Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM BŘEZEN 2024

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 1. března 2024 - 20:00 - Vrátnice

Frankie Rose, SRSQ, Ivy Z

Rozumí si temnota s weird popem? Frankie Rose, bývalá členka Vivian Girls, Crystal Stilts a Dum Dum Girls, už delší dobu hraje a zpívá sólo. Dokonce si dovolila zcoverovat celou desku The Cure Seventeen Seconds. Loni zazářila novým albem Love As Projection a na jaře přijíždí na evropské turné společně s SRSQ, další éterickou americkou zpěvačkou. Jediný koncert v Česku odehrají v Rožnově a doplní je Ivy Z, sólový projekt Lenky Zbořilové z dreampopové kapely Billow, která k živému hraní přistupuje podobně rozmanitě jako ke své tvorbě a na kontě má už dvě oceňovaná alba.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 9. 1. 2024 v sídle Téčka, TIC nebo online.

Druhé plnohodnotné album FRANKIE ROSE Interstellar vyšlo v únoru 2012 a od Pitchfork si vysloužilo označení „Best New Music“. Její třetí deska s názvem Herein Wild vydala u Fat Possum v roce 2013. Aktuální nahrávka, v pořadí pátá deska, je o tom, že musíme soustředit naši společnou energii na malé věci kolem nás které máme pod kontrolou, abychom našli svou radost. Odvedení pozornosti od větších systémových problémů, které jsou ohromující a jsou tak mimo naše kolektivní ruce… prozatím…“
Frankie Rose vytvořila záviděníhodné hudební dědictví, od hraní s kapelami jako Crystal Stilts a The Vivian Girls, ale na Love As Projection udělala odvážný krok do elektronické popové produkce. Poté, co strávila téměř dvě desetiletí etablováním se v New Yorku a Los Angeles v nezávislých hudebních kruzích se Rose po šesti letech znovu objevuje se svěží formou, estetikou a étosem. Když posloucháme její expanzivní přístup k psaní písní, svěží atmosféru a transcendentní vokál plný melodie a harmonie, můžeme zavzpomínat na zlatá léta labelu 4AD s kapelami Cocteau Twins nebo Dead Can Dance. Love As Projection je znovuzavedením jejího etablovaného stylu skrze objektiv současného elektronického popu. Bylo natočeno s producentem Brandtem Gassmanem a smícháno dlouhodobým spolupracovníkem Jorge Elbrechtem. Toto je album, na které Frankie Rose čekala celou svou kariéru.

SRSQ (vyslovováno seer-skew) je přezdívka zpěvačky a hudebnice Kennedy Ashlyn. Od prvních let, kdy byla spoluzakladatelkou vizionářského shoegaze dua Them Are Us Too (vedle zesnulého, oplakávaného Cashe Askewa) přes rostoucí počet sólových prací na Dais Records, neustále zdokonalovala svůj víceoktávový rozsah jejího silného a přitom poetického hlasu. Slavný debut z roku 2019, Unreality, předvedl prohlubující se dar pro melodickou dynamiku a emotivní exorcismus – režim, který napůl vážně nazvala „griefwave“. Přirozeně následovalo rozsáhlé koncertní turné, které dále vypilovalo její přirozený talent pro performanci.
Rok 2022 dále potvrzuje Kennedy jako zásadní generační talent, schopnou syntetizovat osobní boje a smutky do strhujících, vykupitelských hymen. Její hudba je hudbou vřavy a triumfu, nejtemnější noci přecházející do nejjasnějšího úsvitu, kde se úzkost stírá a stává se přijetím. Sémě SRSQ teprve začalo kvést; Jak sama říká: "Oddanost mé práci bude mou spásnou milostí a nakonec zničím nesmyslné představy o tom, kdo jsem nebo jaká mám být, a zažiji skutečnou svobodu."

Pod jménem Ivy Z se skrývá sólový projekt Lenky Zbořilové z dreampopové kapely Billow, kterou jste měli možnost v Rožnově vidět dvakrát, a jelikož se podle všeho rozpadli, opakovat se to nebude. Ivy Z debutovala v roce 2021 experimentální nahrávkou Under a Red Moon, kdy byla po dobu 16 týdnů (čti každý týden) složena či dodělána jedna písnička. Druhá desky Let Yours Be the Last Burning Heart, vyšla 3. února 2023 na ostravském labelu Korobushka Records. K živému hraní přistupuje podobně rozmanitě jako ke své tvorbě. Rozumí si temnota s weird popem?


ilustrativní obrázek

Úterý 5. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • To se mi snad zdá

Nenápadný vysokoškolský profesor Paul (Nicolas Cage) se ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě a stane se tak globální celebritou. Rázem se mu začnou plnit všechna jeho přání, ale také pozná, jak vysoká je cena slávy. Nicolas Cage podává životní herecký výkon v dokonale zábavné společenské satiře.

USA, 2023 | hrají Nicolas Cage, Juliane Nicholson, Michael Cera | režie Kristoffer Borgli
film s titulky • nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 102 minut

Proč tento film:
„Najít si cestu k Nicolasi Cageovi skrze jeho filmografii může být pro někoho poměrně náročný úkol. Najít si k němu ale cestu skrz jeden z nejoriginálnějších a nejvtipnějších filmů posledních let pro vás bude hračka — to vám můžu slíbit. Filmová odysea o obyčejným uťáplým chlápkovi v letech, kterýmu se ze dne na den změní život, je absurdní a brilantní mix žánrů, u kterého se našemu distribučnímu teamu na pracovní projekci nepodařilo udržet důstojnou pracovní atmosféru. Je to opravdu velká sranda a vzít na tenhle film do kina někoho blízkého je jednoznačnej dealbreaker!“ Jakub Němeček, Aerofilms


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 6. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

Behind The Door

Už nevídaných 20 let tahle partička objíždí české i zahraniční kluby a festivaly, přestože jsou teprve čerství třicátníci. Jak je to možné? Hrají spolu od dětství. A na sehranosti téhle kapely je to pořádně znát. Mezitím se ze všech jejích členů stali "profíci", které můžete vidět hrát s "velkými" kapelami, jako jsou Sexy Dancers, Čechomor, Vltava, Kateřina Marie Tichá a dalšími.
Behind the Door je instrumentální sexteto, se dvěma dechovými nástroji v čele, barevně zajímavou kombinací flétny a saxofonu. Jejich tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby - nejčastěji jsou v ní slyšet inspirace fusion, latinjazzu, moderního jazzu, ale i smooth jazzu, nebo dokonce popu, folku, rocku, nebo vás může překvapit melodie velmi blízká vážné hudbě. Hudba kapely Behind the Door je cesta kolem hudebního světa a především instrumentální vyprávění příběhů. Přitom ale jejich hudbě nechybí mimořádně důležité a málo slyšené koření, kterým je humor.

Kapela celých 20 let účinkuje pravidelně v klubech v Česku, Slovensku i v Polsku. Má za sebou turné po Pobaltí, kde si zahrála koncerty ve všech hlavních městech. Vystoupila také na prestižních festivalech jako jsou Colours of Ostrava nebo Prague Proms. Nahrála čtyři studiová alba, za to poslední, vydané v prosinci roku 2020, získala cenu Jantar v kategorii Kapela roku 2020.

Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 13. 2. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 8. března 2024 - 20:00 - Vrátnice

Dukla, Anki, Rivermons

Dukla je pražská kapela hrající kytarový pop nesoucí odkaz nové vlny, post punku, devadesátkových kytarovek ale i současné klubové hudby. Mají na kontě řadu singlů, několik EP a album Honza, za které sklidili pozitivní ohlasy a nominaci na hudební ceny Apollo za desku roku 2020. Kapela vydává 16. 2. 2024 nové album pod labelem Bumbum Satori. S vydáním alba, které bude mít i fyzickou podobu ve formě vinylu, bude spojené rozsáhlé jarní česko-slovenské turné. Na novém album je patrný posun ke klubovější hudbě, aniž by ale zároveň opouštěli to, co je pro ně typické – výrazné melodie a nostalgické texty, které s přiznanou naivitou reflektují život ve městě.

Texty na svou desku No More Drama psal za pultem večerky ve vyloučené lokalitě na západě Čech. Sní v nich o cestě do Vietnamu a o tom, že si konečně bude moct dělat, co chce. Raper Anki, celým jménem Tran Viet Anh má za sebou hodně životních peripetií. „Už žádný dramata,“ slibuje v názvu alba hlavně sám sobě. Narodil se v Německu, s matkou však byli vyhoštěni do Čech. V Karlovarském kraji jeho rodina provozovala stánek na tržnici a později večerku, kde jako teenager proseděl většinu volného času. Singl s klipem natočeným v ponurých kulisách vyloučených oblastí Krušných hor působil na české rapové scéně jako zjevení. Zatímco ostatní rapeři rádi předstírají, jací jsou sebevědomí frajeři, Anki nemá problém přiznat "Možná půjdu ke dnu, žádný drogy, ale chudoba, co mě brzy dožene". Zbytek refrénu "Nikdy z tebe nic nebude, pravda bolí / Antidepresiva to zahojí" pak rovnou zní jako generační manifest mileniálů, kteří před sebou nevidí žádnou budoucnost.

Třetí kapelou do party jsou valmezští Rivermons.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 15. 12. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 9. března 2024 - 20:00 - Vrátnice

MDŽ – Muzikantky, dámy, ženy

Čtyři ženy, čtyři hlasy, osm nástrojů.

Koncert čtyř muzikantek, jež navazují na úspěšný stejnojmenný projekt, pod kterým v letech 2013 – 2016 vystupovaly Lucie Redlová a Beata Bocek společně houslistkou Jitkou Šuranskou.
Tyto tři významné osobnosti moravského folku a folkloru spolu tehdy odehrály téměř třicet koncertů, jež se vyznačovaly dramaturgickou pestrostí a ženskou živelností. Po úmrtí Jitky Šuranské na podzim 2019 to vypadalo na smutný konec projektu, Beata navíc žila dlouhodobě ve Švédsku.
Před Vánoci 2020 se ale dala Beata s Lucií znovu dohromady a s pomocí posil, dalších kamarádek a výborných muzikantek Evy Ludvík Kudrnové (housle) a Alžběty Jamborové (hoboj, flétny), si spolu zahrály ve streamovaném koncertu nejen své písničky, ve kterých si navzájem hostovaly, ale právě i „Jitčiny“ lidovky. Byla to krásná vzpomínka na Jitku a večer plný radosti z hudby.

Na jaře 2023 čtveřice vyrazila na publikem hojně navštívené tradiční turné kolem data MDŽ po moravských městech Zlín, Valmez, Ostrava a Frýdek-Místek. Turníčko mělo velmi pozitivní ohlasy a následovaly nabídky zahrát si na festivalech v Hrozenkově, ve Valaš. muzeu v přírodě v Rožnově p. R., na vyhlášených Folkových prázdninách v Náměšti n. O. či na tradičních vánočních akcích ve Zlíně a Valmezu.

Základem programu zůstávají hlavně autorské písně Lucie Redlové a Beaty Bocek a lidovky z Valašska, Slezska i Slovácka a vytříbená dramaturgie založená na pestrosti aranží i doprovodných nástrojů (4 ženy disponují osmi nástroji).

MDŽ hraje od roku 2023 ve složení:
Lucie Redlová – kytara, mandolína, zpěv
Beata Bocek – kytara, ukulele, koncovka, akordeon, zpěv
Eva Ludvík Kudrnová – housle, zpěv
Alžběta Jamborová – hoboj, flétna, zpěv

Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč, na místě 200 Kč. Předprodej od 6. 2. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 13. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

Fotograf David Těšínský - cestopisná beseda

David Těšínský je fotograf z Prahy. Fotí příběhy lidí, speciální lifestyly, kontroverzní a mimořádný osudy a témata. Fotografii vnímá jako nástroj kterým může zabíjet stereotypy a otevřít oči a říct světu příběhy, které by měly být viděny. Fotografií konfrontuje. "Mojí fotografii vnímám jako údernou zbraň, která zabíjí stereotypy a xenofobii, sladký dort, který potěší a jako lék, který otevře oči. Fotkou chci ukázat mnohem víc než fotku. Fotka, která je jen fotkou, je k ničemu"

David Těšínský se věnuje rozličným tématům mládež v Íránu, ženám bojovnicím ve válečné zóně na Ukrajině, portrétům sériových vrahů na Ukrajině, problémům gangů a dobrovolným záchranářům v Guatemale, životu japonských podnikatelů, exorcismu v Etiopii, každodennímu pouličnímu životu rapperů v Detroitu, New Yorku a Baltimoru, životu v ghettu na Jamajce, v Ghaně nebo v Nigérii, alkoholismus v Grónsku, oběti úmyslných požárů v Amazonii v Brazílii, těžce pracujícím dě tem v Ghaně, pouličnímu životu žijících legend roots reggae na Jamajce, dlouhodobému projektu o drogově
závislých v Praze a stejnému tématu ve Victorii v Kanadě, ilegálnímu LGBTQ hnutí v Bělorusku, životu
ve slumech v Indii a Nepálu, vůbec prvnímu transvestitovi na Kubě a dalším subkulturám a příběhům. Na mnoho cestách jsem skončil na ulici zcela bez peněz.

Jeho fotografie se objevují v The Guardian, VICE, Le Monde, VANITY FAIR, The Huff Post, Stern, Spiegel, La Repubblica, The Sun, The Times. Měl samostatné výstavy v Japonsku, Koreji, Senegalu, Německu, Belgii atd. a účastnil se skupinových výstav v celé Evropě, USA, Kanadě, v Izraeli a na dalších asi 80 akcích. Sedmkrát se zúčastnil soutěže Czech Press Photo a byl oceněn v soutěžích
Sony World Photography Awards, PDN storytellers, Award of excellence by PICTURES OF THE YEAR INTERNATIONAL nebo World Press Pho to.

Vstupné s místenkou 120 Kč v předprodeji, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 27. 2. 2024. Vstupenky je možné zakoupit online, v sídle Téčka nebo v TIC na náměstí.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 16. března 2024 - 10:00 - 15:00 - Vrátnice

Burza LP/CD

Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa. Bar bude otevřen stejně jako burza, čili od desíti do tří.

Jako vždy přijedou stálí "velkoprodejci" s kvanty vinylů všech hudebních stylů. Od výprodejových titulů po raritní desky. Občas se objeví i nějaká hi-fi technika, videokazety či DVD, hudební časopisy a další archiválie.


ilustrativní obrázek

Zrušeno

Sobota 16. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

Jakub Jalůvka s kapelou

Vstupenky je možnévrátit v sídle Téčk.

Jakub Jalůvka společně s kapelou představí akusticko - multižánrovou kapelu ve složení nástrojů kytary, bicí/cajón, baskytara a zpěv.

Jako kytarista, aranžér a skladatel ovlivněn světovými velikány, virtuózy jako např. Johnem Mclaughlinem nebo Al di Meolou a dalšími vytváří fúze ladných melodií a harmonií, které se prolínají mezi jednotlivými žánry a svá hudební čísla a představení umocňuje videoprojekcí.

Jakub Jalůvka rodák z Nového Jičína, absolvent českých i zahraničních hudebních škol, prošel mnohými hudebními tělesy, výherce mnoha hudebních soutěží a více jak 20letá hudební praxe na tuzemské scéně, např.Colours of Ostrava, Hrady.cz, Český rozhlas ad. 1.3. vychází jeho CD Our Reflection, kterému pokřtí významná kytarová osobnost alternativní scény Zdeněk Bína (-123min.).

Vstupné s místenkou 120 Kč v předprodeji, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 27. 2. 2024. Vstupenky je možné zakoupit online, v sídle Téčka nebo v TIC na náměstí.


ilustrativní obrázek

Středa 20. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

Jam session No.8

Další z řady koncertů kde má improvizace hlavní slovo. Tentokrát ve stylu GROOVE & JAZZ jelikož pozvání opět přijali ostřílení jazzmani s Moravy a Slezska.
House band: Zbyněk Terner, Adam Fuska, Jaryn Mikel, Neky, Tashunka.

Vstup zdarma.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Středa 27. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

Bex Marshall

Nositelka ocenění British Blues Award Bex Marshall vyniká nejen jedinečným stylem své hry na resofonickou kytaru, ve kterém spojuje dokonalou techniku slide, bluesrockovou energii a prvky ragtimu, ale i dokonale stylovým zpěvem, který bývá občas přirovnáván k Janis Joplin či Bonnie Raitt.
Koncertní nasazení Bex je  hodnoceno doslova jako „hudební tornádo“. Další její neoficiální přezdívkou je „1st lady of the British Blues“, tedy První dáma britského blues. Bex Marshall byla v roce 2015 nominována v kategorii „nejlepší sólový akustický umělec“ na Evropských bluesových cenách. Na British Blues Awards získala už o dva roky dříve cenu pro nejlepší britskou bluesovou zpěvačku a bluesové album roku. Na Bexině posledním, jí samou produkovaném albu Fortuna, najdete louisianské blues potřísněné gospelem, obarvené bluegrassem, to vše navíc v tempu vzrušujícího britského twistu.

Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 27. 2. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 28. března 2024 - 19:00 - Vrátnice

TOMÁŠ TUREK

Tomáš pochází z Krkonoš. Přestěhoval se do Ostravy po úspěšném vydání svého debutového alba Splín do plín, které se vyprodalo během několika málo týdnu.

Tomáš ukázal svůj styl hudby také v soutěží Česko-Slovensko má talent. Kde dle slov poroty by velice úspěšný.  Styl Tomášovi hudby je pop-folkového ražení, a můžeme o něm jednoduše říct že je unikátní a to tím že se jedná o vlastní autorskou tvorbu.

V minulém roce po úspěšných letních koncertech v různých městech České Republiky, kde se zůčastnil jak městských slavností tak i soukromých akcí  rozhodl uďelat první klubový koncert v Pražském klubu Kamina., který byl velmi úspěšný.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino