Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

Kalle, Tom Holliston, Simon Wells, le_mol

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 3. listopadu 2023 - 20:00 - Vrátnice

Kalle, Tom Holliston, Simon Wells, le_mol

Pořadí (časy jsou orientační):
20:00 Simon Wells / uk
21:00 Kalle / cz
22:00 Tom Holliston / can
23:00 le_mol / at

Kalle jsou Veronika s Davidem, hrají spolu v různých formách a formacích od roku 2007. Začínali v kapele Veena. „Pak se to trochu přetransformovalo do jiných skupin a souběžně s tím vznikl náš nový dvoučlenný počin, protože jsme pochopili, že je to nejsnazší. Neměli jsme od Kalle žádná velká očekávání, chtěli jsme odehrát pár koncertů, udělat nějaké písničky," popisuje David.
Veronika srovnává minulé roky a dnešek. Vidí v tom přirozený vývoj. „Veena byla naše první kapela. V tu dobu jsem si uvědomila, že právě tvoření hudby je to, co mě naprosto naplňuje. Byli jsme mladí, mně bylo 16 let. Když hudbu kapely Veena zpětně poslouchám, běhají mi hlavou vzpomínky na toto období. Skladby jsou o poznání svižnější a na první poslech 'mladší'. Hudba Kalle není jednoduše poslouchatelná, je přemýšlivá, pomalá, emotivní. Je zacílená na trochu jiné posluchače," míní ženská polovina páru. David vše vyjadřuje stručněji: Kalle je oproti skupině Veena intimnější. „Tím, že jsme jen dva, lze hloubku hledat níž, můžeme se víc soustředit na celek jako na jeden velký detail." Držitelé několika hudebních cen, kapela ceněná kritiky i diváky, no a jsou z Tábora, což je tradiční líheň skvělých kapel.
„There´s a story written under my skin“, šeptá sametově ostrým hlasem v poslední písni nové desky Kalle Under the Black Moss Veronika Zemanová, kterou jako obvykle na kytaru doprováz s minima-listicky přesnou uhrančivostí David Zeman. Jsou to emblematická slova pro aktuální desku, protože při jejím poslechu máte skutečně pocit, že se vám její tóny po celou dobu zarývají jako hadí uštknutí hluboko pod kůži. Namísto otravy ale na jejím konci přichází slastný pocit katarze, která v desce neustále probleskuje společně s energickými dávkami mrazivého napětí.

Tom Holliston, kytarista kanadských NOMEANSNO začal svou sólovou dráhu v roce 2002 a po definitivním rozpadu kapely bratří Wrightů pokračuje ve své misi. Hraje originální dynamické písničky, ve kterých se doprovází na akustickou kytaru. Na svém letošní evropské turné se spojil s dalším ex-punkáčem, který přešel na akustickou kytaru. Simon Wells hrával v kultovní hardcorepunk kapele Snuff, nebo taky v Southport. Žijící punková legenda, tak o něm v Británii mluví, co je na tom pravdy, můžete sami zjistit.

Rakouští le_mol lze se pohybují na pomezí mezi zvukovou instalací a živou kapelou. Jejich působivé zvukové smyčky útočí přímo a neúprosně. Dvojice muzikantů, která kapelu tvoří, si pohrává s vykreslováním zvukových aspektů vybraných nástrojů, a jejich instrumentální post-rock s uměleckým nádechem začíná postupně ohromovat publikum po celém světě. Monumentální koláže z kytary, bicích, piana a syntezátorů připomínají spíše noisový orchestr než duo; hudebníci této vrstevnatosti dosahují za použití překrývajících se smyček. Sebastian Götzendorfer (bicí & syntezátor) a Raimund „Mundl“ Schlager (kytara, klávesy, looper) oslavují harmonickou disharmonii. Drásavost jejich hudby a nekonvenční struktura skladeb jsou odrazem společnosti, která se otřásá ve svých základech a které hrozí, že se roztříští na kusy. Bez jakýchkoliv slov evokují le_mol jen za pomocí svých nástrojů pocit napjatosti, beznaděje a odtržení, což posluchači dává prostor ponořit se do vlastních myšlenek, reflektovat a intenzivně prožívat.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 24. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino