Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ÚNOR 2023

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 3. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

Welcome Stage

Téčko uvádí nový formát koncertu WELCOME STAGE. Přijďte se podívat na mladé umělce, jak jim to šlape. Brzy je zde podrobně představíme, jsou to:

19.00 Malba
19.45 Borromess
21.00 Silver Bliss
22.15 Kosmonopol
23.15 Chupee

Vstupné na akci je dobrovolné.


Mladá dvoučlenná kapela MALBA z Horní Bečvy byla založena v roce 2021. Duo, které tvoří písničkářka Barbora Maléřová a muzikant Patrik Bouchal, hraje nejčastěji vlastní písně na pomezí folku a popu.
Barbora Maléřová se probojovala se svými písněmi do finále Beskydského slavíka 2022.

Kosmonopol (monopol na vesmír) je česká, tříčlenná modern-rocková kapela založená Jakubem Jé za spolupráce s vesmírnými lidmi Docentem a Dejvem. Účelem této skupiny je vydělat si vlastní tvorbou na cestu do vesmíru, aby i tam rozdávali hudební radost. Propojení hlubokých textů s plytkým humorem při živých koncertech jsou jejich vystoupení vždy něčím jedinečným.
Tříčlenná formace doplňována CML Vás určitě zvedne ze židlí rovnou do kokpitu Space-X a vyšle dál, než oči dohlídnou.
Doporučujeme k poslechu i tanci s pohledem upřeným na hvězdy, či na samotné aktéry tohoto vesmírného cirkusu.

SILVER BLISS je kapela s autorskou tvorbou, kde převažuje rockový základ s charakteristickou výraznou elektronikou a popovým zpěvem s českými texty. Jejich koncerty jsou energické show s vlastním light designem.

bit.ly/SilverBliss

CHUPEE je raperka pocházející z Keni. Dělá hip hop, drill, amapiano a afro music ve svahilštině, oficiálním keňském univerzálním jazyce. 

Borromess: První návrh pro založení rockového uskupení zazněl začátkem léta roku 21. Tehdy ještě rytmický kytarista a milovník staré muziky Matěj Dreiseitel zrealizoval svou dlouholetou myšlenku - založit rockové hudební uskupení. Oslovil tedy kamaráda, spoluhráče z dechového orchestru a multiinstrumentalistu Marka Kocourka, s myšlenkou založit rockovou kapelu. Odpověď na sebe nedala dlouho čekat a pánové se začali scházet a sehrávali své dovednosti na kytary na převzatých skladbách. V říjnu téhož roku do kapely přichází ostřílená, ale dosud pro všechny neznámá bubenice Monika Gocálová. Kapela s ní konečně dostala ten správný rytmus a šarm. Začaly se tvořit první pokusy o vlastní tvorbu v temných sklepeních Kocourkova domu. V Listopadu se k triu přidal baskytarista Josef Kraus a seskupení zdálo se být kompletní. Po pár zkouškách vylezlo najevo, že by to chtělo ještě jednoho člena. Najít kvalitního zpěváka bylo téměř nemožné. V únoru roku 22 překvapil skupinu zpěvák Adam Remeda. Kritéria splnil nad očekávání, takže o jeho přibrání do party nemohlo být pochyb. Kapela tedy začíná fungovat ve složení: Dreiseitel (rytmická kytara, vokály), Kocourek (sólová kytara), Gocálová (bicí nástroje), Kraus (baskytara), Remeda (zpěv).
Po měsících společného zkoušení se skupina začala ukazovat na sociálních sítích a s příchodem jara přišlo i úspěšné vystupování. V červnu téhož roku kapela nahrála ve studiu Bomb Jack svůj první autorský singl, který nese název Medikament Temnoty. Ten veřejnost ohodnotila kladnými ohlasy.
Poté se skupina musela porvat s nečekanou personální změnou. Z osobních důvodů odešel Pepa Kraus. Post baskytary byl prázdný a v tomto stavu je tedy kapela dá se říct nefunkční. Formou různých známostí a inzerátů byla kladena velká snaha o nalezení baskytaristy. Bohužel neúspěšná. Po umlčených a ztracených týdnech v hledání nového bassmana přišel Dreiseitel s radikální myšlenkou, že se údělu baskytary chopí on sám. Tato myšlenka se zpočátku zdála být netaktní, ovšem byla velká vůle pokračovat ve tvorbě a další čekání by byla ztráta času. Kapela se do toho tedy pustila na novo s organizační změnou v kolektivu, přerušila koncertování a opět se zavírá na pár měsíců do zkušebny. Dreiseitel se chopil basy a svou kytarovou práci přehodil na Remedu s Kocourkem. Z počátku to moc nefungovalo, ale po pár týdnech se ukázalo, že tato změna je pro kapelu z mnoha aspektů přínosná, jelikož přinesla novou tvůrčí vlnu a větší zařazení do konkrétního žánru. Tím se stal Alternativní rock.
Nedali na sebe dlouho čekat a s koncem léta se Borromess v pozměněné sestavě a s novým repertoárem opět úspěšně objevili na koncertních pódiích.  Složení v sestavě: Kocourek, Remeda, Gocálová, Dresieitel zdá se být fajn. ☺


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 4. února až pondělí 10. dubna 2023 - 18:00 - Vrátnice

Zajíc ve dveřích - výstava

Lehce surrealistická exkurze od komiksu pro knížky po obrazy na stěnách a v oknech.Výtvarná díla budou v klubu vystavena po dobu minimálně dvou měsíců.Vernisáž proběhne 4. 2. v 18:00, doprovodný program DJ Vaant a Valášek, VJ Zae.


ilustrativní obrázek

Pondělí 6. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Casablanca beats

Bývalý rapper Anas získá práci v kulturním centru v dělnické čtvrti Casablanky. Povzbuzováni svým novým učitelem se jeho žáci pokusí osvobodit od tíhy určitých tradic, aby mohli žít své vášně, objevovat sami sebe a vyjádřit se prostřednictvím hip hopu, to vše ve společnosti, kde hrozí nebezpečí svobody projevu. Nabil Ayouch proniká s filmem Casablanca Beats do srdce městských kulturních center, aby dal hlas mladým lidem a vzdal hold těmto tvůrčím místům, která mu během jeho dospívání tolik dala. Anas působí v kulturním centru Sidi Moumen – prvním, které na předměstí Casablanky vytvořila režisérova nadace.

Francie, Maroko, 2021. Hrají: Ismail Adouab, Nouhaila Arif, Samah Baricou, Abdelilah Basbousi, Anas Basbousi. Režie: Nabil Ayouch.

Trailer | Více o filmu


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 10. února 2023 - 20:00 - Vrátnice

Sbor hudby (verze alternativa)

Sbor hudby vznikl v roce 1982 ve ValMezu, hrál rok. V roce 2015 obnovil činnost. Hudebníci byli součástí alternativního hudebního hnutí 80. let. Hráli v kapelách Třírychlostní Pepíček, Slepé třevo/Rytmus 84, Masomlejn, Ještě jsme se nedohodli, Radegast, Minimální orchestr, Rytmická mládež. V současnosti tvoří vlastní hudbu ve více hudebních směrech, alternativa, šanson, soudobá vážná hudba, improvizace. První CD Na stolku v herně, pokřtěné Milošem Čuříkem 17.11.2022, bude k dispozici během koncertu.

Začátky: kapela měla vlastní repertoár v duchu under-new wave, hrála ve složení housle – Váša, saxofon-Míla, basa-René, bicí-Karkul. Vystupovala na Valných hromadách (koncerty brněnského alternativního hnutí) v Brně a Praze a soukromých „utajených“ akcích ve Val Mezu a Havířově … Existovala necelý rok. René Zelenka na počátku přišel s názvem Sbor podzemní a punkové hudby, což vystihovalo tehdejší realitu, ale zkrácený název se ukázal nakonec jako prozíravý, protože nyní jsou spíše Sbor alternativní a vážné hudby. No a co bude za pár let není jasné, že …
V roce 2015 dva původní členové obnovili činnost. V roce 2015 se Karkula vrátil po 25 letech k hudbě, a oslovil Václava s pokusem o obnovení kapely. Původním záměrem bylo zahrát jen na oslavě narozenin Reného Zelenky (basisty). Avšak následně Sbor hudby začal vytvářet další vlastní skladby, vznikala hudba mimo „trend“ styly, vlastní skladby pro radost a potěchu. Následovalo několik koncertů v Novém Jičíně, Val Mezu, Brně a Praze. V létě 2016 jsme se vrátili k tradici letních under festiválků ve Val Mezu z 80. let, akcí Zahradní slavnosti se Sborem hudby. Nyní prezentují pořad Na stolku v herně a Očistec. Nové skladby jsou od undergoundového feelingu (Příběh Sboru hudby) po moderní vážnou hudbu (Myšlení stroje, Fanfáry proti strachu). Společným jmenovatelem skladeb je aplikování minimal postupů. V roce 2019 se připojil hudební souputník z 80. let Jirka „Bobeš“ Prokš, který svou baskytarou posunul under-alternativní skladby do finální podoby.

Vstupné: předprodej 120 Kč, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 17. 1. 2023


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 18. února 2023 - 20:00 - Vrátnice

Jakub Jalůvka trio

Kytarista, pedagog, aranžér, skladatel a rodák z Nového Jičína společně s kapelou (Adrian Ševeček a Ondřej Pyš) představí akusticko multižánrovou kapelu  ve složení nástrojů kytara, cajon/bicí, baskytara/kontrabas a zpěv.

Jako kytarista, aranžér a skladatel vytváří společně se svou kapelou fúze ladných melodií a harmonií, které se prolínají mezi jednotlivými žánry.

Vstupné na sezení s místenkou 120 Kč v předprodeji, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej od 17. 1. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 20. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Je mi ze sebe špatně

Režisér Kristoffer Borgli v této černé, satirické komedii zobrazuje toxický vztah, který rychle eskaluje do děsivých úrovní narcistické sebeprezentace. Signe a Thomas jsou mladý pár s nezdravou vzájemnou soutěživostí, která nabere nebezpečné směřování, když se Thomas náhle prosadí jako umělec. Signe v reakci na to učiní zoufalý, až sebezničující, pokus o opětovné získání svého postavení tím, že úmyslně onemocní, aby přilákala pozornost a probudila soucit. Kristoffer Borgli brilantně satirizuje sebeprezentační tendence v současných médiích a impulzivní hledání pozornosti v nás všech.


Norsko, 2022 | hrají K. K. Thorp, E. Sæther, A. D. Lie | režie K. Borgli
film s titulky • nepřístupný pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 95 minut

Trailer | Více o filmu


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 22. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

Flegma

Flegma vznikla již počátkem devadesátých let. Původně klasická „kytarová" sestava byla postupně doplněna klávesovými nástroji a saxofonem a poslední léta vystupuje v této nezměněné sestavě. Styl hudby lze bezpečně rozpoznat díky nepochybně poutavé kytarové technice hry frontmana Tomáše Lasoty, klasickým „vintage" i inovativním rejstříkům kláves Jiřího Zabystrzana, sehrané rytmické sekci bubeníka Jiřího Symanka a baskytaristy Marka Lasoty doplňované úspornou kytarou Łukasze Ernsta. Saxofon v podání Zbyszka Kalety citlivě doplňuje celkové znění kapely, ze kterého lze vycítit jak ursínovské momentky tak i nesporné ovlivnění různorodými jazzovými i popovými velikány. Repertoár kapely je tvořen zejména vlastními skladbami s poetickými texty v polském jazyce s vysokým podílem sólových invencí členů kapely, kteří se kromě působení ve Flegmě, aktivně podílejí na hudební scéně v jiných sestavách i projektech na severní Moravě a zbytku Česka.

Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 17. 1. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 23. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Nicolette Havlová: Poutí k branám orientu

Více než 2000 kilometrů v nohách a jeden splněný sen - dojít pěšky do Asie.  Nicolette Havlová se vydala jen s šesti kily na zádech z rodného Havířova přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko s návštěvou české komunity v Banátu, pro kterou uspořádala sbírku, a pokračovala přes Srbsko, Bulharsko až do tureckého Istanbulu. Jaké to je být osamocen v horách, potýkat se s útoky pasteveckých psů,(ne)nechat se provdat na rumunsko-srbských hranicích, dojít po svých k moři, absolvovat poslední stovky kilometrů s potulným štěnětem a zvládnout dostopovat zpět domů v rekordním čase pod 72 hodin? To vše a mnohem více se dozvíte na přednášce popisující 104 dny dlouhé putování, kdy se člověk přiblíží divoké přírodě a najde cestu k vlastnímu srdci. 

V průběhu cesty Nicolette pořádala ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni veřejnou dobročinnou sbírku na crowdfundingové platformě Donio.cz za účelem podpory české komunity v rumunském Banátu, která se potýkala s nepříznivými dopady koronavirové krize. Vybrané finance jsou nyní využívány ke zvelebení šesti českých vesnic, jakožto turistické oblasti, pozvednutí životní úrovně místních a podporu jejich podnikatelské činnosti.

NICOLETTE HAVLOVÁ (23)
Rodačka z Havířova je začátečnicí v dálkových trecích a cestování nalehko s ultralight výbavou. Navštívila téměř 40 zemí světa na všech obydlených kontinentech. Nejraději poznává svět stopem a po svých, se spaním pod hvězdnou oblohou či u místních. Má zkušenosti s průvodcováním v horách, ale také s životem ve vlastnoručně přestavěné dodávce. Několik let strávila v zahraničí, konkrétně v Anglii a Austrálii, kde vystudovala obor marketing. Na jaře příštího roku jí vyjde knižní prvotina, která bude pojednávat o pěší pouti do Istanbulu, ale také odhalí životní příběh mladé cestovatelky. Jejím dalším velkým snem je na podzim 2023 vyrazit na přechod Jižní Ameriky.

Více o Nicolette najdete na https://nicolettehavlova.cz/

Vstupné v předprodeji 80 Kč, v den akce a na místě 100 Kč. Přeprodej od 24. ledna online, v Téčku nebo v TIC.

PARTNER POŘADU


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 25. února 2023 - 10:00- 14:00 - Vrátnice

Burza hudebních nosičů #2

Burza v listopadu měla úspěch, tak proč ji nezopakovat. Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa. Bar bude otevřen stejně jako burza, čili od desíti do dvou.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 25. února 2023 - 20:00 - Vrátnice

Patt Berry, Weathermakers

Patt Berry je muzikant a busker z Valašska, známý svou dynamikou, bluesovým feelingem, netradičním hlasem a svou hrou na cestách. Klidná hudba, často ozvláštněna looperem, vás brzy vtáhne do jiné reality.
V roce 2018 vydal první sólové, akustické a minimalistické demo album Between the Hills a poté účinkoval na festivalech Fm City fest, Buskers fest, Světlo Valmez, Colours of Ostrava či na srbském festivalu Floating Man. Buskoval v ulicích Anglie, Nizozemí, Španělska, Portugalska či Itálie.
 Spotify: https://spoti.fi/35lZYy7
 YouTube: http://cutt.ly/dTI54N4

Weathermakers je brněnská bluesrocková formace s náloží autorské muziky, foukací harmonikou a vintage zvukem a do Rožnova přijíždí na pozvání Patt Berryho.

Vstupné: předprodej 130 Kč, v den akce a na místě 160 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 13. 12. 2022


ilustrativní obrázek

Pondělí 27. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Šťastně až na věky

Dokumentaristka Jana Počtová natočila svůj třetí film o vztazích, ve kterém mapuje rozličné podoby lásky a vztahů. Polyamorie, otevřený vztah, láska přes internet nebo dlouholetý vztah se zadaným partnerem. Režisérka sleduje v dokumentu Šťastně až na věky pět příběhů lidí, kteří se rozhodli hledat své štěstí v jiných partnerských soužitích, než je běžné. „Jak vypadají partnerské vztahy 21. století? Přestává monogamní model muž a žena v dnešní době stačit? Nejsou podoby lásky ve skutečnosti rozmanitější než ty, které společnost akceptuje jako normu?“, ptá se Jana Počtová.

ČR, 2023 | režie J. Počtová
nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 98 minut

Trailer | Více o filmu


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino