Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM DUBEN 2023

ilustrativní obrázek

Sobota 1. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

Audience

jednoaktové tragikomické absurdní drama Václava Havla.

Hrdinou hry je zakázaný spisovatel Vaněk, který pracuje v pivovaru jako „přikulovač sudů“. Jeho nadřízený Sládek ho pozve do své kanceláře k rozhovoru. Jedná s ním přátelsky, spisovatel se však cítí nesvůj. Je vytržen ze svého prostředí, dělnickým zvykům /pití piva/ přivyká jen s obtížemi, kromě toho neví, jestli na něj jeho nadřízený nechystá nějaký podraz. Sládek mu dá zvláštní návrh – přesvědčuje ho, aby sám na sebe psal hlášení tajné policii. Vaněk odmítne, přesto že mu Sládek za to nabízí „teplé místo ve skladu“. Ve hře jde mimo jiné o kritiku pokrytectví.

Vstupné s místenkou v předprodeji: 130 Kč, na místě: 150 Kč.

Prodej v sídle Téčka, v TIC nebo online od 28. 2. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 3. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • R.M.N.

Po odchodu z práce v Německu se několik dní před Vánocemi vrací Matthias do své mnohonárodnostní transylvánské vesnice. Chce se více zapojit do výchovy svého syna Rudiho, který byl příliš dlouho svěřen do péče matky Any, a zbavit chlapce nevyřešených obav, které se ho zmocnily. Stará se o svého otce Ottu a také touží vidět svou bývalou milenku Csillu. Přijetí několika nových dělníků do malé továrny, kterou řídí Csilla, naruší klid komunity a dospělé začnou svírat skryté obavy. Přes tenkou slupku zdánlivého porozumění a klidu vyplouvají na povrch frustrace, konflikty a vášně.

Rumunsko, 2022 | hrají M. Grigore, J. State, O. Moldován | režie C. Mungiu
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 125 minut • vstupné 100 Kč


ilustrativní obrázek

Sobota 8. dubna 2023 - 21:00 - Vrátnice

MARIE TILŠAROVÁ A FOUSÁČ VE VRÁTNICI

Autentická písničkářka Marie Tilšarová a vesnický šansoniér Fousáč ve Vrátnici.
Vstupné do klobouku

Marie Tilšarová
https://www.youtube.com/c/MarieTilšarová
https://radostvhudbe.cz/marie-tilsarova/

Fousáč
https://www.youtube.com/c/Fousáč
https://radostvhudbe.cz/fousac/


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 13. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

The BladderStones

Art-bluesové trio vytvářející svou vlastní fúzi dravých kytarových riffů, dynamických zvratů a nových zvuků. Maximální svoboda, interakce a srdce.

Kapela, která dokáže uchvátit a strhnout posluchače do vlastního středu, kde je pak drží magnetickou souhrou rytmu a kytarových improvizací. Neodmyslitelnou součástí každé písně je i autentický příběh, který se stal, nebo se teprve stane.

Tomáš Frolík (kytara, zpěv) — jeden z nejtalentovanějších hráčů své generace, absolvent HNC na London Centre Of Contemporary Music. Absolvoval řadu masterclass lekcí, zejména pod vedením Robbena Forda či Marcuse Millera. Tomáš od roku 2018 usilovně pracuje na dalších svých autorských projektech. V roce 2019 s Honzou Holečkem a Vladimírem „Gumou“ Kulhánkem – Livin´ Free. Spolu s Michalem Němcem (Jablkoň) sestavil nový autorský projekt Krajina Ró.

Johnny Judl (baskytara, zpěv) —  je původně vystudovaný fagotista, člen legendární Jablkoně s kterou natočil 11 CD, 1 DVD a absolvoval vystoupení různě po světě (Evropa, USA, Afrika ), studiově i koncertně spolupracoval s Už jsme doma, Ester Kočičkovou, Sestrami Steinovými, PPU atd.

Michael Nosek (bicí, zpěv) — vystudoval hru na bicí nástroje na KJJ a Jazzovou interpretaci na JAMU. Stylově je velmi všestranný a působí nebo působil ve skupinách Personal Highway, Beata Hlavenková, eggnoise, Jana Lota, Maraca, Mario Bihari atd.

Jednotné vstupné 200 Kč (na sezení s místenkou nebo na stání). Předprodej od 14. 3. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pátek 14. dubna 2023 - 19:30 - Vrátnice

ADACTA / BLAMAGE / NERVA

HC/metal/crust/punk meeting slovenských kapel na rožnovské Vrátnici.
Tyhle kapely netřeba moc představovat. Vy se můžete těšit na pořádný nářez a my zas doufat, že nám z hospody nezbyde kůlnička na dříví ????
Vstupné 200 Kč pouze na místě!!!

ilustrativní obrázek

Pondělí 17. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Modrý kaftan

Marocký krámek s oděvy je dějištěm nečekaného milostného trojúhelníku v subtilním a křehkém příběhu o různých podobách lásky. Mina a její manžel Halim provozují v Maroku obchod s tradičními oděvy – kaftany. Mina se stará o prodej, zatímco Halim kaftany s láskou k tradiční ruční výrobě šije. Manželství je šťastné navzdory Minině chatrnému zdraví a Halimově jiné sexuální orientaci, kterou Mina tiše toleruje. Trh ale tradičnímu řemeslu nepřeje, zákazníci na objednávky spěchají, a tak jsou Mina a Halim nuceni přijmout pomocníka. V okamžiku, kdy k nim nastoupí mladý, pohledný a učenlivý Youssef, se změní křehká rovnováha jejich vztahu, milostný trojúhelník se ale začne vyvíjet jinak, než by se na první pohled zdálo... Režisérka Maryam Touzani vypráví svůj příběh se stejnou pečlivostí, neuspěchaností a láskou, s jakou Halim šije svoje kaftany. Její druhý film po úspěšném debutu Adam (uvedeném v Cannes v sekci Un Certain Regard 2019) přináší empatický pohled na v Maroku tabuizované téma homosexuality, ale i svébytnou obhajobu instituce manželství.

Francie, Maroko, 2022 | hrají L. Azabal, S. Bakri, A. Missioui | režie M. Touzani
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 122 minut • vstupné 100 Kč


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 20. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Tomáš Kubeš: Černobyl

Katastrofa jaderné elektrárny v Černobylu ovlivnila svět, nic není jako dříve. S následky se potýkáme dodnes a ještě dlouhých 22 tisíc let budeme. Jak to vše proběhlo, co se stalo po výbuchu, jak to vypadá dnes v zakázané zóně a příběhy lidí, kteří neměli žít, nebo naopak si na sklonku života vybrali zakázanou zónu jako svůj domov. Včera i dnes, fakta i příběhy. Vydáme se do města duchů Pripjať, ale i do okolí poznat jak vypadá místo po více jak 33 letech od havárie. 


Tomáš Kubeš (1972) fotograf, novinář a cestovatel. Fotografii se věnuje vášnivě již od dětství stejně jako cestování a poznávání odlišných kultur. Několik let prožil putováním po Africe poznáváním tohoto svého zamilovaného kontinentu. Procestoval také Asii stopem například během půlroční cesty z Vladivostoku do Prahy, nebo při dalších výpravách do Indie a Nepálu. V současnosti fotografuje reportáže pro mnoho časopisů, navštívil více jak 120 zemí světa. Vedle reportážní fotografie se věnuje také portrétu, architektuře, reklamě a humanitární fotografii. Jeho snímky a články můžete najít v Česku v mnoha časopisech, například Koktejl, Lidé a Země, včetně zahraničních médií. Mezi nejznámější cesty patří "Srdce Afriky" – hledání pygmejů ve Střední Africe, splutí řeky Kongo, putování s Karavanou velbloudů za solí do Danakhilské pouště v Etiopii, nebo výprava do Jižního Súdánu během probíhající občanské války, nahlédnutí do bývalého Somálska (Somalilandu), návštěva tajemného souostroví Bijágos, a také další cesty na pomezí Súdánu a Etiopie, kde se ocitl také v zajetí, odkud musel prchnout. Stranou zájmu nezůstala ani pustá Sibiř - Jakutsko, Burjatsko, a nezkrocená Tuva. V současnosti kromě oblíbené Afriky, objevuje také poslední původní světy na ostrově Nová Guinea. Vše kolem nás se doslova před očima mění a mnohé tradiční obyvatele země pohlcuje moderní svět, proto dokumentuje to, co již dlouho existovat v původní podobě nebude. 

Vstupné v předprodeji 80 Kč, v den akce na místě 100 Kč. Přeprodej od 21. března online, v Téčku nebo v TIC.

PARTNER POŘADU


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 21. dubna 2023 - 20:00 - Vrátnice

♠️ Izzy and the Black Trees ♠️ (PL), Včera bylo pozdě

Z tichého univerzitního města v západním Polsku přinášejí Izzy and the Black Trees syrovou punkovou energii, hlučné psychedelické kytarové riffy, silný beat a divoké melodie. Když se podíváme Izzyno psaní písní a její hudební projev, můžeme cítit auru Patti Smith, Debbie Harry nebo PJ Harvey. Izzy and the Black Trees, podporovaná svými třemi kolegy, vás zvou na poetickou a rebelskou jízdu, na kterou jste dlouho čekali. Skupina vydala své oceňované druhé album „Revolution Comes in Waves“ v říjnu 2022 u prestižního vydavatelství Antena Krzyku, vedeného veteránem polské hardcore punkové a nezávislé scény Arkem Marczynskim. 9/10 hvězdiček podle německého OxFanzine. Chvála v hudebním tisku, kam se podíváš. Skladby z alba zazněly na Radio BBC 6 Music, KEXP a Radio X UK a samozřejmě ve všech polských hudebních rozhlasových stanicích. Je to kapela, která má obrovský potenciál a vůbec by nepřekvapilo, kdyby se za 2 až 3 roky objevovali na hlavních pódiích světových festivalů.

Kuřata z Rožnova pod Radhoštěm, která hrají přímo z kurníku. Valašský punk řízlý písečnými dunami. Právě dokončili svou debutní nahrávku Sirena rána, která vyjde na kazetě u Malarie records a mohl by to být jakýsi křest, pokud se vše stihne v termínech, ale jeden nikdy neví.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 14. 3. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pondělí 24. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Kousek nebe

Ačkoli Marco pochází z nížin, je to statný chlapík. Nyní pracuje jako pomocník u horského farmáře Aloise v odlehlé švýcarské alpské vesnici a dokonce i u stolu štamgastů v místním hostinci se lidé pomalu učí oceňovat tohoto člověka, který si objednává pouze ledový čaj. Anna je místní vesnická dívka, která má z předchozího vztahu dceru Julii. Někteří pochybují, zda tento nový vztah bude fungovat – nikoli však Marco nebo Anna. Vezmou se. Jejich láska je něžná a krásná. Sice ji nedokážou plně pochopit, ale vyjadřují ji prostými slovy. Důvěra mezi nimi roste a jejich něha přetrvává. Štěstí, které cítí při každém doteku, překonává jen teplo, které je cítit při pohlazení krávy. Ale brzy se stává, že Marco stále častěji ztrácí kontrolu nad svými impulsy... Lidstvo a příroda se ve filmu Michaela Kocha jedinečným způsobem prolínají. Jeho dílo, poháněné kongeniální normálností neprofesionálního hereckého obsazení, sleduje rytmus ročních období s klidnou přesvědčivostí, která je navzdory okolnostem prosta hysterie – i když tělo i duše jsou plné napětí.

Švýcarsko, 2022 | hrají M. Brand, S. Wisler, E. Zgraggen | režie M. Koch
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 137 minut • 100 Kč


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 26. dubna 2023 - 20:00 - Vrátnice

Savak, Prohra Praha

Stárnout s muzikou není úplně snadná věc – existují ale muzikanti, kteří naopak s přibývajícími roky vysílají zpátky do světa o to radostnější energii. Členové Savak jsou dokonalým příkladem. Jejich sestava je ostatně sama o sobě procházkou historií významné části nezávislé scény – v kapele najdete kromě Sohraba Habibiona z Obits a Michaela Jaworskiho z The Cops i členy bez nadsázky legendárních kapel jako Nation Of Ulysses, The Make-Up (příležitostný koncertní baskytarista James Canty, který hrál i s Tedem Leem) a Enon nebo Holy Fuck (bubeník Matt Schulz). Savak vznikli na troskách Obits (Sub Pop) a debutovou desku „Best Of Luck In Future Endeavors“ vypustili do světa v roce 2016: aktuální páté album „Human Error / Human Delight“ vyšlo loni. K čemu tuhle kapelu přirovnat? „It’s electric guitar-oriented music, falling somewhere between the four corners of 60s garage rock, 70s punk, 80s American underground and random other things like free jazz, musique concrète, Zamrock and Chicha. If you’re into The 13th Floor Elevators, The Adverts, The Dream Syndicate and Chrissy Zebby Tembo, you might dig what we do,“ popisuje Sohrab. Kdo sakra ví, co je Chrissy Zebby Tembo? Asi nikdo, ale Sohrab má jinak vždycky pravdu. Savak na letošním evropském turné doprovodí na několika koncertech tuzemská Prohra Praha (ex – Gnu, Planety, Laundered Syrup), protože obě kapely se rozhodly vydat své nové songy na společném kazetovém splitu.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 14. 3. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Pátek 28. dubna 2023 - 19:00 - Vrátnice

Carlos Santana Tribute Band, Stopa

Carlos Santana Tribute Band je jediným tribute bandem tohoto kytarového velikána ve střední Evropě. Zprostředkovává jak hudební, tak vizuální zážitek plný vzrušující energie, pódiové show a pestrobarevných kostýmů. Během vystoupení si posluchači mohou užít spontánní kytarové improvizace spojené s latinskou rytmikou okořeněné perkusemi a výrazným zpěvem s rockovým feelingem. Večer otevřou domácí Stopa.

Vstupné v předprodeji 120 Kč, v den akce a na místě 150 Kč.

Předprodej vstupenek probíhá na těchto místech v Rožnově pod Radhoštěm :

- Hospoda na náměstí (U Němca)
- Informační centrum Rožnov (na náměstí)
- Klub Vrátnice (Tesla)
- Téčko (Komerční domy)
- Hospoda U Juráše (za Písečnou)
- Studio Alias ( „pyramida“ u Eroplánu)

Online zde.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 29. dubna 2023 - 20:00 - Vrátnice

An Eagle in your Mind (F)

An Eagle In Your Mind přináší nový druh  post folku či chcete-li alternativního rocku. Jsou jako horda razící si cestu pustinou. Duet dokáže propojit zvuk folkové kytary a indického harmonia s analogovými perkusemi a vibrujícími zvuky; stejně jako spektrální hlas. Vznikli v ústraní, postupně se etablovali, stará dodávka Mercedes se proměnila v kočovné nahrávací studio, které je zavedlo z hranic Evropy k branám Orientu, od velkých měst a pódii po underground. An Eagle in your Mind, vyslanci folklóru, který se ještě nezrodil, předchází s temnými a hypnotickými historkami vyprávěnými ve formě  ztracených rapsodií.

Od svého vzniku v roce 2016 duet prošel pódii Evropy a Afriky, od Lyonu po Ankaru přes Srbsko, Bosnu, Chorvatsko, Maďarsko, Maroko, Řecko, Makedonii nebo třeba Kosovo. Tato dlouhodobá cesta jim sice umožnila setkat se s různým publikem, ale zároveň to byla příležitost vyvinout specifický způsob spolupráce. Jako sběratelé zvuků, nástrojů a vintage vybavení nahrávají Raoul a Sophia vše společně. Fáze nahrávání, ponořená do tohoto téměř neskutečného cestování časoprostorem, se stala skutečnou laboratoří. Sophia zpívá sólo sbory a další sbory, inspirované byzantskými barvami s psychedelickými víry, které mísí se zvukem harmonia a poté donekonečna překrývá, aby vytvořila základní vrstvu pro Raoula. Vytváří beaty z berberských perkusí, šamanských bubnů, zvonků a kouzel. Inspiruje se trancem, používá a zneužívá drony a analogové delaye.

Vstupné dobrovolné.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino