Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM KVĚTEN 2023

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 2. května 2023 - 18:00 až 20:00 - Vrátnice

Stop motion animace

lektor: Šárka Čechová

Co je to animace? Jak ji vytvořit ve svém mobilním telefonu jednoduše a kdekoli? Rozviň své kreativní schopnosti, vymysli příběh a odnes si svůj první animovaný film. Vyzkoušíte si různé animační styly, to vám umožní zpracovat váš příběh ještě zajímavěji.

Vstupné 150 Kč.

ilustrativní obrázek

Středa 3. května 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Falcon Lake

Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé. Vzniká mezi nimi nerovnocenný vztah, který nejasně balancuje mezi romantikou a manipulací. Na břehu jezera, které je opředeno duchařskými legendami, prožívá Bastien prázdniny, které nenápadně změní všechno, co znal. Kluk přestává být klukem, hra přestává být hrou. Dětství se mění v jeden z mnoha přízraků. Debut známé quebecké herečky Charlotte Le Bon je stylovou delikatesou, která v sobě obratně spojuje romantickou komedii o dospívání a mysteriózní drama o místě, na kterém se z lidí stávají duchové.

Kanada, 2022 | hrají M. Chokri, J. Roop, J. Engel | režie Ch. Le Bon
film s titulky • nevhodné pro děti do 12 let • 100 minut

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 11. května 2023 - 20:00 - Vrátnice

REYKO (London), Josefina Dusk

Londýnské alt-popové duo s barcelonskými kořeny REYKO za svou krátkou kariéru shromáždilo věrnou fanouškovskou základnu, o čemž svědčí i miliony streamů. Jejich hudba je žánry popírajícími amalgám směšně nakažlivých popových písní a vynalézavých, svérázných zvuků inspirovaných čímkoli od psychedelického popu, elektroniky až po art-punk. Možná jste již některé z nich slyšeli v seriálu nebo reklamě – 'Cruel Summer', 'Élite' nebo 'Toy Boy', abychom jmenovali aspoň některé. Poté, co minulý rok strávil na turné po Velké Británii, Německu, Francii, Mexiku, Španělsku a Srbsku, aby promoval jejich druhé album 'Pulse', na začátku letošního roku REYKO vydali novou desku 'Fantasía', jejich velmi očekávaný třetí počin. Tak jak je vypadá obal desky Fantasia, REYKO vytváří vícebarevný vesmír: koláže témat, zvuků a stylů, které vás při poslechu zavedou na výlet do inspirací kapely, mezi které patří Jane Birkin, Beatles, Kraftwerk, Ramones, Manu Chao nebo Billie Eilish.

Soleil zpívá v angličtině a španělštině, existuje dokonce i pár instrumentálek. V textech najdeme milostné příběhy (otvírák 'Tú y Yo'), euforické hymny (zářící 'Already There'), příběhy o zlomeném srdci (jazzová 'Josephine') a romantické balady ('Siempre Estaré Contigo'). V jejich skladbách se nachází psychedelická elektronika, zbustrované rockové kytary i jazzové klávesy. REYKO otevírá dveře do jejich vlastního světa, plný překrývajících se vrstev. Svět, který vytvořili, je koneckonců velkou oslavou života se všemi jeho vzestupy a pády, úhly a nuancemi.

Josefina Dusk proměňuje pocity úzkosti, paniky a l’appel du vide v hravě dystopický, hutný, techno pop s temnou, manickou vílí energií. Rovněž vhodné pro vlhké jeskyní radovánky a barokní jeviště. Její vystoupení doprovázené tanečnicemi jsou plné energie, jak jste se někteří z vás mohli přesvědčit na loňském ročníku U:FESTu.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 18. 4. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 13. května 2023 - 20:00 - Vrátnice

Goji, Žamboši, ME2D

Goji - hudební skupina z Hradce Králové a okolí s frontwomankou Bárou Petříčkovou hrající vlastní tvorbu po hospodách, klubech i na ulici. World music s kořeny na Valašsku.

Žamboši hrají v sestavě kytara, akordeon, bicí a samply. S použitím minimálních prostředků je zvuk kapely plný a „hýbe vnitřnostmi“. Je to současná, progresivní, akusticko-folkrocková skupina. Její písně kladou důraz na text a emocionalitu při živých koncertních provedeních. Za svých pět dosud vydaných titulů byli vždy nominováni na cenu Anděl v kategorii folk a třikrát se jim podařilo nominaci proměnit. 6. 11. 2021 jim vyšlo v pořadí páté řadové CD s názvem Světlojemy.

ME2D – surrealistický pop z Rožnova a okolí. Představte si,  jako by vás jejich zvonící kytary hodlaly protáhnout podivuhodnou krajinou velmi sugestivních textů až někam na přelom osmdesátých a devadesátých let. K tomu špetku folku, country a máte originální, netuctové písničky.

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Předprodej od 18. 4. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 18. května 2023 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Tádžikistán, Uzbekistán – trek i kultura

Zavítáme do atmosféry překrásného východu při sportovním přechodu Fanských hor na těžko - sedlem Chimtarga (4700 m), navštívíme tyrkysová jezera Balšoje, Iskanderkul, uvidíme řeku Saratok a zavítáme také do islámského chrámu v Samarkandu. Povídání bude také výbornou inspirací pro svobodné cestovaní – rady a tipy dostanete od 6ti členné výpravy z odboru vysokohorské turistiky TJ Spartak Přerov.

Vstupné v předprodeji 70 Kč, na místě 100 Kč.

PARTNER POŘADU

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 20. května 2023 - 20:00 - Vrátnice

Putan Club (F/I), Ctib

Putan Club, francouzsko-italské duo, které je mimo jiné známo spoluprací s Lydií Lunch či Eugene S. Robinsonem je ikonoklastický, ostrý, groovy, feminsticko-revoluční zážitek. Putan Club nepatří do žádné žánrové krabičky a půjčuje si odkud jen chce. Post punk, avantgarda, nová vlna, nazvěto to, jak chcete. Jejich živá vystoupení jsou známá svou intenzitou, blízkostí a radikálností. „Trans, tanec a vzdor. Od polibku na ústa po kopanec do prdele. Formace ozbrojená hlukem, basou, vokály a počítačem.“

Punkový básník Ctib ti silou trhaviny ukáže, co to je disco ego punk a jak se správně na lopatu sedá. Neuvěřitelná energie, lyričnost na nejvyšším stupni, jedovatý jazyk, co se nebojí šťourat do aktuálních témat a drzost, která si nebere servítky. Tohle je totiž svěží vítr, co vymete Smrad ze síně tradic, což je titul aktuálního alba (LP/CD), který poprvé od vydání zaprezentuje v domovském městě.

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Předprodej od 25. 4. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.

ilustrativní obrázek

Pondělí 22. května 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Bombastický Johan

Výbušná komedie o životě Johana, maloměstského samotáře s citem pro dynamit, který se dostává do neustálého konfliktu s venkovskou komunitou. Johan, který v mládí osiřel, je vychováván svou tetou a strýcem a po celý život se snaží najít své místo ve společnosti a vyrovnat se s celoživotní neopětovanou láskou k dívce ze sousedství, kterou během svého mládí málem rozmetal na kusy.

Norsko, 2022 | hrají P. S. Hagen, I. B. Berdal, H. Sabado | režie H. Witzø
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 93 minut

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 24. května 2023 - 18:00 - Vrátnice

MOUDROST TRAUMATU FILM

Film MOUDROST TRAUMATU je přelomový a otevírá oči i srdce.
Dr. Gabora Maté, kanadského psychologa, není mnohdy a mnohde nutno představovat. Jeho vhled do jevu traumatu a jeho následného vlivu na osobní spokojenost a lidské životní osudy je pro mnohé citlivý, bolavý, ale zároveň osvobozující, povzbuzující a dává možnost poznání toho, kdo jsme a toho, kdo jsem.
„Trauma je neviditelná síla, která utváří náš život. Formuje to, jak žijeme, jak milujeme a jak dáváme světu smysl. Je to kořen našich nejhlubších ran. Může být naše nejhlubší bolest bránou k uzdravení?“

Film už vidělo přes šest milionů lidí ve 230 státech a územích světa. To je ale jedno, protože důležitý bude Tvůj pohled na film, na svět kolem Tebe a hlavně na Tebe samého.
TRAILER
CZ titulky: https://thewisdomoftrauma.com/cz/

VSTUPNÉdobrovolné - výtěžek ze vstupného pokryje náklady a zbylá část bude zaslána autorům dokumentu na podporu dalšího šíření filmu.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 26. května 2023 - 20:00 - Vrátnice

AF Band - květnová Vrátnice

V páteční večer přijďte znovu zapařit na Vrátnici na známé rockové a popové hity. Těšíme se na vás, těšte se taky.

Sestava:

Adam Fuska
Tomáš Fábry
Jiří Růčka
Vašek Hudeček
Ondřej Růčka

Vstupné v předprodeji 150 Kč, v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 25. 4. 2023 v sídle Téčka, v TIC nebo online.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 27. května 2023 - 10:00 - 16:00 Vrátnice

Burza hudebních nosičů #3

Burzy desek se staly už pravidelnou položkou v programové nabídce klubu Vrátnice. tentokrát na přání prodávajících, kteří k nám váží mnohdy dalekou cestu, jsme ji trochu prodloužili. Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa. Bar bude otevřen stejně jako burza, čili od desíti do čtyř.

ilustrativní obrázek

Sobota 27. května 2023 - 20:00 - Vrátnice

BLACK TO THE ROOTS - POSTCARDS FROM ARKHAM / JARUN (PL) / SOTHORIS (PL)

Vstupné pouze na místě: 200 CZK
BLACK TO THE ROOTS
presents
Czech editions!
Concert of three awesome bands and czech-polish cooperation.
POSTCARDS FROM ARKHAM [post-rock/metal]
https://www.facebook.com/PostcardsFromArkham
https://www.youtube.com/watch?v=i6r0yUd2PJY
10 Years Anniversary
Zlin, Czech Republic
JARUN [progressive black metal]
https://facebook.com/JarunBand
https://www.youtube.com/watch?v=RDamOUbyUBQ
Concert to promote the last album - Rok spokojnego slońca (A year of the quiet sun)
Cracow, Poland
SOTHORIS [blackened death metal]
https://www.facebook.com/SothorisBand
https://www.youtube.com/watch?v=2TI7iX4GeVE
Concert to promote the last album - Wpiekłowstąpienie (Entering the hell)
Poznan, Poland
ilustrativní obrázek

Pondělí 29. května 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • On se bojí

Beau se bojí – života, světa a především své mámy. Na cestě na rodinnou návštěvu je vtažen do nečekané spirály absurdních událostí, které si nedokázal představit ani v těch nejtemnějších snech. Na šílené pouti plné humoru, děsů a dobrodružství se tak musí samotářský podivín vyrovnat se svými strachy a konečně vzít život do vlastních rukou. Filmový vizionář Ari Aster (Děsivé dědictví, Slunovrat) spojil síly s hereckým chameleonem Joaquinem Phoenixem (Joker) a přichází s mimořádně pohlcujícím filmovým zážitkem bořícím bariéry žánrů i diváckých očekávání.

USA, Kanada, 2023 | hrají J. Phoenix, M. Gandolfini, P. Posey | režie A. Aster
film s titulky • nepřístupný pro děti do 15 let • 179 minut

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 30. května 2023 - 18:00 až 20:00 - Vrátnice

Hmyzáci v akci

lektor: Ondřej Nahorniak

Objevování technologie výroby drátěné kostry a následná práce s modelovací hmotou. Vyrobíte si vlastního hmyzího jedince dle vaší fantazie. Sošku na které se naučíte základům modelace a následně se můžete pustit do náročnějších projektů.

Vstupné 150 Kč.

Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino