Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

Blanka Šrůmová, Jan Sahara Hedl a Něžná noc

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 18. dubna 2019 - 20:00 - Vrátnice

BLANKA ŠRŮMOVÁ, JAN SAHARA HEDL A NĚŽNÁ NOC

Koncert legendárních postav české rockové scény (Blanka Šrůmová ex - Tichá dohoda a Jan Sahara Hedl ex - DG 307, Precedens) s novou kapelou Něžná noc v sestavě:

Blanka Šrůmová - zpěv, klávesy
Jan Sahara Hedl  - zpěv, akustická kytara
Tomáš Valášek - kytara
Ivan Kadaňka – bicí
Martin Schneider - basová kytara

JAN SAHARA HEDL je český zpěvák, textař a písničkář, vystupoval s DG 307, poté se svojí skupinou Duševní hrob, je autorem např. jednoho ze zásadních českých songů Tisíc jmen a zakladatel skupiny Precedens / s Martinem Němcem /. Poté se věnoval hlavně vlastní tvorbě, jako textař psal nadále pro Báru Basikovou (Souměrná, atd.), Kamila Střihavku (Když se snáší déšť, atd.), Natálii Kocábovou a další interprety. Stále spolupracuje s Michalem Pavlíčkem na jeho projektech (např. Excalibur, Obraz Doriana Graye, apod.).

Zpěvačka BLANKA ŠRŮMOVÁ je známá hlavně díky indie-popové skupině Tichá dohoda, se kterou vydala celkem 12 alb, 2x byla nominována na Zpěvačku roku (Ceny Akademie 1993, 94), jejími nejznámějšími hity se staly písně Marioneta a Večírek osamělých srdcí. Pozastavení činnosti domovské kapely roku 1997 způsobilo, že odjela nadlouho mimo republiku (Peru) a po návratu vystupovala se svojí kapelou a zúčastňovala se různých projektů (např. Kamelot, atd.).

Vstupné s místenkou (na sezení v prvních 4 řadách) 230 Kč, na stání v zadní části sálu 180 Kč. Předprodej od 12. 3. 2019 v T klubu, TIC  nebo online. Při online nákupu kombinace vstupenek (tzn. na sezení i na stání) vyberte nejdříve ty na sezení. Omezená kapacita.

detaily | video

V roce 2014 se potkávají Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl. Již během jara vznikají první společné písničky jako je Únor, Zkus otevřít můj hrob, na světě už je dokonce demo Saharovy skladby Neměj strach.
Na podzim téhož roku již Blanka a Sahara vystupují společně ve dvojici na prvním koncertě, kterým je otvírání malešického minipivovaru. V září jde kapela, ve které hrají v rytmické sestavě Ivan Kadaňka a Martin Schneider, na kytaru Saharův mladý a talentovaný objev, dvacetiletý Jakub Trš. natočit do studia Elements první píseň Únor.
Po vánocích je již jasné, že Sahara bude hrát na kytaru, Blanka se ujme kláves a zřejmě také bookingu.
Kapela se rozhodne pro název Něžná noc a vyjíždí na první jarní klubové koncerty. Během půl roku se zjistí, že kytarista Jakub byl přijat na FAMU v oboru zvuk a tudíž se musí přednostně věnovat studiu.


V březnu a dubnu 2016 probíhá nahrávání ve studiu Audio Kokpit u matadora a velmistra českého zvukařského umění Petra Kocfeldy. Album vzniká za emotivních okolností, když se nový kytarista Tomislav vzpouzí věnovat příliš ze svého času kapele Něžná noc, protože má sám vlastní ambice a vlastní projekt. Nakonec desku nahraje a s výsledkem je spokojen.
Na koncertech dobrý ohlas, občas se Tomislav nechává zastoupit svým kamarádem Ondřejem Ekrtem, se kterým se také občas střídá například ve skupině Laura a její tygři. 15. září vyšlo u vydavatelství Galén Praha první album s názvem Neměj strach. Deska byla velmi dobře přijata jak fanoušky tak hudební kritikou, objevily se články a nominace na album roku, Blanka a Sahara byli označeni jako „spojení roku“.
V lednu roku 2017 bylo CD Neměj strach časopisem Rock and Pop oceněno jako Album roku. Sahara byl na Rádiu Beat nominován v anketě Osobnost roku (vyhrál Luboš Pospíšil) a v květnu kapela získala nominaci na Žánrové ceny Anděl v kategorii Rock and Pop (vyhrála Lenny). Chystalo se nahrávání druhého alba, protože Něžná noc chtěla definitivně potvrdit svoji novou pozici na českém hudebním nebi. Na konci listopadu se kapela opět ocitla ve studiu Petra Kocfeldy. Tentokrát s písněmi neohranými, zbrusu novými, autoři Blanka a Sahara si nechali „volnou ruku“ a prostor na určitou improvizaci ve studiu. Jezdilo se natáčet každý den v hustém vánočním provozu a práce na albu byly velmi intenzivní.
V lednu 2018 kapela absolvovala ještě nějaké dokončovací práce na albu Tak se věci mají.
16.března vyšlo album Tak se věci mají, objevily se rozhovory v Rock and all, na Novinkách, v Týdnu a v jiných periodikách a bylo přichystáno turné devíti koncertů po celé republice. V létě pro změnu oznámil kytarista Ondřej Ekrt, že od podzimu v kapele skončí a tak se Sahara rozhodl, že udělá radikální řez a zavolal svému dřívějšímu kamarádovi a skvělému kytaristovi Tomovi Valáškovi, který se již objevoval kdysi v jeho dřívější kapele Precedens (například v klipu písně Tisíc jmen) a který od září do kapely nastoupil s plnou parádou.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino