Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ŘÍJEN 2020

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 2. října 2020 - 19:30 - Vrátnice

ZRUŠENO Labashheda (NL), Innoxia Corpora, Snackthief

Holandská kapela Labasheeda vydává v září novou desku a na souvisejícím letošním turné zahrají v Česku v Praze a Rožnově pod Radhoštěm. Co je na Labasheeda nejlepší? Jak je tahle nizozemská parta zoufale nemoderní. Styly a trendy se střídají, ale Labasheeda se pořád tvrdošíjně drží toho, co už je dávno pasé. Představte si ten umanutý, tvrdošíjný tah na branku, co měli Superchunk a přidejte trochu expresivní nálady z prvních dvou desek PJ Harvey. Jasně, zvuk Labasheeda vězí pevně v 90. letech a skvělé je, jak se za to kapela ani trochu nestydí... Polvo, Seam, Sleater-Kinney, Silverfish, to všechno tam můžete slyšet a je to vlastně úplně vynikající. Labasheeda se dali dohromady v roce 2004 v Amsterdamu (původně trio se rozrostlo na kvarteto) a hlavní postavou kapely je od začátku kytaristka a zpěvačka Saskia van der Giessen. Jestli máte výhrady k leckdy expresivnímu ženskýmu zpěvu, tohle není ten případ – Saskia a její hlas jsou jen jedním z činitelů, žádnej hlavní prvek.
Dalšími kapelami večera budou domácí punk Innoxia Corpora, kteří právě dotočili novou (opět krátkou) nahrávku a brněnští Snackthief, kteří ve svých řadách mají členy My Dead Cat a Sakkara a stylisticky produkují raw  emo hardcore.

Vstupné do 1. 10. 170 Kč, v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 1. 9. 2020 v sídle T klubu, TIC  nebo online.

ilustrativní obrázek

Čtvrtek 15. října 2020 - 19:00 - Vrátnice

Zrušeno - Ekvádor: od Galapág, přes Amazonii, po vrcholky rovníkových And

Akce je z důvodu epidemiologické situace zrušena.

Cestou, necestou - na skok do země ještě nedávno zmítané bojem s narkomafií, do Kolumbie, na ostrovy Darwinovy teorie - Galapágy a odtud na rovníkovou pevninu do Ekvádoru. Přijďte si poslechnout o cestě pěti Rožnovských ogarů, jak putovali pod rožhavené sopky And, zažili nechtěné koupání při splavování řeky Rio Napo v Amazonském pralese, či regionální volby plné oslav, ale se ''zákazaným'' alkoholem. A policisty, co se vás snaží chránit - tedy především vaší "přeplněnou" peněženku.

Vstupné dobrovolné.

Hlavní partner Klubu cestovatelů

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 16. října 2020 - 20:00 - Vrátnice

Přesunuto - Zrní - Nebeský klid tour 2020

Koncert bude přesunut na jiný termín, který zde zveřejníme. Vstupenky zůstávají v platnosti, nebo je možno je vrátit zatím pouze bezkontaktně. Na email ekonomicke@tka.cz zašlete žádost o vrácení, kde uvedete číslo svého účtu a jako přílohu nám zašlete pdf elektronických vstupenek nebo scan či fotografii fyzických vstupenek. Fyzicky bude možné vstupenky vracet až po znovuotevření kanceláře.

Bouře připomínající koncert nebo taky koncert připomínající bouři. Zrní, čtyři Honzové a jeden Ondřej, hudba proplétající sny a totální dřeň hudby. Melodičnost běsnící energie, texty letící jinam.

Jejich poslední album Nebeský klid má s klidem společný jen název. Vlévá se do konečků prstů, škube s každým nervem a nutí vyskočit z vlastního obrysu. Tak nestůjte, nemlčte, nepřestávejte, řvěte a neváhejte. Tenhle koncert se už nikdy nebude opakovat.

Vřava napnutých lan hudby, beaty kladenských uhelných strojů a melodie, které zní dlouho
vzadu v hlavě. Zrní jsou stopaři nových postupů, spojují železitou pevnost se zvučným
dřevem a uhýbají tomu, co by se mělo.

V posledních letech se Zrní pohybuje v meziprostoru alternativy a popkultury, volí svou cestu
a víří zcela vlastní prostředí. Kombinaci elektroniky a písničkářství vede autenticita a hra se
zvukem i vlastními možnostmi. Ve své hudbě jdou vstříc tomu, co jednoduše v člověku je.
Spolu hrají už od roku 2001. Mezitím poslali Hrdinu počítačové hry do světa, Následovali kojota, složili Soundtrack ke konci světa a důvěrně popsali Jiskřící, co nevymyslíš. Někde tam polétává i cena Anděl za objev roku 2012, nominace na další Anděly v roce 2014 (kapela roku, klip roku a žánrová cena Alternativní hudba) a k němu dalších nebo mohutný koncert po Björk na Colours od Ostrava v roce 2017.

Není mnoho kapel, které by tolik překvapovaly, jako právě Zrní. Intimitu a pokoru z desek
dokáží na koncertech přetavit v obrovskou energii, kde se jde na dřeň hudebního i osobního
zážitku. Hýbou hranami i niterními pocity, vzývají k tanci i pozornému poslechu. Právě proto
jsou stále vyhledáváni i novým publikem, jejich koncerty jsou často událostí v širokém okolí.

Vstupné: předprodej 300 Kč, v den akce 350 Kč. Předprodej v sídle T klubu, TIC a ENO il negozio (Brillovka) nebo online.

ilustrativní obrázek

Pondělí 19. října 2020 - 19:00 - Vrátnice

Zrušeno: Merta - Hrubý - Fencl

Akce je z důvodu epidemiologické situace zrušena.
Kancelář na ulici 1. máje 1000 je uzavřena na dobu neurčitou. Vstupenky lze vrátit pouze bezkontaktně. Na email ekonomicke@tka.cz zašlete žádost o vrácení, kde uvedete číslo svého účtu a jako přílohu nám zašlete pdf elektronických vstupenek nebo scan či fotografii fyzických vstupenek. Fyzicky bude možné vstupenky vracet až po znovuotevření kanceláře.

Základní kámen českého písničkářství, sedmdesátník Vladimír Merta a dvakrát mladší klavírista a kytarista Ondřej Fencl (s nímž V.M. v posledních letech hojně spolupracuje) pokračují v koncertování napříč republikou.

Hlavní postavou je bezesporu veterán Merta, který nedávnými alby Domilováno (2013) a Imagena (2014) nebo třeba aktuálním Popelnicovým románem (2020) znovu dokázal, že ještě nepatří do starého železa a má co říct nejen skrz své dávné hymny. Právě tyto kultovní songy ze 70. a 80. let jsou ovšem základem současného playlistu. Zazní  Astrolog, Omamná květina, Chtít chytit vítr, Vzdálené výstřely, K pětadvaceti, Začouzené sklíčko, Harmonie … doprovázené střídavě klavírem a druhou kytarou.

Nápad vykrystalizoval z nenadálého hudebního setkání, vlastně z omylu. „Ondřej napsal email, že by mi rád poslal desku jeho kapely Hromosvod. Já si ho s někým spletl a odpověděl jsem: přijď večer do Kaštanu, mám tam koncert, přidej se,“ vzpomíná Merta na iniciační zážitek z jara 2011. „Hráli jsme bez zkoušení celou hodinu. To se může stát leda tak Dylanovi. Nebo mně.“ Nadšeně přijaté vystoupení pak vyústilo do dlouhodobější spolupráce, ke které se v roce 2014 spontánně přidal houslista Jan Hrubý.

Vstupné na sezení s místenkou: 300 Kč. Předprodej od 15. 9. 2020 od 8:30 online, v sídle T klubu, v TIC a nově v prodejně ENO il negozio (Brillovka).

VLADIMÍR MERTA
Vladimír Metra se narodil 20. 1. 1946 v Praze. Vystudoval architekturu na ČVUT, poté ještě na FAMU absolvoval scénaristiku a režii (jeho absolventský film na motivy povídek Oty Pavla Smrt krásných srnců byl za komunismu kultovní záležitostí).
Během studijního pobytu ve Francii začal koncem šedesátých let skládat vlastní písně, první LP deska Ballades de Prague vyšla více méně náhodou v roce 1969 u francouzské společnosti Vogue (dnes má mezi sběrateli cenu zlata).
Další možnosti silně omezila represe režimu, Merta s přestávkami koncertoval, publikoval a pokoušel se o vlastní filmařské projekty, byť oficiálními místy nepodporován.
V sedmdesátých a osmdesátých letech se stal nedotknutelnou písničkářskou ikonou. Prakticky kolem všeho, na co sáhl, vedla zdejší kritika oslavné tance. Básnické texty, ojedinělá hra na kytaru a písně jako Chtít chytit vítr nebo Omamná květina pravdy
vynesly Mertovi statut svojského muzikanta, který se nenechá nikým svázat.
Na první oficiální domácí album si musel počkat až do roku 1978, o deset let později vyšlo syrové dvoj-LP s živým záznamem koncertu v Malostranské besedě, kde nechybí ani Praha magická, Dezertér či Kocovina.
Po letech čekání následovalo cd Filmy v hlavě, jímž Merta stvrdil svou roli intelektuála naprosto nezapadajícího do černobílé schematičnosti společenských poměrů.
Z množství dalších aktivit zmiňme spolupráci se souborem židovských písní Mišpacha, barokní a renesanční hudbu s Janou Lewitovou, kooperaci s Mišíkovými Etc…, která vyústila v nezvykle zpěvné CD Ponorná řeka (2011) a především aktuální řadová alba Domilováno (2013) a Imagena (2014) s Davidem Landštofem, Ondřejem Fenclem, Josefem Štěpánkem a dalšími elitními muzikanty v doprovodné studiové kapele.

JAN HRUBÝ
Jan Hrubý, renesanční postava českého rocku a nadžánrový houslista par excellence, se narodil 3. prosince 1948 v Praze.
Po studiu na Pražské konzervatoři se v sedmdesátých letech stal stěžejním členem kapely Etc…, bez jeho houslí si lze těžko představit první dvě (nejslavnější) desky Vladimíra Mišíka. Po Mišíkově zákazu působil v Blues Bandu Luboše Andršta, v roce 1984 se přidal k Framus 5 Michala Prokopa a výrazně ovlivnil album Kolej Yesterday.
V roce 1985 se Hrubý vrátil k Etc…, paralelně začal vystupovat s triem Prokop-Andršt-Hrubý, dále v Čundergroundu (s Vladimíry Mertou a Mišíkem), spolupracoval s Dagmar Andrtovou-Voňkovou, ve studiu nahrával party na desky mnoha dalších (Jazz Q, Marsyas, C&K Vocal, Country Beat J. Brabce, Jan Spálený, Zuzana Homolová, Hana Hegerová…).
Na počátku devadesátých let propadl kouzlu keltského rocku, založil skupinu Kukulín (desky inspirované knihami J. R. R. Tolkiena), spolupracoval také s Marií Hoffmanovou…
V Etc… se po desetileté pauze znovu objevil v období cca 2000 – 2010, s Lubošem Andrštem tvoří od roku 2006 páteř obnovených Framus 5 Michala Prokopa (nadšeně přijatá alba Poprvé naposledy a Sto roků na cestě)…
V roce 2012 byl Hrubý čtenáři časopisu Rock Pop zvolen do tzv. Československé superskupiny (Střihavka-Pavlíček-Kulhánek-Dragoun-Hrubý-Meier), s níž aktuálně také vystupuje.

ONDŘEJ FENCL
Klavírista, kytarista, zpěvák a hudební publicista (nar. 8.8. 1981), dvacet pět let frontmanem folk-rockového Hromosvodu, od roku 2007 kapelník, klávesista a manažer 5P Luboše Pospíšila a také kytarista (a manažer) Schodiště aneb dřívějšího Nahoru po schodišti dolů bandu; textař (Lenka Dusilová, Olympic, L. Pospíšil…); novinář; též vedoucím několika revivalů (Beatles, Lucie, Uširváč)… Od jara 2011 spolupracuje s Vladimírem Mertou, participuje také na nedávném comebacku Marsyas. V roce 2018 vyšla u nakladatelství Galén kritikou ceněná sbírka Fenclových básní Všetečky.
 

ilustrativní obrázek

Pátek 30. října 2020 - 19:00 - Vrátnice

Zrušeno: Divadlo Zticha - Mravenčení

Akce je z důvodu epidemiologické situace zrušena.

Ztřeštěně absurdní divadelní komedie o touze po penězích, moci a povrchnímu sexu, a jak to dopadne, když se k tomu postavíte.

Po kurzu účetního přichází na volné místo v zoologické zahradě bývalý doktor sexuologické ambulance. Buduje si novou identitu, nesnáší peníze, a aby to nebylo tak jednoduché, vydává se za svého neexistujícího bratra. Naproti němu má ředitel zahrady ve svém životě jasno, peníze má rád, k tomu milenky a jako kolegyni má svou ženu, do které je zamilovaný zkorumpovaný starosta. Když na scénu dorazí zástupce policie a trochu světla do děje přinese okultní věštkyně, jsou příběhem prostupující sexuální úchylky jen kořením příběhu. A kdo získá za ženu sekretářku, těhotnou buď s opicí, nebo prasetem, a kde nakonec skončí všechny peníze?

Hrají: Václav – Zdravee, Věrka - Markéta el Bakri, Evžen – Michal Pupík Krupík, Starosta - František Baláš, Věštkyně - Petra Přikrylová, Lída - Julie Bartoňková, Policista - Jiří Vymětal ml., Maminka Václava - Marie Mikulicová

Scénář - Marek Baroš

Režie - Marek Baroš, Zdravee

Vstupné na sezení s místenkou do 29. 10. 130 Kč, v den představení 150 Kč. Předprodej od 29. 9. 2020 v sídle T klubu, TIC nebo online.

ilustrativní obrázek

Sobota 31. října 2020 - 20:00 - Vrátnice

Zrušeno - Silent Stream Of Godless Elegy

Akce je z důvodu epidemiologické situace zrušena.

Moravská kapela s češtinou na rtech, ale s fanoušky po celém světě. Držitelé dvou hard'n'heavy Andělů. Melancholická a zároveň hřmotná hudba, setkání zadumaného metalu s folklórními motivy dávné Moravy. Sedm desek, dvacet pět let existence, stovky koncertů a festivalů po celé Evropě.

Vstupné do 30. 10. 170 Kč, v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 6. 10. 2020 v sídle T klubu, TIC nebo online.

Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino