Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ZÁŘÍ 2020

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 5. září 2020 - 19:00 - Vrátnice

Paramount Styles Trio (NY/CZ), Aran Epochal, Zhasni, Tilikum

19:15 Tilikum
20:00 Zhasni
20:45 Aran Epochal
21:30 Paramount Styles Solo

PARAMOUNT STYLES: Soulside, Girls Against Boys, New Wet Kojak, Paramount Styles... není sporu o tom, že kytarista a zpěvák Scott McCloud psal dějiny post punkové muziky. Ve všech kapelách, kde McCloud během své výjimečné kariéry hrál, zanechal nesmazatelný otisk v podobě nenápadně originální, úsporné kytarové hry a charakteristického šeptavého vokálu. Paramount Styles jsou melancholický mejdan pro všechny. Pořád tě ztrácejí, pořád je ztrácíš. Akustika, cello, basa - a pár geniálních songů, který mají sílu vyvážit celej život. "Yeah yeah yeah come on. You know what happens? Paradise happens."  Skladby Paramount Styles báječně zachycují mihotavou krásu potemnělýho světa a jeho nejvzdálenějších koutů. Do you speak American? Když se rezignace promění ve smíření, strom se znova zazelená a vítr zase tiše zašumí.


ARAN EPOCHAL: Adam, kdysi Gnu, dnes v kapele Prohra Praha, má i své sólové projekty. Aran Epechal znamená: basa, hlas, zvuky, slova. Století páry je moc moderní, i gotika byla vlastně před chvílí. Ale Doba bronzová? K ní to všechno směřuje.  Aran Epochal nikde nezačíná ani nekončí, Aran Epochal prostě JE: to není zas až tak málo. Druhá velká deska s názvem "Konec srpna" pravěkýho folku se otáčí v rytmu konce prázdnin. Písničky měkce poskládaný mezi jehličím a kůrou.

TILIKUM - tvrdá kytarová muzika z Ostravy.

ZHASNI je nová kapela z olomouckého "kolektivu" SF MINI.

Vstupné: do 4. 9. 170 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej od 4. 8. od 8:30 v sídle T klubu, TIC a ENO il negozio (Brillovka) nebo online.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 10. září 2020 - 19:00 - Vrátnice

Dobroběžník v Africe

Afrika? Co si o nás myslí? A my o ní?
Marek Jelínek alias Dobroběžník, dokumentarista a fotograf, procestoval v pořadí třetí kontinent, Afriku.
Jeho cesta vedla z Kapského města do Ugandy. Zdokumentoval celkem šest zemí a jak sám říká „Afrika vypadá a žije úplně jinak než jak je nám často prezentováno.“
Přes čtvrt roku vedl rozhovory s Jihoafričany, Mosambičany a Malawijci a na vlastní kůži zažil, jaké to je být nevítaným hostem v zemi, které sám pomáhá. Z Ugandy ho doslova vyhnali místní kvůli strachu z nakažení koronavirem.

„Afrika pro mě bylo jedno velké překvapení. Díky koloběžce která je na cestách mým dopravním prostředkem jsem se dostal doslova až do rodin místních a ptal jsem se a ptal. Co si myslíš o nás lidech z Evropy? Jaké sny mají lidé tohoto kontinentu a jak žijí? Opravdu tu máte hladové děti?“
„Dozvěděl jsem se hodně zajímavých věcí a udělal si obrázek o tom, jak to s tou Afrikou vlastně je, s pomáháním, hodnotami, politikou a jedno vám řeknu, Afrika vypadá a žije úplně jinak."

Vstupné v předprodeji 120 Kč, v den konání a na místě 150 Kč.

Prodej vstupenek v T klubu, v TIC nebo online od 28. 7. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

Hlavní partner

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 11. září 2020 - 17:00 - Vrátnice a prostory před klubem

Valašské zkušebny 4

Dnes už tradiční přehlídka místních hudebních spolků se uskuteční na "tesláckém" náměstí a v přilehlém klubu Vrátnice. Vystoupí kapely z Rožnova a okolí rozmanitých stylů: bigbít, hardrock, bluesrock, poprock, metal. A z Plzně přijede festival podpořit legendární Znouzectnost v sestavě:

Caine - zpěv, bicí | Déma - zpěv, kytara | Golda - zpěv, baskytara

Skupina Znouzectnost vznikla z plzeňské scény 80. let 20. století jako nástupnické těleso po skupině Zastávka Mileč; první veřejné vystoupení měla 26. listopadu 1986 ve vysokoškolském klubu OKO v Plzni. Začínala jako skupina ovlivněná punkovou jednoduchostí, ale od prvních nahrávek zařazovala do svého repertoáru i písně náležící k jiným hudebním stylům. Znouzectnost je kapela s punkovou pověstí a schopností napsat popovou písničku i folkovou baladu.

Časový rozpis:
17:00 Biograf Band - pódium
17:45 Grogy - Vrátnice
18:30 Kowall Company - pódium
19:15 Spasm and Death - Vrátnice
20:00 Znouzectnost - pódium
21:15 Promiň - Vrátnice
22:00 Darrock - pódium
22:45 The Grex - Vrátnice

Vstupné 100 Kč.

Hudba Darrock je klasická poctivě zahraná rockeřina. Přesně typ hudby na velké pódium v nočních hodinách. Věřte, že se u nich budete dobře bavit. Jak název evokuje, pro kapelu tvoří známý vsetínský skladatel a textař Jiří "Dareba" Václavík. Na kontě mají jedno CD "Jiní tě nedostanou", které vydali v roce 2017.

Moravská kapela Kowall Company koketuje na pomezí popu, rocku, indie a folku a staví na českých textech. Plánovaný lednový koncert v klubu Vrátnice se neuskutečnil, tak budou mít fanynky a fanoušci možnost zažít tuto kapelu na velkém pódiu Zkušeben.
V roce 2014 vydala debutové album Jinotaj, na které navazuje v roce 2016 druhé album Identity.
V roce 2018/2019 vychází singly Opium a Snad, jež kapele otevírají novou cestu v rádiových éterech, kde v roce 2019 vyhrává titul "Objev roku rádia Haná" a díky vítězství v soutěži vydává v roce 2020 singl Zevšedním.

Spazm and Death je začínající kapela z podhoubí rožnovského gymnázia, která na Vrátnici zahrála premiérově před necelým rokem v rámci Kontinent festivalu. Sami sebe popisují jako "český undergroundový hardrockový garage band, zplozen z těch nejvytříbenějších kapel marsterov, jakých tahle skupina mohla mít". Ať už to znamená cokoli, buďte připraveni na jejich energii.

Dnem, kdy se ustálila sestava a oficiálně je potvrzen název Grogy, je 13. říjen 2013. Od první chvíle bylo jasné, že půjde pouze vlastní tvorbu. I název Grogy měl docela dlouho cestu. Kapela k tomu vysvětluje: "Vymyslel jej Dalibor. Původní návrh byl, že se budeme jmenovat Kroky Františka Baláše, ale z toho by Michal David neměl radost a tak se název upravil na Grogy Františka Baláše. Postupem z tohoto extra dlouhého názvu vznikly Grogy. Je to kratší, údernější a především grogy mohou být všichni."
Debutové album se jmenuje Tucet kusů a obsahuje 12 songů. V současné době je nacvičen koncertní program, kterým se vám Grogy představí. Práce ve zkušebně a v hlavách muzikantů samozřejmě nekončí a tak stále pracují na nových peckách. Grogy jsou rocková kapela, ve které působí muzikanti s rozdílným rukopisem. Důležitý je celek a jak říkají sami hudebníci: "Záleží nám na tom, aby nový hudební styl grog n roll našel místo na této rockové planetě. Pokud chcete být také grogy stačí se jen odvázat a přidat se k nám."

The Grex je parta mladých muzikantů z Valmezu. Jejich mottem je posouvat se dál a dál, dávat do hudby všechno, a nejraději mají, když si jejich koncerty fanoušci užívají stejně úžasně jako oni. Diváci jsou důvodem, který je žene k živému vystupování.

Biograf Band hraje mix bigbítu a jazzrocku a své kvality dokázali chlapi u nás na únorovém klubovém koncertu. Nyní budou mít nelehkou pozici zahájit festival, nicméně doufáme, že vás v tu dobu na místě bude dost a podpoříte kapelu, která určitě za to stojí. Můžete se těšit na předělávky Hendrixe, Led Zeppelin, Jeffa Becka a nebude chybět i vlastní tvorba. Hrají v sestavě Milan Muli vašíček - Kytara, foukací harmonika, Zdeněk trefil - bicí, Stanislav Bartoň - baskytara.

Z líhně lokálních kapel, zašovských zkušeben je nová kapela Promiň, která mixuje ve své tvorbě prvky punku, hardcoru a tvrdého bigbítu. Prostě to šlape a zároveň to není jednoduchý kolovrátek.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 16. září 2020 - 19:00 - Vrátnice

Allison Wheeler quartet

Allison Wheeler je moderní jazzová zpěvačka, pedagožka a skladatelka z kalifornského Monterey . Je všestrannou zpěvačkou se silným zaměřením na improvizaci a láskou pro kreativní výzvu.

Allison zanechala školy výtvarného umění kvůli zájmu o jazz. Nedávno absolvovala s diplomem z jazzových studií na University of Northern Colorado. Roku 2018 získala cenu prestižního časopisu Down Beat za Vysokoškolského vokalistu roku a v kategorii Absolvent získala tři další ceny (2016, 2017, 2018) jakožto členka Vocal Lab – předního vokálního ansámblu univerzity. Allison měla tu čest vystoupit po boku hvězd jako mj. New York Voices, Aubrey Logan a Vertical Voices. V Evropě ji doprovází trio nejmladšího objevu na české jazzové scéně – pianisty Daniela Bulatkina.

Vstupné na sezení s místenkou: 250 Kč. Předprodej od 11. 8. 2020 od 8:30 online, v sídle T klubu, v TIC a nově v prodejně ENO il negozio (Brillovka) .

 

Partneři:

ilustrativní obrázek

Sobota 19. září 2020 - 18:00 - Vrátnice

POSTCARDS FROM ARKHAM / INCEPTION OF FALL / SOUL MASSACRE / NEWSPEAK

Kapela Postcards From Arkham kombinující ve své hudbě progresivní post rock, metal a folk vyráží na druhou část tour věnované oceňované desce "ØAKVYL", v rámci kterého vystoupí v Rožnově pod Radhoštěm společně s:
 
 - Death metal / Přerov Kroměříž  - Old school death metal / Havířov
 - Metalcore / Valmez
 
Vstup: 150,-
ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Neděle 27. září 2020 - 20:00 - Vrátnice

Sabot (USA), Zabloudil-a

Update: kapacita klubu je kvůli opatřením omezena.

Kapela SABOT byla založena v roce 1988 v San Franciscu v Kalifornii rytmickou částí punkového tria Forethought. SABOT je od té doby instrumentálním duem (basy a bicí). Po letech pauzy, kdy se Chris usazený v Táboře a Hilary v Itálii věnovali svým vlasním hudebním projektům, se dali dohromady a jejich první tour bude mít zastávku i v Rožnově pod Radhoštěm. Druhou kapelou večera budou Zabloudil-a.

Vstupné s místenkou do 26. 9. 170 Kč, v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 1. 9. 2020 v sídle T klubu, TIC  nebo online.

Sestava:

Christopher Rankin - basová kytara
Hilary Binder - bicí

Christopher Rankin se narodil v Clevelandu v Ohiu. Poté, co se v roce 1978 přestěhoval do Boulderu v Coloradu, začal studovat saxofon a klarinet. V roce 1981 založil svou první industriální kapelu Problemist v San Franciscu v Kalifornii. Ke konci svého působení s Problemistou přešel ze saxofonu a syntetizátoru na basovou kytaru. V roce 1984 založil Morally Bankrupt, čtyřčlennou progresivní punkovou skupinu. Jeho hudební kariéra pokračovala, když potkal kytaristu / zpěváka Tommyho Strangeho, také z Ohia. Spolu s Tommym a Hilarym vytvořil v roce 1986 folkpunkové trio Forethought. O dva roky později s Hilary založili SABOT.

Hilary Binder se narodila ve Washingtonu, D.C. Hudební kariéru zahájil v 6 letech, kde studovala klasické housle a klavír. Frustrovaná omezením klasické hudby se začala učit na bicí v roce 1981 založila svou první punkovou skupinu Death Before School. Po přestěhování do San Francisca se nakonec spojila s Christopherem a Tommym a pokračovala v bubnování.

Christopherovy hudební vlivy začaly v raném věku, byla to zejména klasická hudba a dixieland. Během 70. let si získal uznání pro progresivní rock a současný jazz. Později inklinoval k industriálu, punku a dalším nezávislým hudebním stylůmn 80. let. Dnes tráví svůj čas posloucháním japonských noisových kapel a příležitostně taky avatngardních a složitých jazzových skladeb z konce 60. let.

Hilaryny hudební vlivy začaly jejím klasickým hudebním výcvikem, který stále ovlivňuje její představy o skladbě. Deset let téměř výhradně poslouchala punkovou a tvrdou hudbu, i když v soukromém čase se ráda inspiruje soulem anebo hip hopem.



 

Diskografie:

Surface Tension - vlastní náklad 1989
Pam Kray - ANK 1991
Vice Versa - vlastní náklad 1994
Not To Stop Live 1992 1994
Somehow, I Don't Think So... - Vicious Circle 1996
Go There Do That - Vicious Circle 1998
Once Upon A Mind - Cesta 2001
Mission: Superstition - Cesta 2003
D.I.O. - Cesta 2005
Further Conversations - Cesta 2008

Zabloudil-a je originální improvizační sdružení, hrající od roku 1988 a přesahující všechny druhy hudby i nehudby, prostorů, zvuků, hluků... čím dál více elektronické, ale stále neuchopitelné.

Sestava:

Zuzana Marková - zpěv, kytara
Čunďa - kytara, analogový syntezátor, světla
Kobylka - bicá, samply
Jirka - vizuály & světla

Diskografie:

Zabloudil - CD - Malarie 1993 1
Polibky Na Pekelného Ptáka - LP/CD - Malarie 1998
Płyta Kompaktowa Niskoszumowa - CD - Manufracture, Malarie, Bar La Muerte 2001
Děti ZeZemně - CD - vlastní náklad 2004 1
Zabloudila - LP - vlastní náklad 2019
Zabloudil /Mexican Power Authority - split 7" - Malarie , Break Even Records 1996
Zabloudil - ‎7" - Papagájův Hlasatel Records 2001

 

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 30. září 2020 - 19:00 - Vrátnice

Purple Is The Color (CZ/AUT)

Dá se říct, že Purple Is The Color je bez přehánění aktuálně jednou z nejperspektivnějších středoevropských kapel. Má moderní zvuk a všichni členové jsou excelentními instrumentalisty, jejichž jediným úkolem jako by bylo neustálé udržování vlastní virtuozity a energie pod pokličkou, což se jim daří strhujícím způsobem. Svoji hudbu vydali v roce 2017 na debutovém albu Unmasked. O rok později se kapela stává absolutním vítězem soutěže Central European Jazz Competition 2018. Kapela vznikla na univerzitě v Linzi kam se na studia odebrali tři severomoravští hudebníci Štěpán Flagar, Martin Kocián, Michał Wierzgoń a hudební cestu jim zkřížil rakouský pianista a autor Simon Raab.

Vstupné na sezení s místenkou: 250 Kč. Předprodej od 11. 8. 2020 od 8:30 online, v sídle T klubu, v TIC a nově v prodejně ENO il negozio (Brillovka) .

Partneři:

Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino