Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ČERVEN 2022

ilustrativní obrázek

Středa 1. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

AF Band s hostem na Vrátnici!

Na den dětí si přes den vybavte ratolesti a večer přijďte zapařit na Vrátnici. Těšíme se na vás, těšte se taky. Bude to jízda - tentokrát s hostem Liborem Macháčkem.

Vstupné v předprodeji 120 Kč, v den koncertu 150 Kč. Předprodej od 17. 5. 2022 od 8:30 v sídle Téčka, v TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 2. června 2022 - 20:00 - Vrátnice

Tichý Nikl

Petr Nikl - buzuki, vodaphone, strojky, masky, zpěv

Petr Tichý - kontrabas, trombón, zpěv

Polovina kultovní formace Třaskavá směs, aneb další výtvarníci se chopili hudebních nástrojů. Koncert se koná po vernisáži (ve Společenském domě od 17:00), ze které se můžete pohodlně přesunout do klubu.

Vstupné 120 Kč. Vstupenka platí rovněž i na výstavu Orbis Pictus Play ve Spoláku. Předprodej v sídle Téčka, v TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 4. června 2022 - 20:00 - Vrátnice

Už jsme doma hrají písně FPB

Na koncertě zazní lehce přearanžované verze písní jedné z prvních punkových kapel v tehdejším Československu, která, stejně jako UJD, pochází z Teplic.

Záznam streamu, kde  kapela zahrála tento program, najdete zde.

Hlavní postavou této nejslavnější teplické punkové skupiny byl baskytarista a zpěvák Miroslav Wanek: „V tý době jsme chodili na pivo do zaplivanejch čtyrek, takže název Čtvrtá cenová skupina je celkem jasnej.
Z předchozího textu už tak trochu vyplývá, že i když jsou dodnes F.P.B. pokládáni jednoznačně za punkovou kapelu, oněch vlivů na jejich tvorbu bylo daleko více. Wanek se netajil obdivem k americkému undergroundu, reprezentovanému kupříkladu formacemi Residents, Pere Ubu či Devo, k hnutí Rock In Opposition, jeho oblíbenci byly i pražské bandy Extempore a Zikkurat. O existenci dalších u nás celkem nových a neznámých kapel se dozvídal přes manažéra Petra Růžičku, neboť ten úzce spolupracoval s Jazzovou sekcí, která hlavně díky "Zubu" Vlčkovi importovala desky těchto umělců do Československa. A je tedy přirozené, že některé coververze písní souborů tohoto typu se s českými texty objevily i v repertoáru F.P.B.
Hlavní devizou skupiny však byly vlastní skladby, se sociálně kritickými texty. Hudební publicistka Jana Šeblová o nich v knize Excentrici v přízemí napsala: „Při luštění významů slov a silných a prostých obrazů nacházíme bolest, kritiku i sebekritiku, smutek i nadhled. Zachycený pocit je mnohovrstevný, navíc nezůstává jen u povrchu jevů. Aniž by kapela ztratila cokoliv z vlastností, charakteristických pro punk, vytváří obraz prostředí, ve kterém žije. Slovy, pochytanými na ulici a rvavou hudbou.“

Vstupné : předprodej 300 Kč, v den akce 350 Kč. Předprodej od 17. 5. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 6. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Belle

Mistr japonské animace Mamoru Hosoda již před lety deklaroval svou fascinaci starou francouzskou pohádkou Kráska a zvíře a ve svém sedmém filmu ji také převedl na plátno. Učinil tak ovšem zcela originálním a ryze současným způsobem. Otevírá před námi dva světy, naprosto rozdílné a přesto bytostně propojené. Prvním je japonská vesnice, v níž plachá a neobratná Suzu prožívá svůj neutuchající smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat a odcizila ji jejímu otci. Druhým je virtuální svět “U”, do nějž může vstoupit kdokoli, začít znovu a (třeba i) změnit svět. A právě tady se Suzu mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným toho nejupřímnějšího citu se stává hvězdou “U”. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu, zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou – a samotářskou. Společně se vydávají na cestu dobrodružství, nebezpečí a lásky, na cestu, která odhalí jejich skutečné já. Vyjádření distributora Japonské anime filmy jsou v českých kinech stále velmi nedostatkovým zbožím, a kromě ikonických děl Hajaa Mijazakiho (Cesta do fantazie, Můj soused Totoro) se v nich neobje­vují. My jsme jako distributor vstoupili na terra incognita v roce 2016, kdy jsme koupili Hosodovo anime Kluk ve světě příšer a následně jsme pokračovali i s jeho dalším opusem Mirai, dívka z budoucnosti. Distribuci jsme ozdobili spoluprací s růz­nými festivaly, speciálními anime akcemi a dalšími velmi pracnými a zároveň velmi zábavnými aktivitami. Když nás uprostřed covidové krize kontaktoval sales agent s tím, že Hosoda bude mít nový film a že chtějí, abychom jej distribuovali my, neváhali jsme ani chvíli. V době krize je potřeba hledat nové cesty, ale zároveň se i držet osvědčených věcí. Třetí Mamoru Hosoda v českých kinech pro nás byl takovým bezpečným přístavem, něčím, na co se v době distribučního covidového armagedonu můžeme spolehnout a těšit. Jedná se o výjimečný počin, nejen proto, že jde o „nedostatkové“ anime. Je to především další vel

Japonsko, 2021. Hrají: Takeru Sató, Kaho Nakamura, Ikura, Šóta Sometani, Rjó Narita. Režie: Mamoru Hosoda

film s titulky • přístupný bez omezení • vstupné 100 Kč • 122 minut


ilustrativní obrázek

Středa 8. června 2022 - 20:00 - Vrátnice

RICKOLUS (US)

RICKOLUS (USA, Fake Four Records)

RickoLus patří do rodiny labelu Fake Four stejně jako např. Astronautalis (s kterým ho pojí kromě dlouholetého přátelství jednak společný sedmipalcový singl, jednak píseň „Measure The Globe“ na Astronautalisově albu „This Is Our Science“, jejímž autorem je právě RickoLus), Sole, Ceschi, Bus Driver, Bleubird a další… „Folkovější“ větev Fake Four, nazvaná Circle Into Square, nabízí RickoLusovi ideální domov pro jeho dylanovské písničkářství. Debut „Youngster“ z roku 2010 ještě nese elektronický nádech a přiznává inspiraci Pinback, o tři roky starší 2CD „Troubadour“ (zejména druhý disk s názvem „Roads“) už se vrací k akustickým folkovým kořenům. „Nechtěl jsem udělat 2LP,“ vzpomíná na „Troubadour“ RickoLus. „Ale nechal jsem se trochu unýst a nakonec jsem zjistil, že mám asi tisíc písniček. Snažil jsem se v tom zorientovat a zredukovat to na nějakej únosnej počet, ale moje žena mi pak řekla: ´Vykašli se na to a vydej dvoualbum.´ Poslechl jsem jí.“


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Covid se nevzdává = pozitivni test u The Pack AD, které měly původně zahrát.
Holky tomu zkusily dát pár dnu, ale je to blbost, musí zrušit zbytek turné...
STRAŠNĚ SE OMLOUVAJÍ a nám je to děsne líto, NICMÉNĚ koncert proběhne bez nich, čili Panenské Plameny a E:

Pátek 10. června 2022 - 20:15 - Vrátnice

E, Panenské plameny

Brněnské E si možná pamětníci ještě vybavují - tyhle E jsou ale z USA a jejich hlavní postavou je kytaristka a zpěvačka Thalia Zedek, jež patří ke kultovním postavám bostonské alternativní rockové scény. V roce 2013 založila s Jasonem Sanfordem (ex-Neptune) duo E, do kterého posléze přibrali Gavina McCarthyho (ex - Karate), jež jako basista neměl problém usednout za bicí a posílit rytmickou sekci. Koncem roku 2016 vydali album na prestižní značce Thrill Jockey první album. Poslední dvě desky vyšly na pražském labelu Silver Rocket. Na tomto turné bude alternovat na postu bubeníka Ernie Kim, která si přivlastnila i mikrofon.

Dalo by se říct, že kapela PANENSKÉ PLAMENY vyšlehla z hlubokých devadesátek, ale jsou zde i jiné vlivy. Beskydská melodika, ponuré texty, stylová pestrost a netradiční styl hry nebo jinými slovy Janáček, Bezruč, Beskydská krajina, neškolený přístup a chuť experimentovat.
https://panenskeplameny.bandcamp.com/

Vstupné 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, v TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 11. června 2022 - 20:00 - Vrátnice

Delta Fuse (Irsko)

Jack McHale – kytara a zpěv, Ben Graham – baskytara, Sandy Aicken – bicí
Delta Fuse je mladá, ale velmi nadějná irská bluesrocková kapela. Jejich sound je částečně namočen do soulu a šedesátkové psychedelie.
Kapela má za sebou množství koncertů v Irsku a dvě rozsáhlá britská turné. Její debutové album se jmenuje „A Matter Of Love And War".

Vstupné 150 Kč k dostání na místě, nebo v předprodeji: online, TIC, sídlo Téčka.


ilustrativní obrázek

Pondělí 13. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Osudová strela

Film je věnován slavnému vlaku Slovenská strela. Jeho unikátní elektrický pohon vynalezl a zkonstruoval Josef Sousedík. Dokument časosběrně zachycuje nedávnou rekonstrukci vlaku a také osudy jeho tvůrců.

„Josef Sousedík byl významnou osobností nejen Vsetína, ale celé republiky. Jeho osudy jsou pozoruhodné a filmové zpracování si rozhodně zaslouží. Zajímavostí je, že role Josefa Sousedíka se v hraných částech dokumentu chopil jeho vnuk Tomáš. Jejich podoba je neuvěřitelná a dodává tak filmu další rozměr,“ popsal producent filmu Aleš Hudský.

Po filmu možnost debaty s producentem Alešem Hudským o filmu, ale také o jedinečné osobě valašského Edisona Josefa Sousedíka. Vstupné 70 Kč.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 14. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

PKM - parta kroměřížských muzikantů

Původně parta muzikantů, hrajících pro radost sobě a pro pobavení svých kamarádů, např. u příležitosti narozenin, nebo jen tak v hospůdce, nebo na zahrádce. Repertoár tvořily hlavně bigbítové a raně rockové skladby z 60. let, tak jak se v té době hrávaly na zábavách a tzv. čajích. Na základě zájmu publika (a hlavně pamětníků těchto akcí) postupně přicházely i nabídky na veřejná vystoupení. V současnosti skupina PKM působí na koncertních akcích regionálního významu, hlavně na Kroměřížsku a na Zlínsku.

Vstupné 99 Kč pouze na místě.


ilustrativní obrázek

Pondělí 20. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • 107 matek

Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství. Věznice číslo 74 v ukrajinské Oděse je místo, kde si svůj trest za vážné zločiny odpykává více než 100 žen. Jednou z nich je i Lesja, těhotná mladá žena, která je odsouzená na sedm let za zločin z vášně. Její dítě se tak narodí za mřížemi, na místě, kde se s ním bude moci potkávat jen jednou za čas v oddělené části věznice. Pokud vězenkyně nedokáže pro svého potomka sehnat domov do jeho třetích narozenin, bude umístěný do ústavní péče. Lesja si tak musí zvykat na vězeňskou rutinu, mateřství i obtížný boj o budoucnost svého potomka. V mistrovsky vybalancovaném mixu dokumentárního portrétu a sociálního dramatu se prolínají osudy různých vězenkyň a rutina oddané dozorkyně Iriny, která má na starosti předávání dětí do ústavní péče. Slovenský režisér Peter Kerekes je pečlivým pozorovatelem výrazného prostředí i vnímavým posluchačem pohnutých životních příběhů z místa, kde vidina svobody připomíná jen barevnou tapetu na zdi.

Česká republika, Slovensko, Ukrajina, 2021. Režie: Peter Kerekes.


ilustrativní obrázek

Úterý 28. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Divoch

V zoufalé snaze překonat krizi středního věku Martin utekl ze společnosti, aby žil v lese. Obstaral si luk a výstroj jeskynního muže, ale pravdou je, že přežívá jen tak tak. Jednoho dne narazí na Musu, drogového dealera, který je zraněný a na útěku. V naději, že uniknou mnoha problémům, se excentrické duo vydává na hektickou jízdu napříč fjordy. Pronásledován místní policií, rozzuřeným Vikingem, násilníky a – v neposlední řadě – svou rodinou!

Dánsko, 2021. Hrají: Rasmus Bjerg, Zaki Youssef, Bjørn Sundquist, Sofie Gråbøl, Marco Ilsø. Režie: Thomas Daneskov.


ilustrativní obrázek

Středa 29. června 2022 - 19:00 - Vrátnice

KNEES PLEASE (TEL AVIV, ISRAEL)

KNEES PLEASE je svérázné trio z izraelského Tel Avivu. Spojují v sobě kombinaci energického vystupování a syrového talentu a neotřele kombinují žánry jako sludge, stoner, grunge, post-punk, post-hardcore.
Bude to zážitek:
https://kneesplease.bandcamp.com/


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 30. června 2022 - 20:00 - Vrátnice

GRAND SLAM

Doposud nejširší slamová exhibice v podradhošťském kulturním rybníčku! Import exotických vystupujících až z dálných západních Čech, postavených proti moravským!
Performativní žánr přednesu autorské poezie Žádné kostýmy. Ani rekvizity. Vlastní text. Nebo improvizace. Dojetí! Smích? Dekadence?! .
Vítěz může být jen jeden. A rozhodne o něm porota složená z Vás, diváků!
...Nějak takhle:
https://www.youtube.com/watch?v=Ogny5i2XfPo
VYSTOUPÍ:
Dr. Filipitch (mistr ČR 2017, slamer sentimentu)
Tukan (vicemistr ČR 2017, bukovanská hvězda)
Ellen Makumbirofa (vicemistryně ČR 2016, Afričeška tvorbou i duší)
Malda (čerstvě zrychlující střela moravské slamové scény)
...a další!
MODERUJE:
Anatol Svahilec (mistr ČR 2014, světoběžník a zmalovaný maskot žánru)


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino