Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ŘÍJEN 2022

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 1. října 2022 - 20:00 - Vrátnice

Baraka Face Junta, KranK, Lucifer Efekt

Baraka Face Junta (PL)
Tato polská kapela byla založena v roce 2009 na troskách kapel Stracony a Via Media jako výsledek hněvu, frustrace, bezmoci, smutku a lásky. Tváří v tvář největší katastrofě, kdy miliardy lidí hladoví, vymírají další druhy a globální oteplování si vybírá svou daň, protože třídní asymetrie dosáhla úrovně absurdity, junta vstupuje do našich domovů, do škol našich dětí. Pomalu, ale systematicky, překračující hranice všech norem. Vědomě zváno, vřele vítáno, plazí se do veřejných a nevládních institucí. S požehnáním církevních hierarchů a pomazáním politiků se do myslí vlévá hnědá špína. Vyplňuje prázdnotu, sjednocuje masy. Děsí. A jsme tu my, ztracení, zamilovaní, frustrovaní, se strachem hledíme na svou budoucnost a budoucnost budoucích generací. Blahoslavená (Baraka) tvář (Face) režimu (Junta) zdánlivě baví absurditou, iracionalitou. Populisticky, se souhlasem voličů, si za nepřítele vybrala individualitu, ženy, přírodu a život. Její síla, postavená na kultu moci a nenávisti, děsí rozsahem téměř stejně jako společenská ignorace a shovívavost zpolitizovaného soudnictví. Projekt BFJ není řešením. Protože ho neznáme. Je to výslednice, vyvolává to reflexi. Motivuje nás jednat.

Lucifer efekt
Rožnovský band v nové sestavě, ve které se Lenia vrátila k bicím a staré harcovníky Čárlího a Kečupa vystřídala mladá krev v osobě baskytaristy Míši Hanáčka, jehož poslední instancí byla pražská stonerová formace Baro Chandel. Lucifer efekt, mající na kontě dvě desky a jedno EP, hraje melodický angažovaný punk, který čerpá z klasického rokenrolu. Poctivý punkrock plný chytlavých melodií, kdy zpěvaččin hlas je doplňován mužským kontrastem strunné sekce. Precizní muzikantské výkony jsou u rožnovských kapel tohoto ranku již samozřejmostí.

KranK (D)
Jednou z prvních zahraničních DIY kapel, které podnikly po pádu železné opony turné po Československu byli UFD z Hannau. Její členové se dále angažují na poli muziky, np. kytarista Andy je DJ usazený v Berlíně, zatímco bubeník Jeff, amerického původu, pracoval bookingové agentuře (stojí například za evropským turné D.R.I. v roce 2003) a hudbě se věnuje i aktivně - založil instrumentální skupinu KranK, kteří se sami označují jako sludge|hardcore|hardrock a své hudební preference mají takto:
Dr. Jo (baskytara): Circle Jerks, Black Flag, Loveslug, NoMeansNo, Victims Family, Primus, Minutemen
Dr. Krischan (kytara): Fugazi
Dr. Jeff (bicí): The Who, Black Sabbath, Alice Cooper, KISS, Dead Kennedys, Germs, Black Flag, Suicidal Tendencies

Vstupné: předprodej 170 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej od 30. 8. v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 3. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Broadway

Nelly utekla ze své bohaté a panovačné rodiny. Když tančí ve striptýzovém klubu, potká Markose, malého, ale charismatického gangstera, který jí pomůže utéct před pohůnky jejího nevlastního otce. Markos se brzy stane jejím ochráncem a milencem. Přivede ji do aténské Broadwaye, opuštěného zábavního komplexu, kde žije malá skupina tanečníků, tuláků, zlodějů a zajaté opice. Nějakou dobu jde všechno dobře, dokonce i tehdy, když se na Broadwayi objeví záhadný muž, zraněný a obvázaný, kterého chce zabít nejnebezpečnější aténská mafie. Když je však Markos zatčen a uvězněn, zaujme nově příchozí nečekaně důležité místo v partě.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 4. října 2022 - 20:00 - Vrátnice

Shilpa Ray

Famózní zpěvačka (a hráčka na harmonium) s indickými kořeny se po vydání letošního alba „Portait of a Lady“ vydává na evropskou šňůru. Pro ty, co si pamatují její excelentní koncert v Téčku s Repetitor, to bude asi povinnost. Ostatním doporučujeme, neboť podle nahrávky je v nejlepší formě, stejně jako její kapela.

Ikonická brooklynská zpěvačka a skladatelka Shilpa Ray, která víří hudební vody již od počátku tohoto milénia, po pěti letech vydává novou desku Portrait of a Lady. Zrod zdánlivě socio-politické, ale především velmi upřímně osobní nahrávky iniciovala retrospektivní výstava fotografky a aktivistky Nan Goldin The Ballad of Sexual Dependency. „Portrait Of A Lady zachycuje dobré, špatné i ošklivé, stejně jako sílu, kterou člověk nakonec může mít, když přežije.“

Shilpa Ray prvně vystoupila v České republice v roce 2013 jako host pražského koncertu Nicka Cavea, který na její adresu nešetří chválou: „Shilpa Ray je jedním z největších fenoménů, které jsem zaznamenal za dlouhou dobu, má před sebou velkou budoucnost“. Přestože vyrůstala v New Jersey v rodině indických imigrantů, nepodlehla zpěvačka a hráčka
na harmonium jen kouzlu vlastní kultury, inspirovali ji The Velvet Underground, Patti Smith nebo Blondie či Dresden Dolls.

Po projektech Beat the Devil a Shilpa Ray & Her Happy Hookers odstartovala po hostování na několika turné Nicka Cavea v roce 2013 sólovou kariéru, o dva roky přišla první vlastní deska Last Year's Savage. Shilpa ve své tvorbě reflektuje feministické a antirasistické postoje a s vrozenou břitkostí a odvahou komentuje společensko politické dění, přičemž nezapomíná na podvratný smysl pro humor a ironii.

Hudebně čerpá z osmdesátkového surrealismu i francouzské nové vlny a Shilpin naléhavý intenzivní hlas dokresluje hutný hudební podklad.

Vstupné: předprodej 300 Kč, v den akce 350 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 5. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

Point of few

Finalista soutěže Jazz fruit 2020.Po dvou letech příprav a zkoušení je čeká ostrý start v podobě debutového alba Open to Closeness, které vyšlo v dubnu.

Vstupné na sezení 250 Kč. Předprodej od úterý 30. 8. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 8. října 2022 - 20:00 - Vrátnice

THE GREX, GENDER QUESTION, BB BAND

❌ ❌ ❌Třebíčská kapela GENDER QUESTION zastavuje v rámci svého ANANAS NA PIZZU PATŘÍ TOUR v Rožnově pod Radhoštěm❌ ❌ ❌
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
???? ???? ???? V doprovodu kapel THE GREX a BB BAND???? ???? ????
★ Po celou noc se těš na skvělou párty!
★ Kvalitní zvukový a světelný aparát
★ Zábava a perfektní atmosféra
★ Foto a video report


ilustrativní obrázek

Pondělí 10. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Nezanechat stopy

Polsko, 1983. Zemí otřásá případ Grzegorze Przemyka, středoškoláka, kterého policie ubila k smrti. Film založený na skutečných událostech sleduje příběh Jurka, jediného svědka, který se přes noc stal nepřítelem státu číslo jedna. Represivní režim se snaží využít celý svůj aparát, včetně tajné služby, policie, médií a soudů, aby Jurka a Grzegorzovu matku umlčel. Druhý film Jana Matuszyńského (Poslední rodina), který soutěžil o Zlatého lva na festivalu v Benátkách, autenticky zachycuje náladu předrevolučního Polska a události, které vedly k pádu totalitního režimu.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 13. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Michal Vlček - Ogaři sú v Peru

Přijďte si poslechnout cestovatelskou přednášku rožnovského ogara o zemi lam, indiánů, koky a všudypřítomných vysokých kopců. O naší strastiplné cestě na Machu Picchu v době končících dešťů, o naší vydařené cestě k duhové hoře a nakoukneme i do Mexico city. A možná přijde i lama!! 

Vstupné dobrovolné.


ilustrativní obrázek

Sobota 15. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

KONTINENT III

Po roce přicházíme s očekávaným Konťákem!
Můžeš se těšit nejen na hudebníky z Rožnovska, ale i umělce z jiných koutů republiky. Nebude chybět tradiční čtení autorských textů a výstava fotografií. Tancem znavené tělo dobiješ energií díky výborným domácím pomazánkám a tradičními valašskými frgály. Jako fajný zápitek nebude chybět výběr piv, které jsme si pro tebe spolu s vrátnickým barem nachystali.
Tak přijď! Nemůžeme se tě dočkat.

Kolektiv Kontinent festival

18:00 - Start ????
19:00 - občan trhan
20:00 - texty
21:00 - Undertow
22:00 - Dr. Fleischman
23:00 - Bolehlav
00:00 - DJ šmirgl, alijas půlnoční afterka pro ty největší pařany s první řady.
Časy se samozřejmě budou nejspíš prodlužovat, tak to berte spíše orientačně ????

ilustrativní obrázek

Pondělí 17. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Krásné bytosti

Čtrnáctiletý Balli je bytostný outsider z rozvrácené rodiny. Marně hledá oporu doma i ve škole, kde je obětí šikany. Vše se mění ve chvíli, kdy potkává skupinku tří problematických teenagerů, kteří ho nečekaně vezmou mezi sebe. Parta, ve které dominuje násilnický Konni a inteligentní Addi, nabídne Ballimu chybějící domov. Druhý snímek Guðmundura Arnara Guðmundssona vypráví s poetickým citem i syrovostí o vztazích, které mohou trvat věčně a pomáhají nás formovat v těch nejdůležitějších chvílích, o krutosti i něze, které se rodí na magické hranici mezi dětstvím a dospělostí.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 19. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

Kristina Barta Quartet

Kristina Barta vystudovala jazzový klavír na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze. Je držitelkou několika ocenění; nejlepší klavírní interpretace vlastní kompozice v polské soutěži Powiew Mlodego Jazzu 2017, nejlepší jazzová kompozice roku 2016, vítězka Mladí ladí jazz 2012, vítězka soutěže Jazz Prix Competetion 2015.

Kapela v roce 2018 odehrála v rámci turné k albu EMA 29 téměř padesát vystoupení v ČR i v zahraničí, včetně Montreux Jazz Festivalu (SUI), Budapest Jazz Clubu (HUN), Jazz Festival Steyr, Strasbourg Jazz Festival (FRA), D'Jazz Nevers (FRA), A-Trane jazz club (GER), Bimhuis hall (NED)a mnoha dalších.

Vstupné na sezení 250 Kč. Předprodej od úterý 30. 8. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 20. října 2022 - 18:00 - Vrátnice

Přijďte se naladit a na koncert plný barokní italské hudby, která zazní v podání Czech Ensemble Baroque aneb 

Na kafe s Monteverdim

Besedování s Alenou Čípovou
Host: dirigent Czech Ensemble Baroque Roman Válek

  • Kým byl pro baroko Claudio Monteverdi?
  • Madrigale, co jsi zač 
  • o hudební klipu Io mi son Giovinetta aneb Brněnský Monteverdi
  • rodinná spolupráce Romana a Terezy Válkových
  • komentovaná degustace piva Holendr z Krásna nad Bečvou

Vstupné 60 Kč. Rezervace a prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 22. 9. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 22. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

Laminate - X.Morph, Fefe (N.O.H.A. DJ), Vaant, Inspiral X62

DJs: X.MORPH (Redrum), INSPIRAL X62 (dvoika.troika), FEFE (N.O.H.A. DJ), ZERO+JOŽIN (Statek Sound System), VAANT (Redrum) + VISUALS BY ZAE

Omezená kapacita 140 osob.

Vstupné: předprodej 150 Kč, v den akce 190 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 24. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • BANGER.

BANGER je unikátní film, který popisuje příběh odehrávající se během jedné adrenalinové noci plné kokainu a rapu. S mladým raperem Alexem se nečekaně rozejde přítelkyně Sára. Podle Alexe existuje jen jediná cesta, jak ji může získat zpět, a to nahrát banger. Honba za slávou a respektem na hudební scéně se přetaví v zoufalý a nebezpečný čin ohrožující desítky mladých lidí na životě.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Koncert se kvůli nemoci přesouvá na později. Vstupenky zůstávají v platnosti.

Čtvrtek 27. října 2022 - 20:00 - Vrátnice

Chorobopop, Safenat Paneach

Rožnovská kapela Chorobopop vydala své druhé album Odrazit od dna. I na nové nahrávce kapela v jedenácti písních rozvíjí poetiku naznačenou svým názvem: textově chorobopis, hudebně pop. Pravda, ne vždycky. Hlasy chroptí i zvoní, kytary zvoní i řežou, basové linky vládnou. Sem tam synťák. CD je k mání nějakou dobu a teď vychází očekávaná vinylová verze, kterou pokřtí (jak jinak) ve Vrátnici a k tomu si pozvali plzeňskou kapelu Safenat Paneach, bigbítovou kapelu poučenou devadesátkami (Sebadoh/Leatherface/Pixies), rozkročenou mezi Posázavím a Plzní, s novým materiálem opouštějící převzaté básně (především Jirousovy) a mířící do Vrátnice s vlastními texty. Po dvou albech se proměňuje i muzika směrem k jednoduchosti a písničkovějšímu vyjádření. Třetí deska ale bude taky ze všech ta nejšpinavější a nejvíc nahlas. Nechte se překvapit!

Vstupné: předprodej 150 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 27. 9.


ilustrativní obrázek

Pondělí 31. října 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Utama

Stárnoucí indiánský pár z kmene Quechua žije na bolivijských pláních roky a roky tu samou rutinu oklopen stádem lam a majestátními horami. Nezvykle dlouhé sucho ale postaví Virginia a Sisu před obtížně řešitelné dilema. Co když se celý jejich způsob života chýlí k neodvratnému konci? Co když pro ně ve vyschlé krajině neexistuje žádná budoucnost? Do malé usedlosti na planině přijíždí jejich vnuk Clever a nabízí jim útočiště ve městě. Zároveň ale své prarodiče nedokáže ponechat napospas osudu, a tak se trojice indiánů po svém vypořádává s umíráním krajiny, nevyhnutelností změny a hledáním smyslu bytí tváří v tvář konci. Utama je pokorným žalozpěvem za mizející kulturu bolivijských indiánů i tichou, ale naléhavou připomínku dopadů globálních klimatických změn na místa, kterým říkáme domov.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino