Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM LISTOPAD 2023

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 3. listopadu 2023 - 20:00 - Vrátnice

Kalle, Tom Holliston, Simon Wells, le_mol

Pořadí (časy jsou orientační):
20:00 Simon Wells / uk
21:00 Kalle / cz
22:00 Tom Holliston / can
23:00 le_mol / at

Kalle jsou Veronika s Davidem, hrají spolu v různých formách a formacích od roku 2007. Začínali v kapele Veena. „Pak se to trochu přetransformovalo do jiných skupin a souběžně s tím vznikl náš nový dvoučlenný počin, protože jsme pochopili, že je to nejsnazší. Neměli jsme od Kalle žádná velká očekávání, chtěli jsme odehrát pár koncertů, udělat nějaké písničky," popisuje David.
Veronika srovnává minulé roky a dnešek. Vidí v tom přirozený vývoj. „Veena byla naše první kapela. V tu dobu jsem si uvědomila, že právě tvoření hudby je to, co mě naprosto naplňuje. Byli jsme mladí, mně bylo 16 let. Když hudbu kapely Veena zpětně poslouchám, běhají mi hlavou vzpomínky na toto období. Skladby jsou o poznání svižnější a na první poslech 'mladší'. Hudba Kalle není jednoduše poslouchatelná, je přemýšlivá, pomalá, emotivní. Je zacílená na trochu jiné posluchače," míní ženská polovina páru. David vše vyjadřuje stručněji: Kalle je oproti skupině Veena intimnější. „Tím, že jsme jen dva, lze hloubku hledat níž, můžeme se víc soustředit na celek jako na jeden velký detail." Držitelé několika hudebních cen, kapela ceněná kritiky i diváky, no a jsou z Tábora, což je tradiční líheň skvělých kapel.
„There´s a story written under my skin“, šeptá sametově ostrým hlasem v poslední písni nové desky Kalle Under the Black Moss Veronika Zemanová, kterou jako obvykle na kytaru doprováz s minima-listicky přesnou uhrančivostí David Zeman. Jsou to emblematická slova pro aktuální desku, protože při jejím poslechu máte skutečně pocit, že se vám její tóny po celou dobu zarývají jako hadí uštknutí hluboko pod kůži. Namísto otravy ale na jejím konci přichází slastný pocit katarze, která v desce neustále probleskuje společně s energickými dávkami mrazivého napětí.

Tom Holliston, kytarista kanadských NOMEANSNO začal svou sólovou dráhu v roce 2002 a po definitivním rozpadu kapely bratří Wrightů pokračuje ve své misi. Hraje originální dynamické písničky, ve kterých se doprovází na akustickou kytaru. Na svém letošní evropské turné se spojil s dalším ex-punkáčem, který přešel na akustickou kytaru. Simon Wells hrával v kultovní hardcorepunk kapele Snuff, nebo taky v Southport. Žijící punková legenda, tak o něm v Británii mluví, co je na tom pravdy, můžete sami zjistit.

Rakouští le_mol lze se pohybují na pomezí mezi zvukovou instalací a živou kapelou. Jejich působivé zvukové smyčky útočí přímo a neúprosně. Dvojice muzikantů, která kapelu tvoří, si pohrává s vykreslováním zvukových aspektů vybraných nástrojů, a jejich instrumentální post-rock s uměleckým nádechem začíná postupně ohromovat publikum po celém světě. Monumentální koláže z kytary, bicích, piana a syntezátorů připomínají spíše noisový orchestr než duo; hudebníci této vrstevnatosti dosahují za použití překrývajících se smyček. Sebastian Götzendorfer (bicí & syntezátor) a Raimund „Mundl“ Schlager (kytara, klávesy, looper) oslavují harmonickou disharmonii. Drásavost jejich hudby a nekonvenční struktura skladeb jsou odrazem společnosti, která se otřásá ve svých základech a které hrozí, že se roztříští na kusy. Bez jakýchkoliv slov evokují le_mol jen za pomocí svých nástrojů pocit napjatosti, beznaděje a odtržení, což posluchači dává prostor ponořit se do vlastních myšlenek, reflektovat a intenzivně prožívat.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 24. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 4. listopadu 2023 - 19:00 - Vrátnice

Stetson

Po úspěšné loňském křtu se objeví Stařeček Goláňů a spol opět na pódiu Vrátnice. Soubor založili na podzim 1992 Stařeček Goláňů z pod Radhošťa a Miroslav Vlček. Na svém kontě má skupina zatím 7 vydaných CD. Stetson produkuje hudbu ve stylu boogie, blues and rock’n’roll, čemuž se v odborných kruzích říká jižanský rock.Za dobu třicetileté existence se v kapele vystřídalo spousta muzikantů.

Ve Vrátnici Stetson vystoupí v tomto složení :

Stařeček Goláňů z pod Radhošťa – el.kytara, foukací harmoniky, zpěv    
Miroslav Vlček – bicí, zpěv
Víťa Janírek – el.kytara
Luboš Zalubil – basová kytara, zpěv

STETSON zve všechny fanoušky, příznivce a bývalé spoluhráče!

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 24. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online. Část sálu bude na sezení bez místenek.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Po dohodě s managementy kapel jsme se rozhodli zrušit koncert v Rožnově p/R pro doslova nulový zájem o vstupenky. Kapely odehrají další své české koncerty podle plánu: 07.11.2023 – BRNO - Melodka, 08.11.2023 – LIBEREC - Bunkr, 10.11.2023 - JAROMĚŘ - Nároďák,  11.11.2023 - SUCHDOL nad LUŽNICÍ - KD ROCKTIME

Čtvrtek 9. listopadu 2023 - 19:00 - Vrátnice

Hemlock, Moon Shot, Deadpoint

Hemlock je heavy metalová kapela z Las Vegas (USA). Členy kapely jsou Chad Smith – zpěv a baskytara, Jerad Johnson – kytara, Timothy Groce – kytara a doprovodný zpěv a Brian Smith – bicí.
Zvuk Hemlock je těžkou směsí hučivých riffů, hlubokých basoů, rytmických groovů a chytlavých backvocálů, s trochou příměsí melodií. Byli nazýváni „The Kings of self promotion“ a byli známi jako nejtvrději pracující a nastupující metalová kapela. Hemlock jsou proslulí svou zábavnou živou show. Kapela se stará o to, aby každý šel domů s vědomím, že se s Hemlockem bavil.

Existují od roku 1993. Vydali 8 plnohodnotných alb, mají za sebou rozsáhlé turné po Spojených státech ke 30 výročí kapely. Pravidelně koncertují asi 8 měsíců v roce a absolvovali společné koncerty se Slayer, Slipknot, Ministry, Meshuggah, Otep, Disturbed, Hatebreed, Lamb of God, Chimiara, Snot, Devil Driver, Machine Head, Mastodon a spoustou dalších.

Moon Shot z Finska jsou opravdovou rocková kapela 21. století. Čtyři kluci mají za sebou spoustu koncertů po celém světě jako členové Disco Ensemble, Children of Bodom a Lapko. Moon Shot je něco jako Velký třesk, který dal vzniknout planetě hudby.

“Pro hledání mé nové hudební cesty jsem se začal dívat na to, co skutečně poslouchám: Je to kytarově založený, vokálně založený rock’n’roll, který jsem oblíbil před 10-20 lety,“
dodává zpěvák Ville Malja, dosud známý jako tahoun Lapka. „Nikdy neztratíte co milujete“.
Křížové výpravy přes většinu kontinentů, ne-li přímo přes sedm moří, daly Jussimu, Ville, Henkkovi a Mikkovi jistotu výkonu a hudební vize pro melodie, které léčí neduhy. Protože není o tom rock ve své nejpravdivější podobě: zuřivě milovat?
Třetími do party budou polští Deadpoint, kteří ve své hudbě prezentují nové odnože metalu a jsou v tom fakt dobří, o čemže přesvědčili české publikum už v minulosti.

Vstupné v předprodeji: 380 Kč, v den akce a na místě: 450 Kč. Předprodej od 10. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 11. listopadu 2023 - 20:00 - Vrátnice

PBK Blues, Dazed and Confused

Skupina PBK Blues vznikla v Havířově v roce 1984. První koncert skončil fiaskem. V rozhovoru pro naše rádio Petr Kubíček vzpomínal: „Koncerty se musely dopředu hlásit na úřad a my jsme to nahlásili nikoli jako koncert, ale jako oslavu narozenin. Jenže to žádné narozeniny nebyly – sjela se tam skoro celá republika. Představitelé moci se na nás přijeli podívat a nelíbilo se jim. Chtěli akci okamžitě zrušit, jenže lidé na místě protestovali. A tak přijela jednotka pohotovostního pluku z Frýdku-Místku, sebrali nás, zmlátili a dali nás do vazby. Kvůli jednomu jedinému koncertu, který ani nemohl skončit, jsem tedy strávil dva měsíce ve vazbě.“ Brzy po propuštění šel Petr Kubíček na vojnu a skupinu znovu založil po návratu v roce 1986. „Nechali nás sice hrát, ale ani potom nám Státní bezpečnost nedala úplně pokoj,“ vzpomíná.

Přestože PBK Blues hrají už přes čtyřicet let, své druhé album vydali teprve loni. Vyšlo pod názvem Tribute to Nalepa Czech Volume. Inspirací pro tuto desku byla účast na polském festivalu Otwock. To by za totality bylo možné jen tajně a ještě dobrodružně. „Tehdy bylo těžké se kontaktovat i se samotným sousedním Polskem. Mně ale už pak o nic nešlo, zabavili mně sice pas, ale časem jsem zjistil, že Olše není tak hluboká,“ říká Kubíček.

Sestava:

Petr Kubíček - kytary, zpěv
Gabriela Vašková - zpěv
Vladimír Spáčil - kytara
Rosťa Pope  -  bass
Milan Skácelík - fouk. harmonika
Mirek Hajda - klávesy
Petr Musalek - bicí

Jako předkapela zahrají vsetínští Dazed and Confused, mladá kapela s kořeny na Hornovsacku, která vznikla začátkem roku 2018. Její tvorba spadá žánrově do alternativního blues-rocku – energická hudba mísí syrovost blues s prvky rocku a zároveň je okořeněná o řízné kytarové riffy. Kapela získala několik ocenění. V roce 2021 se jí podařilo vybojovat první místo v mezinárodní soutěži kapel Líheň a v dubnu 2022 se muzikanti mohli radovat ze získání divácké ceny na festivalu Blues Aperitiv, což jim zajistilo postup na mezinárodní bluesový festival Blues Alive v Šumperku.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 17. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 16. listopadu 2023 - 20:00 - Vrátnice

Lucifer Efekt, No Vida, See You In Hell, Samota

Lucifer efekt, mající na kontě dvě desky a jedno čerstvě vydané EP, hraje melodický angažovaný punk, ve kterém se objevují rockerské vlivy, což je jen ku prospěchu věci. Precizní muzikantské výkony jsou u rožnovských kapel tohoto ranku již samozřejmostí.
https://luciferefekt.bandcamp.com/album/nov-sestava

Seeyouinhell je stálice českého hardcorepunku, crustu, či jak to sami vy nazýváte. Na letošní desce „Do smrti a je​š​tě d​á​l“ je to už totální Japonsko, tak jsme zvědavi, jak nám to naservírují naživo. Jožka - kytara, Tom Hell - basa, Beňo - bicí, Jožka - zpěv, Kebitch – kytara.
https://seeyouinhell.bandcamp.com/album/do-smrti-a-je-t-d-l

Samota – hardcorepunk nebo taky akustický crust ze Slovenska.
https://54m074.bandcamp.com/album/posran-ivoty

No Vida jsou ze severních Čech a Prahy a hrají zde členové Samochotijo. Čtveřice z Prahy a severních Čech, hlasitá kombinace noise rocku a punku s českými texty.
https://novida.bandcamp.com/album/bau

Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Předprodej od 31. 10. v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pondělí 20. listopadu 2023 - 17:30 - Vrátnice

Snow film fest 2023

Zajímá vás skialpinismus, freeride lyžování, snowboarding, kitesurfing, lodě nebo letadla? Největší filmový festival zimních sportů má ve své nabídce něco pro každého. Těšit se můžete nejen na dobrodružné filmy plné adrenalinu
a okouzlující přírody, ale i upřímné lidské příběhy.

Když profesionální horolezkyně Sarah Heuniken přišla při výpravě o svou přítelkyni, dostala se psychicky na dno. Její cesta zpět do hor a k sobě samotné je náročná a vede přes nejrůznější překážky. Jak se uzdravit a překonat traumatický zážitek? O tom je film Osamění od Heather Mosher.
Snímek Speedup: Himalájský příběh propojuje krásu velehor se snahou upozornit na dopady lidské činnosti a změny klimatu na přírodu nejvyšších hor světa. Horolezec, extrémní skialpinista a ambasador Světového fondu na ochranu přírody Benedikt Böhm překonává rekordy ve výstupech na různé velehory. Tentokrát se spolu s Prakashem Sherpou rozhodl zdolat sedmitisícový vrchol Himlung Himal a ukázat tím světu, jaké následky může lidská činnost na krajinu mít. Milovníci čerstvého prašanu si na své přijdou u filmu Lužba: Duše Sibiře od Andrého Costy. 
Pro spojení lyží, kite, saní a traverzu Laponska se rozhodla současná držitelka Guinessova rekordu v nejdelší kitesurfingové cestě bez supportu. Lapland Explorer je pro Niky Ballus dalším splněným snem po těžkém úrazu nohy. Na sever se vydáme i se snímkem Wavy: Plavba mého života, kde se dvojice freeriderů dělí o zážitky z neskutečných sjezdů.Role českého solitéra v jinak zahraniční tvorbě se ujal Ondřej Pekárek s filmem Salaš: Gruzínský freeride. Sbalil stan, pořídil si kamna, expediční sáně a vyrazil. Objevte společně s ním nová místa v Gruzii. V neposlední řadě se pak na festivalu můžete pobavit můžete při sketchi Lalodge od Huga Laugiera, který je sice freeskierem ale rozhodne se v doprovodu bývalého biatlonisty Martina Fourcada vyzkoušet další zimní sporty.

Jako každý rok se návštěvníci mohou těšit na pestrou nabídku outdoorových snímků ve více než 150 kinech, kavárnách a kulturních domech v Česku i na Slovensku.

17:30

20:00

Vstupné na jednotlivé filmové bloky 50 Kč, na celý festival 80 Kč. 

Festivalové vstupenky za 80 Kč lze zakoupit online, v Téčku nebo v TIC od 31. 10. od 8:30. Vstupenky na jednotlivé filmové bloky budou k dostání pouze na místě před promítáním.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 23. listopadu 2023 - 19:00 - Vrátnice

Grunik a Forest, projekce Keeper of Time

19:00  Keeper of Time; projekce divácky úspěšného filmového titulu z letošní soutěže AFO58, Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů; english friendy (projekce v původním znění s českými titulky)

20:30  Grunik a Forest; koncert a překvapení  letošního U:FESTU v podobě pokusu o hudební fúzi tradičních vokálů krajiny Beskyd a elektronických krabiček, čipů, hejbátek.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 7. 11. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 24. listopadu 2023 - 20:00 - Vrátnice

Hello Marcel, Marius Konvoj & Tryša Terror

Hello Marcel: elektronická taneční hudba v podání svitavské dvojice. Večer plný hitů. Píše se rok 2018 a kámoši Adam a Šmáca vydávají první album. S písní Bůček se hlásí do Startéru Rádia Wave a ještě netuší, co tím způsobí na české klubové a festivalové scéně. Přesto si navzájem slíbí, že do toho dají všechno a upřednostní projekt před čímkoliv jiným. Nyní mají přes 135 koncertů pro veřejnost, 30 vydaných písní, 7 videoklipů a neutuchající chuť uvařit další párty. Mají shodný cíl a to vidět lidi tančit, smát se a společně si zazpívat.

Kapela MARIUS KONVOJ & TRYŠA TERROR má dva členy Terezu Pernickou zpěv a Pavla Pernického sound design, texty a zpěv. Kapela byla založena v roce 2008, vychází a hlásí se k nezávislé Ostravské D.I.Y scéně, pod hlavičkou VOLELOVE. Po mnoha letech živého vystupování, skládání, zaznamenávání a hledání obsahu a výrazu, vzniklo album NEÔEGO. Žánrově lze velmi zhruba zařadit do stylu HARDCORE TECHNO, najdete zde však prvky ambientní, etnické, lidové hudby, ASMR, popu, rapu, punku, jungle a breakcore. Album chápejte jako záznam rituálu, právě proto vznik alba trval tak dlouho. Tento a další repertoár představí svébytné duo ve Vrátnici. Bude to jízda.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 7. 11. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 25. listopadu 2023 - 19:00 - Vrátnice

Dr. Beat - PKM

Původně parta muzikantů, hrajících pro radost sobě a pro pobavení svých kamarádů, např. u příležitosti narozenin, nebo jen tak v hospůdce, nebo na zahrádce. Repertoár tvořily hlavně bigbítové a raně rockové skladby z 60. a 70. let, tak jak se v té době hrávaly na zábavách a tzv. čajích. Na základě zájmu publika (a hlavně pamětníků těchto akcí) postupně přicházely i nabídky na veřejná vystoupení.

Sestava: Karel Marcoň - basa, zpěv, Darragh Galligan - Kytara, zpěv, Vladimír Malý - Kytara, zpěv, Dr. Zdeněk Mojžíš - klávesy, Dale Williams - bicí.

Vstupné na sezení bez místenek v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 31. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino