Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ŘÍJEN 2023

ilustrativní obrázek

Úterý 3. října 2023 - 19:00 - Vrátnice

Věřím na zázraky - Jindřich Štreit a Stanislav

Věřím na zázraky - nový komponovaný pořad fotografa Jindřicha Štreita a písničkáře Stanislava.

Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej od 12. 9. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 11. října 2023 - 19:00 - Vrátnice

The Kuh Trio (Rakousko/Česko)

Trio tvoří vynikající rakouský kytarista žijící ve Vídni Edi Köhldorfer, jeden z nejlepších evropských kontrabasistů František Uhlíř a česká bubenická legenda Jaromír Helešic. Program tria se skládá ze známých jazzových standardů a originálních skladeb z posledního alba „Old Souls“.

Vstupné s místenkou v předprodeji i na místě 250 Kč. Předprodej od 5. 9. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 14. října 2023 - 10:00 - 15:00 - Vrátnice

Burza LP/CD

Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa. Bar bude otevřen stejně jako burza, čili od desíti do tří.

Tentokrát můžete nákup spojit s koncertním zážitke, večer v klubu proběhne druhá edice přehlídky Hudební Avant Garda.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 14. října 2023 - 20:00 - Vrátnice

Hudební Avant Garda 2

Kapely, které zahrají, mají společné, že chtějí experimentovat a hledat nové cesty k vyjádření. Komplikované struktury se stávají méně komplikovanými, hudba nerozděluje, ale spojuje. Jazz potkává alternativu, experiment se mísí s písničkami, hlukové plochy potkávají improvizaci.

V roce 2023 vystoupí:

20:00 Daniel Kordík (SK)
21:15 Blaine L. Reininger ft. G. Valentino (USA/I)Blaine L. Reininger
23:00 Slina (PL)

Kolna z důvodu nemoci nevystoupí. Přijedou na jaře. I proto jsme posunuli začátek na 20:00.

Blaine Leslie Reininger je americký alternativní zpěvák, skladatel, hudebník, multiinstrumentalista (zejména housle), spisovatel a performer. Je známý tím, že byl členem skupiny Tuxedomoon od roku 1977 poté, co ji spoluzaložil se Stevenem Brownem, a v poslední době díky své pozoruhodné hudební a divadelní kariéře, a to jak jako sólista, tak kolaborací s jinými umělci jako jsou Duruttiho Collumn, Snakefinger, Anna Domino, Savage Republic, Paul Haig. Současná koncertní podoba je duo s  kytaristou Georgiem Valentinem, Blaine zpívá a hraje na housle.

Z polské Wroclawi přijedou Slina, improvizační kvarteto oscilující mezi žánry krautrock, post-rock, ambient a free jazz a proslavili se zejména spoluprací s saxofonistou a klarinetistou Mikołajem Trzaskou.

Hudba Daniela Kordíka se pohybuje mezi volnou improvizací, terénními nahrávkami a elektronickou kompozicí. Začínal jako kytarista akusticko-punkových Naive Fighters a v roce 2001 spoluzaložil kolektiv Urbsounds a hudební projekt Jamka. Spolu s Edwardem Lucasem kurátoruje hudební vydavatelství Earshots Recordings. Pohybuje se na ose Londýn – Bratislava a v minulém roce se stal laureátem slovenské ceny Radio_Head Awards 2022 v kategorii Experimentální hudba.

Vstupné v předprodeji: 250 Kč, v den akce a na místě: 300 Kč. Předprodej od 12. 9. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.

Akci finančně podpořil Státní fond kultury.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 17. října 2023 - 20:00 - Vrátnice

The Nightingales

Spousta zahraničních interpretů se ráda vrací na pódium Vrátnice, a tak tomu je i u Nightingales, birminghamské kapely, která s přestávkou působí od roku 1979 a patří ke generaci prvních postpunkových kapel. Dodnes je možno ji směle zařadit k sortě zvláštní/originální a ne nadarmo nahráli několik sessions u Johna Peela z BBC1. Hudba Nightingales je směsicí punkové drzosti, místy nezbustrované kytary a podivných, až psychobilly rytmů. Nezaměnitelný je vokál Roberta Lloyda, který se stal jejich trademarkem.

Začínali pod názvem The Prefects a pod tímto názvem se účastnili slavného clashovského 'White Riot Tour'. Po debutním singlu na Rough Trade se na chvíli upsali prestižnímu punkovému vydavatelství Cherry Red, kde vydali debutní album "Pigs On Purpose". V roce 1986 se po třetím albu rozpadají a vydávají se po vlastních hudebních chodníčcích. V roce 2004 dochází k reunionu a podaří se jim poprvé vystoupit i na americkém kontinentě. Rovněž se v té době dvakrát zúčastnili německého festivalu Klangbad, organizovaném Jochenem Irmlerem ze slavné krautrockové kapely Faust, na jehož značce pak vydávají album Insult to Injury.

Přichází další desky, koncerty, změny v sestavě, čili běžná rocková historie. Patří k jedněm z těch vlivných a nedoceňovaných kapel nejen britské hudební historie. Nahrávky vydávají na Iron Man Records, Cooking Vinyl a od roku 2014 vlastním nákladem.

Letos absolvovali společné anglické turné s The Damned ve velkých koncertních sálech, aby se na podzim vrátili do klubů v kontinentální Evropě. Od poslední návštěvy jim v diskografiie přibyly dvě alba Four Against Fate a The Last Laugh , takže se můžeme těšit i na nové skladby.

A jako support se představí polská kapela Brudne Czyny. Eklektický post punk s výrazným vokálem zpěvačky Pauly. Hudebně mezi starou novou vlnou, nativním proto punkem a britským power popem – trochu vintage, trochu moderna.

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Předprodej od 1. 8. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 21. října 2023 - 14:00 - Vrátnice

KONŤÁK IV

Začneme poznáváním krás audiovizuálních zážitků. Projdeme skrze zahradu uměleckého poznání, abychom se následně mohli nechat unést na tónech poklidného tance, jež nás přesune až na parket před skupinu přátel oplývajících talentem hudby. Talentem mnoha podob a znění i takových, co v nás zanechá nesouzněné pocity.???????? Jen abychom mohli své emoce a názory mohli přenechat (rytmu tanci) rytmu a uším, které pro nás definitivně uzavřou hudební nosiče a hrací skříňky na závěrečné výpravě onoho večera.????️

Budeme se na vás všechny moc těšit. .???? Konťák crew

Z nedalekého Brna za námi přijede cyberpunková kapela Plague Called Humanity. Tito tři pekelníci se na hudební scéně pohybují již od roku 2014, kdy jste je mohli zahlédnout na festivalech jako Junktown, Schattenwelt , nebo Cybertown. Jejich tóny jsou plny elektroniky a hněvu, a nejednoho posluchače pěkně naserou.

Z ohlušujícího ticha vystoupí dva hrdlosající upíři BODY OF PAIN. Pohár naplněný bolestí, temnotou, strachem, láskou a něhou až po okraj. Tak zní typický zvuk pro dvojici Tereza Ovčačíková a Jan Vytiska jež vám svými synťáky vymění krevní oběh.Jejich výskyt můžeme hledat v Praze, avšak Honza má kořeny u nás na Rožnovsku.???? Kapela má na kontě již dvě dlouhohrající desky WE NO LONGER EXIST ANYMORE a letos vydanou REVENGE.Obě tyto desky může omrknout na Konťákovém playlistu na Spotify. https://spotify.link/n7ys9c3Y5Cb

Chlopci z Prahy vystupující pod jmenovkou Orient mají za sebou již dlouho leté působení na České scéně. Z původní začínající 3 členné sestavy se rozrostli až na stávajících 5 muzikantů tvořící směsici synth-wave, alternativně ladících pocitů a tónů.

Letošní lokální kapelou budou borci od vedle z Valmezu. Sami sebe popisují, jako: Nová kapela z Valašského Meziříčí. Žánrová hudba. Ale o žánr jim nejde. Mají rádi život, přírodu a dobrou náladu.Venku bohužel ještě nemají žádné svoje nahrávky, ale o to víc se můžete těšit na jich live gig. Jmenují se Klid.

PROMIŇ: parta načichlá ohněm a nekonečným jamem, začla už dávno na zašovských zkušebnách lepit co jim pod ruky padlo. Do slepenece new wave bigbítu a krautu se klasicky vkrádá valašský punk. Dezorientuj se v arytmických tónech kapely, která přímočaře bloudí v kruhu na hranicích dobra a zla. Po koncertě odcházíš s kudlou v zádech, protože žádný přídavek se nechystá a už dlouho je zase nikde neuvidíš. Tak přijď pohrozit nebo budeš mít 7 let smůlu.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 25. října 2023 - 19:00 - Vrátnice

Otto Hejnic Trio

Trio, které založil v roce 2009 vynikající bubeník Otto Hejnic, nahrálo pět velmi ceněných a úspěšných alb, uskutečnilo mnoho koncertů po celém světě, přes turné v Mexiku, Asii, hraní v HongKongu, Shangaji až po evropská podia.

Vstupné s místenkou v předprodeji i na místě 250 Kč. Předprodej od 5. 9. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 27. října 2023 - 20:00 - Vrátnice

Zrní

Zrní jsou stopaři nových postupů. Pohybují se v meziprostoru alternativy a popkultury.
Nezaměnitelná je poetika v jejich textech, práce s elektronikou i skladatelsko-producentský přístup, v němž fúzují žánry a panuje absolutní volnost. Jejich hudba je černá díra, která pohltí cokoliv: od glassovského minimalismu přes podivné disco, folkové písničkářství, po psychedelickou závrať. Není mnoho kapel, které by tolik překvapovaly, jako právě Zrní.

Intimitu z desek dokáží na koncertech přetavit v obrovskou energii. Umí být divocí i
jemní, zasnění i přímočaří. To vše dělá ze Zrní jednu z nejzajímavějších a nejvyzrálejších
kapel české hudební scény. Zrní spolu hrají v nezměněné sestavě od roku 2001. Za sebou mají 7 řadových alb, za která byli několikrát nominováni na kapelu roku v hudebních cenách Anděl. V roce 2012 si tuto sošku odnesli v kategorii objev roku.

Vstupné v předprodeji: 300 Kč, v den akce a na místě: 350 Kč. Předprodej od 26. 9. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino