Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM LISTOPAD 2022

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek
Jak jako automat na frgály ve Frenštátě na náměstí stojí mikrofon zaklesnut ve stojanu uprostřed podia. Napětí by se dalo krájet, šňůra si ani nedovolí sebemíň se pohnout.
Performativní žánr přednesu autorské poezie. Žádné kostýmy. Ani rekvizity. Vlastní text. Nebo improvizace. Dojetí! Smích? Dekadence?! A body publika! Slam!!!
Vystoupí:

ANATOL SVAHILEC (mistr ČR 2014, maskot žánru, strýček Jedlička české slam poetry)
KVIDO LOTREK (básnický lotr z Vřesiny, olomoucký emigrant)
DIVÁ BÁRA (čerstvá slamová krev z Poruby)
PAN TADEÁŠ (finalista MČR 2021, slovensko-brněnská poetická krev)
TALI (mistryně Femislamu 2021,poetická pointoložka)
ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 5. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

Hudební avant garda

Drť (SK/H) | JWQ (CZ) | Massola (CZ) | Titanic Sea Moon (PL)

Drť je skutečně nevídaným experimentem – jde o zhudebnění výroků z publikovaných rozhovorů s bývalým šéfem StB, generálem Alojzem Lorencem, které do podoby hudebních textů přebásnil Marek Kundlák na popud známého hudebního skladatele a muzikanta Mira Tótha, který k textům zkomponoval melodie a celé skladby. Tóth oslovil další špičkové hudebníky – na klávesy hraje skladatelka Lucia Chuťková, na kytaru frontman mathrockových Vojdi Marek Buranovský, rytmiku má pod palcem duo – bubeník Jozef Krupa a baskytarista Márton Czer. Sám Miro hraje na saxofony a zpěv je v režii šéfa festivalu Pohoda a lídra kultovní kapely Bez ladu a skladu Michala Kaščáka. Každý z členů přináší svůj vlastní rukopis a aranžérský vklad, Drť hudebně osciluje mezi více žánry od punku přes alternativu až po free jazz.

Formaci JWQ, hrající ve složení trombonista Štěpán Janoušek, altsaxofonista Michal Wróblewski, kontrabasista Miloš Klápště a bubeník Jan Chalupa nejlépe vystihuje recenze z JazzPortu: „Způsob, jakým toto kvarteto mísí avantgardní jazz s neworleánskou tradicí či lidovkou, nemá u nás obdoby. Do nejmenších nuancí propracovanou hudbu zdobí umná práce se strukturou i texturou skladeb, bezmezné obrábění výrazných melodických témat, neočekávatelné změny dynamické a výrazové, energie a tah až nemilosrdný. Posluchače vtáhne nejen do odlehčených, lyrických i humorem naditých pasáží, ale také je převálcuje ataky leckdy až zběsilými.“

Co říci o ostravsko-přerovské formaci Massola? Áda a Viki, stálí členové kapely mající za sebou i japonské turné, ve svých živých vystoupeních ukazují sílu ve virtuózním klání mezi saxofonem a bicími. Jejich vzory Naked City uctívají rychlými změnami tempa, spojením odlišných hudebních žánrů jako jazz a grindcore a nespoutanou energií.

Titanic Sea Moon tvoří bývalí členové kapel Ewa Braun, Guernica Y Luno nebo Wszystkie Wschody Slonca. Hrají atmosférický postrock s prostory pro improvizaci. Na kontě mají dvě studiové desky a jednu koncertní. Jejich koncerty jsou tak trochu rituálem, kdy je publikum ponořeno do zvuků plynoucích z pódia a po skončení koncertu mnohdy neví, kam je muzika zavedla.

Vstupné: předprodej 250 Kč, v den akce 300 Kč. Předprodej od 4. 10. v sídle Téčka, TIC nebo online.

Akci podpořil Státní fond kultury České republiky.

ilustrativní obrázek

Pondělí 7. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Trojúhelník smutku

Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya jsou pozváni na luxusní výletní plavbu. Společnost jim zde dělá opravdu vybraná smetánka. Je tu starý mládenec hledající životní lásku, výstřední ruský obchodník (Zlatko Buric) a celému mumraji vládne kapitán (Woody Harrelson), který je věčně pod parou. Když nečekaná událost zamíchá kartami, charaktery cestujících se ukáží v pravém světle. Dvojnásobný vítěz Zlaté palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund natočil břitce satirickou komedii o společenských rolích a opojné síle moci, která nenechá na žádném z pasažérů nit suchou.

Švédsko, 2022. Hrají: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Zlatko Burić, Woody Harrelson, Dolly De Leon, Vicki Berlin, Henrik Dorsin. Režie: Ruben Östlund.

ilustrativní obrázek

Čtvrtek 10. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Zuzana Klímková - Sv(j)et kolem II

Nejdřív byla jen čára na mapě. Žádný propracovaný plán, jen směr a chuť vidět svět. Za 3 roky jsme ji proměnili v desítky tisíc kilometrů, neuvěřitelná dobrodružství a mnohá setkání s lidskými osudy. Snadno jsme přivykli kočovnému životu a stali se závislými na nedotknutelné volnosti a lehkosti bytí, které přináší kolo s pěti brašnama. 

Část druhá: Jih proti Severu aneb jak jsme vnímali přechod z Latinské Ameriky, kterou jsme si za rok a půl zamilovali, do moderního světa .

Vstupné dobrovolné.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 12. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

Jan Hlucháň, Jan Šuška, Comar in the Cube

Jan Hlucháň, emotivní písničkář z Valmezu doprovázený výborným houslistou Radkem Gerlou

Jan Šuška je písničkář z Frýdku – Místku. Hraje akustický alternative folk-rock, buskuje v ulicích a občas experimentuje s elektronikou (Noirmal). Kromě autorským songů improvizuje s pedálovými efekty a looperem. Více info zde.

Comar in the Cube – to je autorská tvorba Honzy Comara Ražnoka v kostce... akustická divočina, syrová lyrika, punková komika... Comar vypustí ze svého šuplíku všechnu svou havěť... od melancholických skladeb přes skotačivé písně až po laskavé prasárny.

Vstupné: předprodej 150 Kč, v den akce 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 18. 10.

ilustrativní obrázek

Pondělí 14. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Svatý pavouk

V noci řádí v Mašhadu sériový vrah, který láká oběti do své sítě. Zabíjí ženy, prostitutky. Zatímco policie zločiny ignoruje, Rahim, novinářka z Teheránu, bloudí temnými čtvrtěmi svatého města a hledá pravdu. Holy Spider je natočen podle skutečné události, přičemž název filmu odkazuje na přezdívku sériového vraha. V roce 2001 Saeed Hanaei zabil ve městě Mašhad šestnáct prostitutek, protože je považoval za „nečisté“. Jeho soudní proces vyvolal v Íránu velký rozruch, a to nejen kvůli hrůznosti toho, co se stalo, ale také proto, že některá média a konzervativní skupiny z něj udělaly hrdinu.

Francie, Německo, Dánsko, Švédsko, 2022. Hrají: Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Sina Parvaneh, Nima Akbarpour. Režie: Ali Abbasi.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 16. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

Juraj Schweigert & The Groove Time

Kapela Juraje Schweigerta - The Groove Time - patří mezi top bluesové scény na Slovensku. Kromě několika bluesových i jazzových ocenění, reprezentovala v roce 2016 Slovensko na mezinárodní soutěžní přehlídce European Blues Challenge v Itálii. Juraj Schweigert kromě vlastního projektu spolupracoval s několika hudebními projekty, mimo jiné jako sólista v Peter Lipa band. V roce 2017 se na World Harmonica Festival v německém Trossingenu umístil v soutěži sólistů ve hře na diatonické harmonice na druhém místě. Autorská hudba kapely je často nadžánrová, když míchá blues s prvky swingu, jazzu, funku, reggea či latina. Hudba tohoto projektu je zachycena na převážně autorském albu s názvem Novelty Shop (2015) a na nejnovější desce Spin-Off (2021).
www.jazzport.cz : Každá skladba je ochucena jinak, takže celé album pak chutná jako to nejlepší gumbo. Je opravdu radost něco takového poslouchat a nechat se překvapovat
Bluesblast magazine (USA): Oh Divine creativity where hath thou been? In the hands of the Slovak harmonica player-singer Juraj Schweigert and his band… Duh! They blend elements of jazz, funk, reggae, bluegrass and who knows what else to deliver an enchanting musical journey.

Juraj Schweigert – foukací harmonika,zpěv
Zsolt Szitási – kytara
Tibor Feledi – Hammond organ
Matej Štubniak – kontrabas
Juraj Raši – bicí

Jednotné vstupné na sezení s místenkou nebo na stání 250 Kč. Předprodej od úterý 18. 10. v Téčku, TIC nebo online.

ilustrativní obrázek

Sobota 19. listopadu 2022 - 10:00 - Vrátnice

Burza hudebních nosičů

Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 19. listopadu 2022 - 20:00 - Vrátnice

Dark Time Sunshine, Ctib, Cacib Dortmund

Pokud se zeptáte svého oblíbeného alternativního rappera, kdo je jeho oblíbený alternativní rapper, je vysoká pravděpodobnost, že jedno ze jmen, která přijdou na přetřes, bude Onry Ozzborn, potažmo Dark Time Sunshine – duo, které od roku 2009 tvoří s Osbornem ještě DJ a producent Zavala.
Dark Time Sunshine jsou bez nadsázky kult, jehož dosah ovšem dalece přesahuje hip hopový underground: deska „Anx“, která vyšla v roce 2012 (a kde hostují mj. P.O.S, AESOP Rock nebo Busdriver), je dodnes zdaleka nejúspěšnějším albem labelu Fake Four, která založil náš starý známý Ceschi. Na Fake Four vyšly během let ceněné nahrávky hudebníků jako Sadistik, Moodie Black, Serengeti, Astronautalis, nebo Sole – žádná z nich se ani zdaleka nepřiblížila dopadu a úspěchu „Anx“ od Dark Time Sunshine…  
Onry Ozzborn je kromě hluboké stopy, kterou zanechal s Dark Time Sunshine, známý i svým angažmá v Grayskul, Oldominion, a také až neuvěřitelně produktivní sólovou tvorbou (v roce 2018 se mj. objevil na několika koncertech v Česku a na Slovensku): za zmínku stojí například pozoruhodný projekt „DUO“ – deska, která sestává výhradně ze spoluprácí Osborna a jeho přátel, a kde se objevují např. Homeboy Sandman, Sadistik, Rob Sonic a další.
Na novou nahrávku Dark Time Sunshine se tak muselo čekat dlouhých deset let, ale deska „Lore“ (2022) rozhodně nezklamala – spíš naopak. Precizní Zavalovy atmosférické beaty poskytují dostatek prostoru pro naprosto nenapodobitelný Onryho rap, jehož introvertní projev (Osbornova stage presence je v podstatě dokonalým protikladem toho, co si většina z nás představí po pojmem „alternativní rapper“) nese někdy až nepříjemně otevřené osobní poselství z neustále probíhajícího boje o duševní zdraví. Nenechte si ujít Dark Time Sunshine na letošním listopadovém evropském turné. Výjimečná záležitost.

Cacib Dortmund, Martin, SK
Toto je živý Hip-hop pre ryby čo neplávajú s prúdom. Na mikrofónoch sa skvelo dopĺňajú Majky s Emilliom, k tomu bicie, basa, dve gitary, saxo... všetko, až hypnotizujúco, do seba zapadá. Takže ako sami spievajú: "baby, rozhýbte si boky, to čo máme pre vás ste nemali už roky!"

Volba domácího hostitele byla jasná: Ctib, jehož kořeny tkví v místním punkovém podhoubí a svůj styl nazval disco-ego-punk. Jeho první sólová LP deska z roku 2021 nese název Kampak?! a obsahuje třináct písní, ve kterých se nakřáplé punkové kytary potkávají s přísným bicím automatem a pípání a šlehy syntezátoru připomínají znělky prehistorických počítačových her. Texty jsou tematicky různorodé, spojuje je ale otázka po hodnotách – ptají se po tom, „co z člověka dělá bytost hodnou života“. Stačil už zaregistrovat novou nahrávku, která vyjde v nejbližší době opět na Kabinet records a skladby na koncertě budou částečně právě z ní.

Vstupné: předprodej 200 Kč, v den akce 250 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 18. 10.

ilustrativní obrázek

Pondělí 21. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Poslední střih

V opuštěné budově se rozpadá natáčení nízkorozpočtového zombie hororu. Protivný režisér svým nepříjemným chováním tlačí herce a štáb na pokraj sil, když odhalí svůj plán, jak vnést do projektu energii a vzrušení: oživit skutečnou, prastarou zombie kletbu. Ve zběsilém jednorázovém záběru, kde létají části těl a tekutiny, bojují herci s nemrtvými a se svým režisérem o život, až film dospěje k šokujícímu závěru a začnou běžet titulky... je to ale celý příběh? Oscarový scenárista a režisér Michel Hazanavicius předkládá jeden z nejinovativnějších, nejradostnějších a nejzábavnějších milostných dopisů filmu a filmařině, jaký kdy uvidíte. Adaptace kultovního japonského kasovního trháku One Cut of The Dead od Chinichiro Uedy.

Francie, Japonsko, 2022. Hrají: Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Sébastien Chassagne. Režie: Michel Hazanavicius.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 24. listopadu 2022 - 20:00 - Vrátnice

Jarboe (USA), Jozef van Wissem (NL)

Jarboe se pokusí na několikátý pokus dostat do Evropy. Pokud to klapne, v což všichni doufáme, okouzlí dozajisté nejen svým úžasným hlasem, poprvé od éry Swans bude totiž hrát také na syntezátor a varhany. Vystoupí v duu s eklektickým americkým kytaristou Peterem Emersonem Williamsem. Nenechte si to ujít! V Česku budou na jen u nás a v Praze na Hlaváku, na Slovensku vůbec. A navíc, jedná se o společné turné s Jozefem Van Wissemem, holandským avantgardním skladatelem a loutnistou, který má na svém kontě spolupráci s Zolou Jesus, Jimem Jarmushem či Garym Lucasem.

Biografie Jarboe: Multidisciplinární umělkyně a hudebnice známá jako Jarboe poprvé upoutala pozornost veřejnosti jako členka amerického avant-rockové skupiny Swans, ve které hrála v období od roku 1985 do roku 1997. Tedy v době, kdy se v diskografii kapely objevily jejich zásadní alba a její významný dopad na vývoj zvuku kapely je jasně slyšet. Blízký vztah se zakladatelem kapely Michael Girou vyústil v projekt Skin a album „Blood, Women, Roses“ z roku 1987.
V roce 1991 vyšlo její první samostatné album „13 Masks“. Zatímco „Sacrificial Cake“ z roku 1995 vyvinul použití „kmenových“ / rituálních prvků a použití více hlasů, bylo to až album z roku 1998 „Anhedoniac“ , které skutečně dalo vzniknout nekompromisní umělecké síle. Je to více než pouhá katarze po období se Swans, je to album, které dodnes konfrontuje posluchače s takovou frontální, všeobjímající, emocionální upřímností, že se to dá těžko popsat. Hluboký zájem o duchovní systémy víry, jako je buddhismus, hinduismus a okultní praxe, inspiroval velkou část jejího díla v první dekádě 21. století, což dokládá trilogie „Magick“ (2006/7), „Mahakali“ (2008). ), „Skullgirl“ / „Alchemic“ (2009) a později „Dreams“ (2013).

Vydala několik dlouhohrajících desek v kolaboci s Neurosis, Justinem Broadrickem nebo Helen Money. Chuťovkou je „The Men Album“ (2005) což bylo dvojalbum, kde každá skladba je o spolupráci. Na albu se podíleli osobnosti jako Blixa Bargeld, David Torn či J. G. Thirlwell.
V roce 2017 vydala kolaborativní EP s italským okultním psychedelickým duem Father Murphy, následovaným více než 50 koncerty po celé Evropě, Velké Británii, Rusku, Austrálii a Spojených státech. 

Jarboe rychle využila příležitosti, které nabízí internet a prostřednictvím svého webu thelivingjarboe.com se etablovala jako nezávislá a plodná umělkyně a můžete se takto seznámit i s její vizuální tvorbou.

Vstupné : předprodej  400 Kč, v den akce 450 Kč. Předprodej od 6. 9. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 25. listopadu 2022 - 20:00 - Vrátnice

AF Band a speciální hosté

Kupujte střevíce, bude se tančit! Tento listopadový pátek vás rozhodně nenechá chladnými, ať se dějí třesky plesky.
Koncert kapely AF Band nabere na otáčkách tentokrát se třemi veleváženými hosty v následujícím složení:

Nikolaos Grigoriadis - trumpeta
Roman Volný - saxofon
Milan Rusnák - trombon

Vstupné v předprodeji 150 Kč, v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 25. 10. 2022 v sídle Téčka, v TIC nebo online.

ilustrativní obrázek

Sobota 26. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

TOČENÉ S RADHOŠTĚM #2

Točené s Radhoštěm se po půl roce vracejí do Hudebního klubu Vrátnice!
Můžete se těšit na cimbálovou muziku souboru Radhošť, která zahraje k tanci, zpěvu i poslechu.
Těšíme se na všechny, ať už zkušené folkloristy, nebo na ty, co si jenom rádi pustí trochu folklóru do žíly.
Vstupné dobrovolné.

ilustrativní obrázek

Pondělí 28. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Můj otec, kníže

Dokumentární film, který zaznamenává neobvykle otevřené rozhovory Lily Schwarzenberg se svým otcem Karlem Schwarzenbergem. Kancléř Václava Havla, bývalý ministr zahraničí a výrazná postava veřejného života po listopadu 1989 otevírá v rozhovoru otce a dcery řadu osobních kontroverzních témat a v diskuzích se vydávají napříč rodinnou historií a historií 20. století vůbec. Film byl s velkou pozorností promítnut i na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. "Nejsi tu proto, abys byla šťastná," říká otec své dceři v závěru dokumentárního filmu, který vypráví neobvyklý příběh Lily Schwarzenbergové a jejího otce Karla. V průběhu pěti let se dcera a otec opakovaně setkávají, aby si povídali na místech, která formovala jejich životy. V Praze a na Orlíku v jižních Čechách, ale také ve Vídni a ve štýrském Murau. Prostřednictvím rozhovorů prozkoumávají dosud utajená zákoutí společné rodinné historie. Sledujeme příběh otce, svědka velkých událostí 20. století, jehož dětství bylo poznamenáno vyvlastněním rodinného majetku a následným útěkem do zahraničí. Později se z něj stal jeden z nejpozoruhodnějších evropských poválečných politiků, státník, aristokrat a revolucionář v jedné osobě.

Česká republika, Rakousko, 2022. Hrají: Karel Schwarzenberg. Režie: Lukas Sturm, Lila Schwarzenberg.

Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino