Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

Shilpa Ray

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 4. října 2022 - 20:00 - Vrátnice

Shilpa Ray

Famózní zpěvačka (a hráčka na harmonium) s indickými kořeny se po vydání letošního alba „Portait of a Lady“ vydává na evropskou šňůru. Pro ty, co si pamatují její excelentní koncert v Téčku s Repetitor, to bude asi povinnost. Ostatním doporučujeme, neboť podle nahrávky je v nejlepší formě, stejně jako její kapela.

Ikonická brooklynská zpěvačka a skladatelka Shilpa Ray, která víří hudební vody již od počátku tohoto milénia, po pěti letech vydává novou desku Portrait of a Lady. Zrod zdánlivě socio-politické, ale především velmi upřímně osobní nahrávky iniciovala retrospektivní výstava fotografky a aktivistky Nan Goldin The Ballad of Sexual Dependency. „Portrait Of A Lady zachycuje dobré, špatné i ošklivé, stejně jako sílu, kterou člověk nakonec může mít, když přežije.“

Shilpa Ray prvně vystoupila v České republice v roce 2013 jako host pražského koncertu Nicka Cavea, který na její adresu nešetří chválou: „Shilpa Ray je jedním z největších fenoménů, které jsem zaznamenal za dlouhou dobu, má před sebou velkou budoucnost“. Přestože vyrůstala v New Jersey v rodině indických imigrantů, nepodlehla zpěvačka a hráčka
na harmonium jen kouzlu vlastní kultury, inspirovali ji The Velvet Underground, Patti Smith nebo Blondie či Dresden Dolls.

Po projektech Beat the Devil a Shilpa Ray & Her Happy Hookers odstartovala po hostování na několika turné Nicka Cavea v roce 2013 sólovou kariéru, o dva roky přišla první vlastní deska Last Year's Savage. Shilpa ve své tvorbě reflektuje feministické a antirasistické postoje a s vrozenou břitkostí a odvahou komentuje společensko politické dění, přičemž nezapomíná na podvratný smysl pro humor a ironii.

Hudebně čerpá z osmdesátkového surrealismu i francouzské nové vlny a Shilpin naléhavý intenzivní hlas dokresluje hutný hudební podklad.

Vstupné: předprodej 300 Kč, v den akce 350 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online.

Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino