Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ŘÍJEN 2019

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 4. října 2019 - 20:00 - Vrátnice

TANGO A MIROSLAV IMRICH

Když se roku 1984 objevila na československé hudební scéně skupina Tango s frontmanem Mírou Imrichem, působila jako naprosté zjevení. Známý zpěvák se tehdy obklopil špičkovými a ostřílenými spoluhráči a na základech nové vlny, rocku, popu a trocha funky vytvořil originální a zároveň úderný a strhující sound. První koncerty i oficiální nahrávky způsobily senzaci a Tango se závratnou rychlostí dralo vzhůru.

Vstupné: do 3. 10. 170 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej od 3. 9. v sídle T klubu, v TIC nebo online.

detaily | video

K opravdovému obnovení činnosti Tanga došlo až roku 2007, kdy se až do dnešní doby ustálila sestava MI (zpěv, kytara, sampler), Hana Gasseldorferová (bicí, zpěv), David Pavlík (kytara) a Martin Ivan (baskytara). Vychází nová alba Tango 2008 s remaky starších písní a Boom (2009) s novým materiálem. Tato sestava vydává rovněž dvě samostatná alba: Bez identity (2010) jako Hanka a Imrich Band a Svět 60 jako Imrichovo sólové album. Roku 2014 vychází další remakové album Tango 2014, s remaky starých vyznačující se novými zvuky kláves a samply v aranžích, v nichž hraje kapela svůj repertoár dodnes (píseň Rikšou otextoval frontman Hudby Praha Michal Ambrož). Poslední album Poprvé (2017), pojmenované jednak po titulní vypalovačce a jednak po kapele, která chvíli fungovala po Imrichově odchodu z Abraxasu, přináší dvanáct zbrusu nových písní. Křest se odehrál 11. října v klubu Rock Café.

A

Aby toho nebylo málo, Imrich si založil ještě skupinu Rammstein Revival. „Rammstein Revival je podobný Tangu i další muzice, co jsem dělal dřív,“ vysvětluje zpěvák: „Metalový Alarm, rockové Tango nebo elektronická Tekkknofactory – když se tyto styly spojily, tak mi z toho vyšel Rammstein; zpěvák si musí udržovat ten svůj vnitřní orgán, hlasivky, a tak si každé ráno dávám takovou rozcvičovací dvacetiminutovku – začínám hlubokým hlasem a Rammsteinem si vždycky nahazuji hlas. Po čase jsem zjistil, že už ty Rammsteiny vlastně znám nazpaměť – a bylo!“ Míra Imrich je zpěvák a hudebník s obrovským žánrovým záběrem, který se nebojí pustit do sebedivočejších projektů a zároveň jde do všeho poctivě a naplno. A z jeho hudby je to všechno také opravdu znát!

Na koncertě zzaní tyto písničky:

JDEME DO HOR
NA ŠIKMÉ PLOŠE
CO S TÍM SKLEM
OBYČEJNEJ SVĚT
KAŽDÝ DEN JE TO JINAK
KAREL DROGY NEBERE
KING KONG
CHTĚLAS TO VIDĚT
NEKONEČNÝ BOOGIE
NĚMEJ ŘEČNÍK
POMALÁ
NOTORIK
POŠLI MNE SVÝ VIDEO
PTÁCI
JAK SE MÁTE
BÁJEČNEJ ŽIVOT
POŠLI  MĚ SVÝ VIDEO
MUŽ STROJ


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pondělí 7. října 2019 - 17:00 - Vrátnice

LADISLAV HERYÁN, KNĚZ

Debata

Můj příběh a vnitřní svoboda.

Bez vstupného.

Oficiální web: Rožnov 89 - 30 výročí událostí roku 1989 na rožnovsku


ilustrativní obrázek

Úterý 8. října 2019 - 19:00 - Vrátnice

HOSPODSKÝ KVÍZ NA VRÁTNICI

Poskládejte s kamarády tým a otestujte své znalosti na 56 otázkách.

Pro nejlepší týmy jsou nachystány tekuté ceny, poukázky na útraty a jiné zajímavé ceny.

Každé druhé úterý na Vrátnici.

Přihlášky na FB Café & Bar Vrátnice

Více na www.hospodskykviz.cz


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

 

Čtvrtek 10. října 2019 - 19:00 - Vrátnice

MAROKO - NA KOLE PŘES NEJVYŠŠÍ SEDLA ATLASU

Šumperský cyklocestovatel Radomír Čížek se přijíždí podělit o své zážitky z výpravy po Maroku, jejímž cílem bylo zdolat nejvýše položená sedla Vysokého Atlasu a na vlastní kůži okusit každodenní život Berberů žijících v nelehkých podmínkách v nejodlehlejších horských oblastech. Na své 1700 km dlouhé pouti překonal 14 průsmyků ve výšce přes 2000m a přitom poznával, jak se šlape ve 42°C, jak bolí průjezd písečnou bouří, co obnáší cestování během ramadánu, jak chutná kozí srdce i jak těžký náklad nosí na zádech místních stařenky. Povypráví Vám příběh o tom, že ani když se Vám porouchá kolo kdesi hluboko v horách, nemusí to znamenat konec výpravy, ale začátek jednoho velkého dobrodružství plného neustálých zvratů, kuriózních situací a nezapomenutelných setkání.

Vstupné dobrovolné.


ilustrativní obrázek

V sobotu 12.10. na vaše ušní bubínky zaútočí špička tvrdého metalu z jižní Moravy v doprovodu známé ostravské goregrindové sebranky. Sestava je následující:


CARNAL DIAFRAGMA - Goregrind z Ostravy
https://bandzone.cz/carnaldiafragma

Cranial Carnage - technický death metal z Uherského Ostrohu
https://bandzone.cz/cranialcarnage

DMC - death metal z Veselí nad Moravou
https://bandzone.cz/dmc


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pondělí 14. října 2019 - 17:00 - Vrátnice

JAROSLAV ŠEBEK, HISTORIK

Diskuse

Doba byla těhotná změnou.

Bez vstupného

Oficiální web: Rožnov 89 - 30 výročí událostí roku 1989 na rožnovsku


ilustrativní obrázek

Promítání dokumentárních filmů z cyklu Jeden svět. Tentokrát o nekalém pozadí bysznysu s elektronikou.

19.00 – Krev v mobilech, Režie: Frank Piasecki Poulsen, Dánsko, Německo, 2010, 82 minut

20.30 – Zemřít pro design, Režie: Sue Williams USA, 2016, 73 minut


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 22. října 2019 - 19:00 - Vrátnice

THE RAINBREAKERS (ANGLIE)

Kapela nominovaná The British Blues Awards na Cenu pro nejlepšího začínajícího umělce za rok 2016, je čerstvou novou tváří britského blues rocku. Skupina si vytvořila výrazný a charakteristický zvuk, který ztělesňuje spojení dynamických hudebních prvků, jež překlenují „propast“ mezi blues, rockem a soulem. Kapela je obzvláště fascinovaná zvuky minulosti, od soulových melodií a psychedelických zvuků až po garážové riffy a R&B groovy a zároveň se ztotožňuje se soundem vlastní generace.
Souběžně s vydáním debutového alba „Rise Up“ časopisy Blues Magazine, Blues in Britain a Blues & Soul přinesly profily nové svěží skupiny na bluesrockové scéně, zatímco rozhlasové stanice po celé zemi, nejvíce překvapivě „The Paul Jones Blues Show“ na BBC Radio 2, hrály jejich písně.

Vstupné 200 Kč. Vstupenky je možné zakoupit v sídle T klubu – kulturní agentuře od 3.9.2019, rezervace můžete učinit na info@jazzmenu.cz.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 25. října 2019 - 20:00 - Vrátnice

GUTS PIE EARSHOT (D), CARTOUCHE (F)

Pozoruhodné duo Guts Pie Earshot můžete znát z festivalu MišMaš či koncertu, který odehráli kdysi v Rožnově. Patrick a Jean vystupují ve skromném instrumentálním obsazení bicí a  violoncello. Vstřebávají a přetavují do originálního tvaru vážnou hudbu, avantgardu, drum and bass, etno nebo punk. Jejich zrod sahá do roku 1993, slávu získali coby pětičlenná punková formace ozvláštněná zvukem cella. Postupným vývojem se sestava zúžila na dva a takto vystupují dodnes a jak se sami budete moci přesvědčit, bohatě to stačí ke komplexnímu pódiovému zvuku.

Na východoevropském turné je doprovodí melodický punk z Francie Cartouche, kde punková energie a rockové vyhrávky podtrhují skvělou zpěvačku a nelze si nevzpomenout na jejich krajany La Fraction.

Vstupné: do 24. 10. 190 Kč, v den akce 230 Kč. Předprodej od 24. 9. v sídle T klubu, v TIC nebo online.

detaily | video

    Guts Pie Earshot Pozoruhodné duo Guts Pie Earshot ve skromném obsazení bicí, cello a navíc beze zpěvu vstřebává a přetavující do originálního tvaru vážnou hudbu, avantgardu, drum and bass, etno nebo punk. Jejich zrod sahá do roku 1993, slávu získali coby pětičlenná punková formace ozvláštněná zvukem cella. Postupným vývojem se sestava zúžila na dva a jediným klasickým nástrojem zůstalo překvapivě cello. To bravurně ovládá Patrick Cybinski, vpřed hnaný bicími v režii Jeana Jacobiho.

    I v tak subtilním obsazení je však zvuk GPE bohatý a pestrý, přinejmenším posluchač mimoděk na pódiu očima hledá zdánlivě znějící kytaru. Tu už ale právě končí metalové sólo a publikum se nenásilným žánrovým kotrmlcem ocitá přímo oprostřed pulsujících jazzových groovů. A to je přesně parketa, na níž jsou Guts Pie Earshot nesmírně silní.

    Ujít by si je tak neměli nechat fanoušci "brněnské školy" a la Dunaj, precizního jazzcore Sabot, alternativní rock s tanečními rytmy spojujících maďarských Masfel a zkrátka vůbec všichni, kterým není cizí vysoce osobitá a přitom energická hudba.

    Na svém kontě už mají Guts Pie Earshot více než sedm stovek odehraných koncertů a desítku nahrávek. V poslední době často tvoří hudbu k divadlu a filmu, posledním počinem bylaa hudba k filmu Deckname Jenny.

    Zdroj: www.lidovky.cz/kultura...


ilustrativní obrázek

Středa 30. října 2019 - 20:00 - Vrátnice

Slam poetry exhibice na Vrátnici IV

Performativní žánr přednesu autorské poezie. Už počtvrté v kulturním rybníčku pod Radhoštěm. Žádné kostýmy. Ani rekvizity. Vlastní text. Nebo improvizace. Dojetí! Smích? Dekadence?! .

Slam!!!

Třeba takhle
https://www.youtube.com/watch?v=3g99VobBmHE

V Rožnově poprvé v rozšířené sestavě!

VYSTOUPÍ:
ONDŘEJ HRABAL (mistr ČR 2018)
ANATOL SVAHILEC (mistr ČR 2014)
DANIEL KUNZ (improvizační samopalník)
MICHEL (žonglér s formou, tématem i výrazem)
MEDARD CAPEK (povstalec z řad dunivých rytmů)
VEČERKA (vystupuje zásadně po zavírací době)

Moderuje:
Anatol Svahilec

Předprodej akce


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 31. října 2019 - 19:00 - Vrátnice

TOMÁŠ DORUŠKA - BESEDA S UKÁZKAMI FILMŮ

Pořad s rožnovským rodákem, který se bude točit kolem filmů, na kterých se podílel, ať už režisérsky, či střihačsky - Radhošť, Planeta Česko, Začalo to stromy: Vzpoura v Gezi Parku a dalšími. Témata jako ekologie a společenské paradoxy se budou ten večer přirozeně doplňovat.

Vstupné s místenkou: 80 Kč. Předprodej v sídle T klubu, v TIC nebo online od 1. 10. od 8:30.

detaily

Tomáš Doruška (*1977)
Český střihač, režisér a producent dokumentárních filmů vyrůstal v Rožnově pod Radhoštěm, kam se stále skrze svou tvorbu vrací.

Dráhu profesionála předcházelo amatérské období a natáčení absurdních skečů ve skupině Ovar-B. Studium na FAMU mu pomohlo kultivovat schopnost přiblížit se k objektu a pozorovací metodou zachycovat překvapivé detaily. Ještě během studií zpracoval povídku tak, že poprvé ve veřejnoprávní televizi užil jazyk Romů bez překladových titulků.

Koprodukoval a režíroval svůj absolventský povídkový film Radhošť (2001), podařilo se jej uvést do distribuce a za který získal cenu Dona Quijota Mezinárodní asociace filmových klubů. V roli dramaturga ho najdeme mimo jiné u vtipného a oceňovaného animovaného filmu Zlínská polévka (2007), který jako jediný film z toho roku reprezentoval Česko na prestižním festivalu v Annecy. Poslední jeho střihová spolupráce Jak velká je Galaxie? (2018) byla v soutěži největšího dokumentárního festivalu IDFA Amsterdam a dále získala Cenu ECFA za nejlepší evropský dokumentární film pro děti a mládež.

Jako pedagog Tomáš intenzivně učil několik let v Makedonii, pravidelně pořádá filmové dílny v Německu, Turecku, Polsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku, Slovensku... Po krátkém působení na filmové škole ve Zlíně učí od roku 2006 na plný úvazek na několika katedrách FAMU, nově vede obor mezinárodní filmové Montage. Pořádal několik menších výstav soudobého umění a pomáhá vzniku landartu.

Jako režisér a střihač natočil asi 20 krátkých dokumentů a nezávislých filmů. Vyzkoušel si různé žánry od cestopisné road movie přes polohraný vzdělávací pořad pro děti až po autorský dokumentární film.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino