Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM BŘEZEN 2023

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 1. března 2023 - 18:00 - Vrátnice

Na čaj s Jaroslavem Francem

Besedování Aleny Čípové s religionistou doc. Jaroslavem  Francem, Th.D.

Témata:

  • S Jaroslavem Francem, docentem teologické fakulty o současných náboženských tématech
  • Kněz A. Musil – moravák z malé vesnice, který procestoval svět, stal se vlivným mužem habsburského dvora a přítelem T. G. Masaryka, ale komunisté jej „ zatratili“
  • Jeho přínosný objev pouštního zámku Amra
  • Írán – země Šiítů a duchovní vůdce ájatolláh Sajjid Alí Chameneí
  • Koptové – křesťanská menšina v Egyptě

Doc. Jaroslav Franc Th.D.

Vystudoval katolickou teologii a religionistiku. Disertační práci obhájil na téma života a díla teologa a orientalisty Aloise Musila. Věnuje se studiu spirituality křesťanského Východu, mezináboženským vztahům a také spiritualitě moderního člověka. Působí jako odborný asistent na Katedře pastorální a spirituální teologie CMTF UP v Olomouci a na Institutu interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu tamtéž.

Součástí večera bude ochutnávka čajů zemí, o kterých bude řeč (Írán, Izrael, Sýrie a Egypt). 

Vstupné 80 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 3. 2. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 6. března 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Posedlost

Zatímco na kontinentu se šíří epidemie španělské chřipky, kněz a jeho syn se vrací z misie na Madagaskaru domů k rodině na norský venkov. Kněz dostal za úkol rozhodnout o umístění nového kostelu pro místní hornickou společnost. Mají jej postavit na starém laponském pohřebišti. Když se kněz rozhodne nechat vykopat a odklidit lidské pozůstatky, mrtví ožívají a pronásledují osadníky. I když se příběh odehrává na začátku 20. století, jeho poselství je mrazivě aktuální. Jeho východiskem je totiž epidemie španělské chřipky, na jejímž pozadí film odhaluje temnotu lidské povahy pod nezvladatelným tlakem. Uznávaný režisér-samouk Henrik Martin Dahlsbakken má za sebou působivou kolekci celovečerních thrillerů, přičemž tentokrát se ponořil do do vod hororového dramatu. Jeho celovečerní debut Návrat domů (2015) byl oficiálním norským kandidátem na Oscara.

Norsko, 2022 | hrají J. Sælid, T. S. Moe, A. Filippa | režie H. M. Dahlsbakken

film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 104 minut • vstupné 110 Kč

Více o filmu | Trailer


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 8. března 2023 - 19:00 - Vrátnice

The Daybreakers

Tito mladí, rychle se rozvíjející, proud času ohýbající bluesrockeři z ze svých nástrojů vysílají melancholické zvuky The Doors a Fleetwood Mac a zároveň evokují odstíny The MC5 a Thin Lizzy.
THE DAYBREAKERS byli založeni skladatelem, kytaristou a zpěvákem Aidanem Connellem, který převrátil londýnský klubový život a setřásl ze sebe opotřebovanou, stereotypní škatulku „černého bluesmana“. THE DAYBREAKERS nejsou žádní těžkopádní puristé, na svou hruď dokáží přivinout jak samply a avantgardu, tak i tanečně orientovaný, kultivovaný poprock. Rytmická sekce totiž groovuje díky preciznímu basákovi Conoru Cotterillovi a rockově pevnému rytmu bubeníka Maxe Revella. Klasické rockové trio dle vzoru Hendrixe nebo Cream ztělesňuje zdánlivý paradox těsného, ​​ale uvolněného spojení tří hudebníků. Jejich neortodoxní přístup a překračování rockových norem je odlišuje od jiných bluesrockových seskupení a přitahuje tak i mezigenerační fanoušky, nadšené jejich svěžím a neotřelým pohledem na rockovou zlatou éru 60. a 70. ket. THE DAYBREAKERS si to rozdalii (spolu i s publikem) na pódoích mnoha britských a evropských festivalů a klubů, mají ze sebou i své první americké turné. Mezi jejich velké fanoušky se počítají i takové rockové celebrity jako jsou Jeff Beck a Jimmy Page.

Jednotné vstupné 250 Kč (na sezení s místenkou nebo na stání). Předprodej od 14. 2. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 10. března 2023 - 20:00 - Vrátnice

Ventolin

VENTOLIN – performer, mistr synťáků, elektroniky a jadrného slova. Kromě klubů a festivalů ale David Doubek alias Ventolin pravidelně plní i vysokoškolské učebny – v civilním životě je univerzitním profesorem. Nevšední hudebník a kulturní antropolog v roce 2021 vydal své třetí řadové album Dneska se vyčasilo. Název desky vyjadřuje pocit, který má člověk, než se vypraví ven. „Taky by to mohl být název melancholické milostné povídky od Bunina nebo strašidelného příběhu od Landolfiho, ale mohlo by to být i sci-fi,“ říká Ventolin. „Pandemie s (mým) hudebním světem otřásla. Ale osobně mi přinesla, připomněla a taky ukázala přírodu, ze které vyrůstáme a do které patříme, která dává a taky bere. Která je komorním světem vztahů i horizontem, na který se díváme. Deska Dneska se vyčasilo je odrazem tohoto objevu,“ dodává.

Diskografie

    Totem (2012)
    XPLAYMIX 17 (2015)
    The Game Ys Rottyn (s Rss B0yss) (2016)
    Vitajte (2017)
    Dneska se vyčasilo (2021)

Vstupné v předprodeji: 250 Kč, v den akce a na místě: 300 Kč. Předprodej od 13. 12. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 13. března 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • More Miko

Jaroslav Miko je kamioňák, poloviční Rom, spoluzakladatel iniciativy Češi pomáhají a podle Jana Farského „svědomí národa“. Když Česká republika odmítla přijmout 40 sirotků z řeckých uprchlických táborů, rozhodl se jednat na vlastní pěst… Ve filmu More Miko mapuje režisér Robin Kvapil jeho sisyfovské úsilí, s nímž se snaží pomáhat dětským uprchlíkům. Prostá lidskost a buldočí neústupnost jsou Mikovy zbraně při vyjednávání s politiky, kteří jeho cílům stojí v cestě. Observační dokument je portrétem výjimečného člověka, který bojuje za ty, na které svět těch silnějších zapomíná.

ČR, 2022 | režie R. Kvapil

nevhodné pro děti do 12 let • 75 minut • vstupné 100 Kč

Více o filmu | Trailer


ilustrativní obrázek

Středa 15. března 2023 - 20:00 - Vrátnice

Scott Ritcher

Louisville a nezávislá hudba, tak či onak spojená s punkem. Jedna z magických formulí 90. let funguje i nadále – třeba i díky neutuchajícím aktivitám letos třiapadesátiletého Scotta Ritchera. Ten zanechal hlubokou stopu už coby kytarista a zpěvák kultovních Metroschifter, ale výčet jeho dalších lásek je snad ještě zajímavější. Spisovatel a výrobce burbonu, který se díky práci ve fanzinu K Composite stal vydavatelem, coby majitel labelu Slamdek pro změnu pomáhal kapelám jako Endpoint, Jawbox nebo Rodan. A pozor – v roce 1998 dokonce kandidoval na starostu Louisville. Scott Ritcher žije v posledních letech ve Švédsku a zpátky k hudbě se vrátil prostřednictvím akustického mini LP „The Kentuckian“ z roku 2019, které nabízí šest strohých, ale překvapivě silných country skladeb s typickou Ritcherovou melodikou.

Vstupné na místě 150 Kč


ilustrativní obrázek

Pondělí 20. března 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Krvavé pomeranče

Ve stejnou dobu se pár v důchodu, který je zatížen dluhy, snaží vyhrát taneční soutěž, ministr hospodářství je podezřelý z daňových úniků, dospívající dívka se setkává se sexuálním maniakem a mladý právník se pokouší vyšplhat na společenském žebříčku. Jak lze očekávat, vítězem nemusí být nutně ten, na koho jsme sázeli. Takový výbušný koktejl postav rozehrává Jean-Christophe Meurisse ve svém druhém celovečerním filmu. Snímek Krvavé pomeranče, uvedený v rámci půlnočního promítání na festivalu v Cannes, staví mosty mezi dušemi žijícími v rozjitřené společnosti.

Francie, 2021 | hrají A. Steiger, C. Paou, L. Grasmug | režie J. Ch. Meurisse

film s titulky • nepřístupný pro mládež do 18 let • 102 minut • vstupné 110 Kč

Více o filmu | Trailer


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 22. března 2023 - 19:00 - Vrátnice

Jam session

Další z řady koncertů, kde má hlavní slovo improvizace. Tentokrát s mimořádnými hosty: Vít Rokyta- kytara (Fleret), Kuba Kupčík- perkuse (Buty, Jana Kischner), Lukáš Mužík – baskytara (vyhledávaný sideman).

House band: Adam Fuska, Zbyněk Terner, Patt Berry, Vašek Hudy, Tomáš  Fábry, Radek Cahlík.

Sál i kavárna, blues, boogie & rock and roll.

Vstup zdarma.


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 23. března 2023 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Monika Filáková: Kolumbie křížem krážem

Monika Filáková žila díky stáži 6 měsíců v Kolumbii. Během tohoto pobytu stihla projet tuto zemi křížem krážem od Amazonie po Karibik. Kolumbii si zamilovala, a jak sama říká, dokázala by o ní mluvit hodiny. Svým povídáním o této jihoamerické zemi, by ráda lidem otevřela oči, aby přestali tuto nádhernou zemi považovat za kraj drogových kartelů.

Vstupné dobrovolné.

PARTNER POŘADU


ilustrativní obrázek

Pátek 24. března 2023 - 20:00 - Vrátnice

Nylon Jail - turné k novému albu + support: Hello Incognito

Olomoucká alternativní skupina Nylon Jail se chystá vydat nové album. Kapela, která má za sebou desítky koncertů a dvě desky, si jej nadělí ke svému desátému výročí.

Skladby pro novou desku kapela natáčela od konce roku 2021 ve studiu Jámor u Ondřeje Ježka. K novému albu kapela plánuje také turné, které se zastaví i v Rožnově pod Radhoštěm.
Autorem hudby a textů je kytarista Roman Vičík, kterého doplňuje extrovertní zpěvák s mimořádným rozsahem Jiřin Jirák. Balancování mezi songy nesenými v duchu elektro-country, emotivními baladami a psychedelickými motivy nyní doplňují jazzověji znějící basou, rytmus drží pevně ve svých rukách špičkový bubeník.

Členové kapely jsou přitom známi i ze spolupráce s jinými hudebníky - basista Jakub Vejnar hraje například s Anetou Langerovou, Hudbou Praha a November 2nd, bubeník Roman Vícha zase spolupracoval s Lenkou Dusilovou, Janou Kirschner, Richardem Müllerem nebo Ivanem Králem. Tony Dlapa hraje v pražské hip-hopové skupině Prago Union.

Lo-fi písničkář Hello Incognito z Uherského Hradiště je charakteristický melodickým, avšak syrovým projevem. V roce 2021 vydal své debutové album Greenhorn pod slovesko-francouzským labelem Z Tapes. Doprovodí se na kytaru.

Vstupné: předprodej 160 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online .


ilustrativní obrázek

Pondělí 27. až středa 29. března 2023 - Vrátnice

Jeden svět 2023

Ruská invaze na Ukrajině, energetická krize, klimatické změny, ale i sociální nejistoty. To vše jsou situace, které podtrhují křehkost a hodnotu Ceny bezpečí, podtitulu letošního ročníku Jednoho světa, který odkazuje právě na jednu ze základních lidských potřeb. Bezpečí a cena, kterou jsme za něj ochotni platit, však pro každého z nás může znamenat něco jiného. I proto se Jeden svět rozhodl nahlédnout na téma z různých úhlů pohledu a reflektovat ho napříč celým filmovým programem. Festival letos představí 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne debatní program s hosty a hostkami z celého světa nebo krátké filmy pro děti. Dvacátý pátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne ve 28 městech po celém Česku od 22. března do 2. dubna. V Praze se diváci a divačky mohou těšit na festival od 22. do 30. března.

Pondělí 27. 3.

17:00 • Peníze zdarma

18:40 • Východní fronta

20:30 • Kuciak: Vražda novináře

Úterý 28. 3.

17:00 • Je to jenom tvoje vina

18:40 • Překonat temnotu

20:10 • Šťastný člověk

Středa 29. 3.

17:00 • Mladí Rusové na útěku

18:10 • Nepříjemně blízko

19:45 • Naděje až do konce

Vstupné na jednotlivé projekce: 100 Kč

Permanentka na celý festival: 500 Kč

Vstupenky budou k dostání pouze na místě, před jednotlivými projekcemi.

Festival v Rožnově pod Radhoštěm probíhá pod záštitou místostarosty města Tomáše Grosse.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 31. března 2023 - 20:00 - Vrátnice

Verrat, Kronstadt, Märnø

Verrat - skvělý metalický crust z Rakouska. Nedávno vydali novou desku a na podiu určitě rozjedou devastační show!

Kronstadt - blackened violence z východní Moravy, hejna havranů, emotivní pasáže.

Märnø - -živelnost, emoce, hloubka a tlak to vše se kloubí s nánosem crustu, hardcoru, d-beatu a místy blackmetalu.

Vstupné v předprodeji 120 Kč, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej od 28. 2. v Téčku, TIC nebo online.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino