhrála Lenny). Chystalo se nahrávání druhého alba, protože Něžná noc chtěla definitivně potvrdit svoji novou pozici na českém hudebním nebi. Na konci listopadu se kapela opět ocitla ve studiu Petra Kocfeldy. Tentokrát s písněmi neohranými, zbrusu novými, autoři Blanka a Sahara si nechali „volnou ruku“ a prostor na určitou improvizaci ve studiu. Jezdilo se natáčet každý den v hustém vánočním provozu a práce na albu byly velmi intenzivní.
V lednu 2018 kapela absolvovala ještě nějaké dokončovací práce na albu Tak se věci mají.
16.března vyšlo album Tak se věci mají, objevily se rozhovory v Rock and all, na Novinkách, v Týdnu a v jiných periodikách a bylo přichystáno turné devíti koncertů po celé republice. V létě pro změnu oznámil kytarista Ondřej Ekrt, že od podzimu v kapele skončí a tak se Sahara rozhodl, že udělá radikální řez a zavolal svému dřívějšímu kamarádovi a skvělému kytaristovi Tomovi Valáškovi, který se již objevoval kdysi v jeho dřívější kapele Precedens (například v klipu písně Tisíc jmen) a který od září do kapely nastoupil s plnou parádou.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 25. dubna 2019 - 19:00 - Vrátnice

JIŘÍ ČERNÝ - ROCKOVÁNÍ

Jeden z nejrespektovanějších hudebních publicistů povídá o hudbě, politice, zajímavých lidech, odpovídá na dotazy a hraje skladby na přání.

Vstupné s místenkou: 130 Kč, studenti: 60 Kč pouze na místě. Prodej v T klubu, v TIC nebo online od 19. 3. od 8:30. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.


ilustrativní obrázek

Pátek 26. dubna 2019 - 9:15 - Vrátnice

JIŘÍ ČERNÝ - PROČ ODEŠLY ROCKOVÉ HVĚZDY - pro školy

Přednáška renomovaného hudebního publicisty Jirky Černého "Proč odešly rockové hvězdy". Určitě už jste někdy slyšeli o tak zvaném Klubu 27 – muzikantech na vrcholu své slávy, kteří do hudebního nebe odešli v pouhých sedmadvaceti letech, mnohdy kvůli své závislosti na drogách. Patří mezi ně například Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison nebo Kurt Cobain.

Pořad je určen pro studenty středních škol.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 27. dubna 2019 - 20:00 - Vrátnice

HOUPACÍ KONĚ, FRED MADISON

Není jiný cesty, Houpací koně budou on the road, od února do léta, a co bude dál, se uvidí. Ještě si to neumí představit, bude to pořádný tour, jaký vždycky chtěli. Poznáte je podle kruhů pod očima.

Jako předkapela vystoupí Fred Madison v nové sestavě. Původně čtyřčlenná kapela byla založena roku 2014 ve Valašském Meziříčí Miroslavem Šulákem. V kapele působili zkušení muzikanti z kapely Wotienke. V současné době obměnili sestavu.

Vstupné do 26. 4. 110 Kč, v den koncertu 140 Kč. Předprodej od 26. 3. 2019 v T klubu, TIC  nebo online.

A teď zpátky k Houpacím koňům, kteří o sobě hovoří takto: Ve srovnání s dějinami vesmíru hrajeme poměrně krátce, víc o tom říkat ne­chceme, není to zas tak důležitý. Během těch let jsme několikrát změnili sestavu, od roku 2015 se mezi českými, moravskými, slovenskými a berlínskými benzínkami pohybujeme takhle: Pavel Nepivoda, Martin Palaščák, Honza Strnad a Jirka Imlauf. Tím, co pro nás dělají, ale ke kapele patří i Petr Kuneš, Honza Brambůrek a Lukáš Franz, bez nich bychom to už nejspíš zapíchli na benzínce v Ústí u Globusu, ve Zdibech nebo kousek od obce Oslavička mezi Velkým Meziříčím a Třebíčí Případně někde u vsi Žebrák na cestě od Berouna do Plzně. Beze srandy.

více

Všechny důvody, kvůli kterým kapely obvykle hrají, platí i v našem případě. Holky, přilepšení na kapesném, útěk od televize. Postupně se ale tím hlavním stala chuť vstávat kolem desáté dopoledne.

Nikdy jsme pořádně nevěděli, jak pojmenovat, co vlastně hrajeme, dáváme do tý písmenkový polívky všechno, co máme rádi, od Ray Charlese po Moderat. Líbí se nám slovo rokenrol.

Jsme z Ústí nad Labem, Monte Carla chudých, města, který je barevný jen pár týdnů na podzim, jinak je to místo jak z černobílý fotky, a my tyhle dvě jeho barvy máme rádi. Ve vzduchu je tady cítit Setuza i kerouakovskej svět kopců, závodních jídelen a železničních náspů. Nahráli jsme o tom aktuální desku, která se jmenuje Desolation Peak a Jacku Kerouacovi ji věnovali. Počmáraný zápisníky, první myšlenka nejlepší myšlenka, brzdařská lucerna a tak.

Desolation Peak.

Zkusili jsme opsat oblouk, ve kterým se jako sloupy za oknem vlaku budou míhat momentky ze života člověka, který toho chtěl tolik stihnout a tolik toho nestihl. Jako když někomu vyprávíte o známým, co se vám někde ztratil, ale přesto na něj nemůžete zapomenout, protože ho prostě máte rádi. Jako když se rozhodnete splnit to, co celý léta odkládáte. Splatit dluh, protože ten chlap vám toho docela dost dal. A taky pro ten podivnej pocit blízkosti.

Našich osm písní o Jacku Kerouacovi, stejně jako o nás.
Cokoli, co přivane vítr.
Oko za zub.

Tenhle příběh je pravdivej a jakákoli podobnost se skutečností není vycucaná z prstu, ale z poloprázdný/poloplný plechovky piva vzadu u cihlový zdi, kousek od nákladovýho nádraží.

Kapele Fred Madison vyšlo 1. 9.  2018 pětipísňové EP “Women”, o kterém píše Milan Cais (Tatabojs):

“Fred Madison vnímám už docela dlouho jako takovou nadějnou jiskru chytrýho popu, která by mohla zažehnou něco většího. Baví mě jejich harmonický postupy, i když zní někdy docela klasicky, dokáží z nich pro písničku vytáhnout maximum. Nový EP je skvělý a moc bych jim přál, aby si jejich šikovnosti začali více všímat promotéři koncertů i festivalů.”


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 30. dubna 2019 - 19:30 - Vrátnice

VOJTA VIOLINIST, GOJI

Vojta je multiinstrumentalista hrající na více nástrojů najednou jako jsou housle, didgeridoo, buzuki, bansuri flétna a perkuse. Svým osobitým způsobem kombinuje motivy keltské a domorodé hudby, kdy za použití zvukové maguje živého loopingu vytváří zvuk, jakoby hrála celá kapela.
Pro Vojtu je hudba prostorem, kde se může hluboce propojit a komunikovat jak sám se sebou tak i s ostatními a s místy, kde se bariéry času a úsudku prolínají.

Po Vojtovi, kolem 21:00 vystoupí Goji. Hudební skupina z Hradce Králové a okolí hrající vlastní tvorbu po hospodách i na ulici... Sestava: Bára Petříčková, Honza Chmelík, Filip Roček, Ká Bílková, Lukáš Pelc a Vít Ryška. A ano, není to shoda jmen,  emigranti z Rožnova jsou rozeseti po celém světě.

Vstupné do 29. 4. 90 Kč, v den koncertu 120 Kč.
Předprodej od 26. 3. v T klubu, TIC  nebo online.

video


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino