Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ÚNOR 2024

ilustrativní obrázek

Úterý 6. února 2024 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Rozsviť světlo, ať je vidět

Těžko byste hledali v Čechách dvojici, jejichž členové by měli na kontě jak České lvy, tak vystoupení ve více než 40 zemích, přes 3000 koncertů nebo nespočet zorganizovaných výstav. Rozsviť světlo, ať je vidět je portrét Miroslava Waneka, zakladatele kapely Už jsme doma, a Martina Velíška, výtvarníka a nehrajícího člena UjD, který této kapele vdechl vizuální podobu. Ukazuje třicetileté přátelství těchto osobností a noří se jak do jejich úspěchů, tak i do syrovosti démonů, kterými byli zmítáni. Wanek a Velíšek zformovali tvůrčí partnerství, které definovalo nejen českou nezávislou hudební scénu, ale dalo ráz filmovým klasikám jako Fimfárum. Stačí se tedy s nimi vydat na cestu. Z Teplic, přes Žižkov až na konec světa.

ČR, 2023 • 93 min • režie: Václav Kučera, Radim Špaček • nevhodné do 12 let • vstupné 100 Kč


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 7. února 2024 - 19:00 - Vrátnice

ZVA 12-28 Band

Norbert Červenák – kytara, zpěv
Ladislav Červenák – kontrabas
Peter Krško – bicí nástroje

V roce 2023 uplynulo 33 let od vzniku kapely a jejího prvního koncertu. Sestavu kapely tvoří tým, který obklopuje zakladatele, lídra, originálního autora skladeb, kytaristu a zpěváka Norberta Červenáka.

Svérázný band má na svém kontě tato autorská alba: Hrubá múka (2005), Za fúzy ma poťahaj (2007), Z ruky zobať (2010) a Šibenica frajerka (2015). Ze všech těchto nahrávek dýchá živelná bluesová reflexe běžného života. Kapela se výrazně vymyká typickému bluesovému klišé. V jejím hudebním jazyce naleznete i prvky čerpající ze slovenského folklóru. Texty  Norberta Červenáka píše sám život. Vyznačují se typickým zvolenským jazykovým koloritem a samozřejmě smyslem pro humor.
ZVA 12-28 BAND je opakovaným vítězem veřejného hlasování na portálu Bluesmusik.sk v kategorii Nejoblíbenější skupina roku … 2016, 2017, 2018, 2019 ...

Podle iDNES.cz si „kapela vytvořila absolutně vlastní styl, nemusí nikomu nic dokazovat“. K albumu Z ruky zobať se v titulku recenze píše: „Životní průšvihy obrací ZVA 12-28 BAND ve svůj prospěch“. Ironie a hlavně sebeironie patří totiž k hlavním esencím textů této výborné slovenské kapely.

Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 9. 1. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 9. února 2024 - 20:00 - Vrátnice

Stopa

Rockeři Stopa se po různých změnách, kdy kapelu opustil klávesák a nový bubeník to měl z východního Slovenska daleko, rozhodli nabrat nové posily do týmu a momentálně vystupují v sestavě:

Miloslav Kučera - zpěv
Bohuslav Plucnar - kytara
Milan Šuster - basa, CARLOS SANTANA Tribute Band - Ostrava
Petr Musálek - bicí, Ex VĚRA ŠPINAROVÁ, CAPITOL - Ostrava
Jiří Skřivánek - sólová kytara, Ex JANE BERRY - Prostějov

Koncert je částečně na sezení, bez místenek. Vstupné v předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč. Předprodej od 9. 1. od 8:30 online, v Téčku, v hospodě U Němca nebo v TIC.


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 15. února 2024 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Kuba Venglář: Čína?!

Čína je velká a bláznivá země. Jeden den budete obyvatele milovat za jejich úsměv a ochotu, zatímco pozítří přinese hlubokou nenávist k davům, s nimiž musíte bojovat o svůj kousek vyhlídky. Kam se oko podívá, tam roste nový mrakodrap, dálnice nebo hotel a nic není překážkou.

Nejkrásnějším koutům planety zde odtikávají poslední okamžiky poklidné existence bez masového turismu. Obyvatelé nade vše milují karban, dobré jídlo a rýžovou pálenku.

V „Říši středu“ mají všechno, po čem srdce cestovatele touží, a také spoustu věcí, o kterých jste raději nikdy nechtěli slyšet…

Vstupné v předprodeji 80 Kč, v den akce a na místě 100 Kč. Předprodej vstupenek bude probíhat od 23. 1. 2024.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 16. února 2024 - 20:00 - Vrátnice

Insania, První hoře

20:00 První hoře
21:30 Insania

INSANIA vznikla roku 1987, po několika koncertech jí byla roku 1988 ze strany brněnské StB zakázána další činnost. Poté chvíli působí pod krycím názvem Skimmed a pod touto hlavičkou v roce 1990 vydává LP New Insanity, jednu z prvních nezávislých desek v Československu. Roku 1992 obnovuje činnost opět pod názvem INSANIA a v novém složení vydává roku 1994 první CD Crossfade, které mělo ohlas i v zahraničí. Kapela dále koncertuje po celé Evropě, vydává se na turné do USA a hraje společně s kapelami jako je Voivod, Nomeansno nebo Killing Joke. Od roku 1991 se datuje její přátelský vztah s Jello Biafrou (ze sanfranciských Dead Kennedys).
INSANIA je kultem na tuzemské tvrdě alternativní scéně. Za dobu svého působení mj. čtyřikrát převzala cenu Anděl. Naposledy v roce 2023, kdy bylo album GRRRotesky oceněno jako nejlepší rockové album předcházejícího roku.

INSANIA v novém materiálunavazuje na předchozí album “Na počátku byl spam” a na základ silné metalové rytmiky s výraznou elektro-syntezátorovou stopou dál vrství sarkasmy a ironii. Na GRRRoteskách ale tentokrát zachází ještě dál v nadhledu i sebeironii, jak naznačují např. skladby “Narvi svůj testosteron jinam”, “Ses ztrapnil” nebo “Jedeme peklo”. Koncepce nahrávky si hraje s groteskností dějinných událostí, vizuál je pojatý jako gangsta verze grotesek 20. let 20. století. Název alba i turné „GRRRostesty“ je kombinací dvou emocí: pobavení vs. vztek (komiksové grrr), které se budou vzájemně doplňovat na prknech, co znamenají podsvětí!

První hoře - 25 let líbezné hudby

První Hoře, zásadní kapela tuzemské alternativy a držitelé ceny Anděl, oslaví 25 let na scéně. Na tomhle speciálním výročním večírku zazní průřez toho nejlepšího ze všech šesti desek a také několik opravdových rarit a překvapení. První Hoře navíc exkluzivně představí nové album „Achtung, Sultan!“ Takovou událost je možné zažít jen jednou za 25 let, tak si ji rozhodně nenechte ujít.

Futuristicky punk-jazzová“ kapela První hoře, jejíž název je odvozen od stejnojmenné povídky spisovatele Franze Kafky, vznikla v roce 1998 na troskách HC/punkových Sleight of Mind z Jičína a punkové Marné snahy ze Semil. Kapela hraje čistě autorskou muziku, autorem textů je kytarista a zpěvák Milan Urza. Na kontě má již šest alb, mnohá ocenění včetně ceny Anděl a stovky festivalů a úspěšných klubových koncertů. Zkuste se ponořit do jejího specifického, tajemného, absurdního, krutého i něžného světa bláznů, pierotů a blouznivců...

Vstupné : předprodej 250 Kč, v den akce a na místě 300 Kč. Předprodej od 9. 1. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 28. února 2024 - 20:00 - Vrátnice

Slawinski Theorem

Ahoj! ????????
Jmenuji se Honza a toto je můj sólový bubenický projekt s názvem Slawinski Theorem, se kterým vyrážím na své první samostatné klubové tour.
Moje tvorba oscilující mezi meditativním ambientem a entropickým chaosem v sobě nese prvky elektronických žánrů, geometrických vzorců, kubistické perspektivy a experimentálního rytmického nerdismu. Vše se rozvíjí kolem minimalistické akustické bicí sady prohnané komplexním efektovým řetězcem. Jedním z mých základních tvůrčích pravidel je eliminace jakéhokoliv sample / backtracku a tedy každá zvuková informace vzniká v reálném čase na místě činu.
Pro bližší představu se můžeš podívat na můj web janslawinski.cz, sociální sítě nebo příspěvky zde v této události.
Protože to je moje první sezóna s tímto projektem, vstupné necháme na dobrovolné bázi.
Děkuji Ti za projevený zájem, odkliknutou účast, like, sdílení, cokoliv… a budu moc rád, když se potkáme!
H.
------
Hi! ????????
My name is Honza and this is my solo drumming project called Slawinski Theorem, with which I am going on my first solo club tour.
Oscillating between meditative ambient and entropic chaos, my work contains elements of electronic genres, geometric patterns, cubist perspective and experimental rhythmic nerdism. Everything unfolds around a minimalistic acoustic drum set sonically modulated with a complex effects chain. One of my basic creative rules is the elimination of any sample / backtrack and therefore every sound information is created in real time and at the spot.
For a closer idea, you can look at my website janslawinski.cz, social networks or posts here in this event.
Since this is my first season with this project, we will keep the entry fee on a voluntary basis.
Thank you for your interest, confirmed participation, like, share, whatever... and I am looking forward to meet you!
H.

ilustrativní obrázek

Čtvrtek 29. února 2024 - 18:00 - Vrátnice

SPYTIHNĚV, ZA KONCEM

Dvojkoncert: undergroundová legenda s názvem Spytihněv ...kdo má odvahu, přijďte zažít to co moc často zažít nemůžete...spojili se do jednoho večera s folkaři Za koncem, kteří hledají v písních i životě to hezké spolu se syrovým pohledem na svět, jak to dokáže pravověrný "undroš" , to může buď velký vizionář nebo úplný magor...jak to asi dopadne? ????????????
... přijdete????? Vstupné je dobrovolné!


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino